09.04.2011. / 20:25

Autor: Hina

40.000 europskih sindikalaca poručilo: Zaposlenici ne smiju plaćati za krizu

Oko 40 tisuća članova europskih i mađarskih sindikata prosvjedovalo je u subotu u Budimpešti na poziv Europske konferencije sindikata (EUTC) protiv mjera štednje u zemljama EU koje će rezultirati smanjenjem plaća i produljenjem radnoga vijeka

Mađarskim sindikatima pridružili su se i kolege iz Europe (Reuters)Mađarskim sindikatima pridružili su se i kolege iz Europe (Reuters)Oko 40 tisuća članova europskih i mađarskih sindikata prosvjedovalo je u subotu u Budimpešti na poziv Europske konferencije sindikata (EUTC) protiv mjera štednje u zemljama EU koje će rezultirati smanjenjem plaća i produljenjem radnoga vijeka

Po mađarskoj agenciji MTI, na prosvjedu je bilo 35 tisuća mađarskih sindikalaca i pet tisuća njihovih kolega iz 45 sindikata iz 22 europske zemlje.

"Zaposlenici ne smiju plaćati za ovu krizu", rekao je glavni tajnik EUTC-a John Monks u govoru okupljenima. Od europskih čelnika zatražio je "socijalnu Europu, poštene plaće i više radnih mjesta". Naglasio je da nikada neće napustiti borbu za ostvarenje tih ciljeva.

Prosvjed je počeo na Trgu heroja, a zatim je sindikalna povorka Andrassyjevom avenijom, poznatoj kao budimpeštanskim Elizjeskim poljanama, krenula prema središtu grada.

Uz zvuke bubnjeva, zviždaljki, i raznih živopisnih kostimima, neki od prosvjednika nosili su omču oko vrata, a drugi maske njemačke kancelarke Angela Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja kako bičuju radnike.

Prosvjed je sazvan paralelno s održavanjem sastanka ministara financija EU u mađarskom mjestu Goedoeloeu.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 09.04.11. 22:33

Bolje bi im bilo da se malo informiraju što je to ekonomsko ropstvo i koje su posljedice: sites.google.com/site/financijskisustav/ekonomsko-ropstvo. Tada bi znali što trebaju zahtijevati.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 09.04.11. 23:03

slazem se da zaposlenici ne smiju plaćati za ovu krizu, ali tu se ne da puno uciniti. Na zalost, oni koji su izazvali financijsku, pa poslije ekonomsku, krizu su jako dobro prosli - gubici su socijalizirani a profit privatiziran. To ce ih samo ohrabriti da tako nastave i u buduce. Sve je to po modelu neoliberalizma, a to i mi sami osjecamo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika