11.04.2011. / 17:30

Autor: Hina

Slovenija: Portugalu 200 milijuna eura jamstava

Slovenija će za pomoć Portugalu u sklopu europskog mehanizma za održavanje stabilnosti eura osigurati oko 200 milijuna eura bankovnih jamstava, rekao je u ponedjeljak novinarima u Ljubljani predsjednik slovenske vlade Borut Pahor.

Borut PahorBorut PahorSlovenija će za pomoć Portugalu u sklopu europskog mehanizma za održavanje stabilnosti eura osigurati oko 200 milijuna eura bankovnih jamstava, rekao je u ponedjeljak novinarima u Ljubljani predsjednik slovenske vlade Borut Pahor.

Dodao je da je riječ o procjenama koje još nisu konačne, ali da je riječ o manjim jamstvima od onih na koja se kao slovenski udio računalo prošli tjedan, kad se spominjala okvirna svota od 300 milijuna eura.

Pahor je rekao da je Slovenija još u skupini financijsko stabilnih članica Europske unije koje sudjeluju u paketima pomoći državama članicama euro-zone koje su se našle u financijskim teškoćama, ali da je daljnja stabilnost ovisna o provođenju strukturnih reformi.

U sklopu europskih mjera za pomoć državama koje su se našle u teškoćama, Slovenija je do sada dala 327 milijuna eura kredita Grčkoj i 87 milijuna eura jamstava za Irsku, čime dokazuje da je u skupini država koje su stabilne i sudjeluju u očuvanju eura kao čvrste valute. To je Slovencima teško razumjeti s obzirom na teškoće koje postoje i u Sloveniji, rekao je Pahor.

Slučaj Portugala, koji je zbog popustljivosti u provođenju reformi i političkog kalkuliranja tamošnje oporbe odustao od oštrih mjera štednje te upao u financijsku krizu koja je izazvala pad vlade, Pahor je ocijenio poučnim za Sloveniju u kojoj, po njegovim riječima oporba i pojedine interesne skupine žele zakonska rješenja usmjerena u štednju i stabilizaciju javnih financija opozvati na referendumima zbog političkih razloga.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika