21.06.2012. / 12:46

Autor: Deutsche Welle

Nema više milosti za Grčku

Prijeteći bankrot, pritisak izvana i socijalno nezadovoljstvo konačno su donekle Grke doveli do razuma

Grčka mora promijeniti cijeli politički sustavGrčka mora promijeniti cijeli politički sustavKoliko god da se može odahnuti nakon što je Grčka brzo dobila novu vladu, tako posao nije gotov. Prije svega Europa mora pokazati što može, piše u svom komentaru Spiros Moskovou, urednik Grčke redakcije DW-a.

Svaka kriza predstavlja i šansu, čak i kad je u pitanju nesretna Grčka. Prijeteći bankrot, pritisak izvana i socijalno nezadovoljstvo konačno su donekle Grke doveli do razuma. Za samo tri dana nakon izbora protekle nedjelje, Grčka je dobila vladu koju podupiru tri stranke i koja će u parlamentu raspolagati sa 172 od ukupno 300 zastupničkih mjesta.

Zapravo, konzervativna Nova demokracija Antonisa Samarasa, socijalistički PASOK Evangelosa Venizelosa i Demokratska ljevica Fotisa Kouvelisa mogli su formirati koaliciju već nakon prošlih izbora 6. svibnja, ali su tek sad došli do toga. U međuvremenu je raspoloženje birača u Grčkoj postalo previše eksplozivno, previše prijeti opasnost da Grčka postane platežno nesposobna i previše je porastao utjecaj radikalne ljevice Alexisa Tsiprasa.

Sad pitanje glasi, da li će - i kako će ova koalicija biti sposobna riješiti financijske, ali u međuvremenu i socijalne probleme u zemlji. Nova grčka vlada želi nastaviti sa štednjom i provesti neophodne strukturne reforme. Ali treba podsjetiti kako su dvije stranke u sadašnjoj vladi u parlamentu glasovale protiv velikih paketa štednje, predloženih 2010. nakon što je izbila kriza - Samarasova Nova demokracija jednom, a Umjerena ljevica čak dva puta.

I sam Samaras je do prije godinu dana izgledao čvrsto uvjeren kako su mjere drastične štednje pogrešan put. Već sljedećeg tjedna novi grčki premijer Samaras, zajedno s Venizelosom i Kouvelisom žele otputovati na sastanak na vrhu Europske unije kako bi postigli najviše što se može "za grčki narod".

Prvo pokazati što se može, a tek onda tražiti ustupke

Pri tome već se otprilike zna, što se može postići, a što ne. Obzirom na oklijevanja provesti reforme i istovremene recesije koja je zahvatila grčko gospodarstvo, Europski partneri su već oprezno najavili kako bi mogli izaći u susret želji Atene produžiti rokove za reforme.

Ali iz koalicijskih pregovora su procurili i drugi zahtjevi koje Grčka želi postaviti. Mnogo toga govori kako će grčka vlada, novim obećanjem kako će se boriti protiv korupcije ili utaje poreza, težiti postići kompromis sa međunarodnim kreditorima i koje će Grcima onda predstaviti kao plodove njenih čvrstih stavova u "novim pregovorima". A u slučaju da pri tome ništa ne postigne, onda će opet "oni drugi" biti krivi.

Zapravo, što je priječilo vladu Grčke da se doista ozbiljno prihvati borbe protiv korupcije i utaje poreza i da tek onda zatraži ustupke najmodavaca? I zašto su sve dosadašnje vlade - uključujući i one koju su podržavali sadašnji koalicioni partneri - zakazale kad je trebalo pokazati doista spektakularne rezultate u borbi protiv korupcije i utaje?

Uz svo olakšanje zbog brzog formiranja vlade u izvorištu demokracije, sad Europa mora pokazati što hoće. "Da" - za malo više vremena za reforme u Ateni, "da" za impulse rasta kako bi se potaklo grčko gospodarstvo, "da" za konkretne mjere koje bi pomogle siromašnim dijelovima grčkog društva. Ali - "ne" i nema više nikakve milosti za stari politički sustav Grčke.

Autor: Spiros Moskovou

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 21.06.12. 13:41

Samo toliko--Grcka je smanjila mirovine,koje su jos uvijek vece nego one na pr.u Njemackoj,Ceskoj,Poljskoj,Portugalu i t.d.Toliko o njihovim "smanjenjima"


registracija
12/1/11

siziff, 21.06.12. 19:25

Sa njima će biti uvjek sranje bez obzira na sve.

Trebalo ih je odje..... pa neka se prikljuće Putinovoj Novoj Rusiji


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika