11.04.2011. / 18:49

Autor: Hina

Medvedev i Komorowski odali počast žrtvama u Smolensku

Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odali su u ponedjeljak počast žrtvama nesreće poljskog predsjedničkog zrakoplova u Smolensku.

Bronislaw Komorowski i Dmitrij Medvedev (Reuters)Bronislaw Komorowski i Dmitrij Medvedev (Reuters)Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odali su u ponedjeljak počast žrtvama nesreće poljskog predsjedničkog zrakoplova u Smolensku.

Poljski predsjednički zrakoplov Tupoljev 154 srušio se 10. travnja prošle godine pokraj zračne luke u Smolensku pokušavajući sletjeti po gustoj magli. U njemu su poginuli predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga i još 94 osobe. Poljsko izaslanstvo s brojnim uglednicima u sastavu putovalo je na obilježavanje 70. godišnjice masakra poljskih vojnika u Katynskoj šumi. Godine 1940. godine sovjetska tajna policija je ubila dvadesetak tisuća zarobljenih poljskih vojnih časnika.

Medvedev je izjavio da je za masakr u Katynu odgovoran vrh bivšeg SSSR-a te je nazvao neumjesnim pokušaje iznošenja drugih verzija tog događaja. "Za te su zločine odgovorni čelnici sovjetske države iz tog razdoblja. Pokušaji predstavljanja drugih verzija ne temelje se na povijesnim činjenicima ili dokumentima niti na moralnim vrijednostima", rekao je Medvedev novinarima nakon sastanka s Komorowskim.

Kako je istaknuo, "stajalište Rusije u tom pitanju ostaje nepromijenjeno".

Također je obećao da će ruska i poljska strana usuglasiti tekst na novom spomeniku koji će biti postavljen u znak sjećanja na poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i ostale žrtve zrakoplovne nesreće kod Smolenska.

Komorowski je rekao da Varšava čeka da joj Moskva pošalje snimke iz crnih kutija zrakoplova, ali je Medvedev dao naznake da je istraga zatvorena. "Nitko ne treba sumnjati u to da je Rusija dala temeljitu procjenu razloga zašto se to dogodilo", rekao je Medvedev.

Poljska je prihvatila činjenicu da najveću odgovornost za nesreću snose pilot i posada zrakoplova kao što je i navedeno u rezultatima ruske istrage. Međutim, Poljska inzistira na tome da Rusija prizna da su njezini kontrolori leta na aerodromu u Smolensku možda pogriješili jer nisu dovoljno snažno savjetovali posadi da prizemlji zrakoplov negdje drugdje zbog lošeg vremena.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika