12.04.2011. / 16:53

Autor: Hina

Nesreća NE Fukushima na razini Černobila, u Hrvatskoj nema radijacije

Nesreća na nuklearnoj elektrani Fukushima-Daiichi, izazvana potresom i tsunamijem 11. ožujka, klasificirana je kao teška nesreća – najviše, 7. razine, na Međunarodnoj ljestvici nuklearnih i radioloških događaja INES, a u Hrvatskoj zasad nema povećanja radijacije, priopćio je danas Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS).

ReutersReutersNesreća na nuklearnoj elektrani Fukushima-Daiichi, izazvana potresom i tsunamijem 11. ožujka, klasificirana je kao teška nesreća – najviše, 7. razine, na Međunarodnoj ljestvici nuklearnih i radioloških događaja INES, a u Hrvatskoj zasad nema povećanja radijacije, priopćio je danas Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS).

Navodi kako je u prethodnoj procijeni događaja na elektrani Fukushima-Daiichi i posljedica u široj okolici, koje je 18. ožujka obznanilo japansko tijelo državne uprave nadležno za nuklearnu sigurnost, događaj bio klasificiran kao nesreća sa širim posljedicama – razine 5. na INES ljestvici.

"Novo klasificiranje obznanjeno je jutros u 6 sati po našem vremenu, a temelji se na novim procjenama ukupne količine do sada ispuštenih radioaktivnih tvari koja po radiološkom utjecaju odgovara aktivnost joda I-131 od oko 500.000 TBq (terabekerela). Kriterij za tešku nesreću, odnosno 7. razinu INES ljestvice, je ukupno ispuštanje od nekoliko desetaka tisuća terabekerela aktivnosti koja odgovara jodu I-131", navodi u priopćenju DZRNS.

Dodaje kako se INES ljestvica koristi od 1992. godine, a razina 7 bila je ranije dodijeljena samo nesreći reaktora u Černobilu 1986. godine. Tada je ispuštanje bilo deset puta veće, procijenjeno je na ukupno oko 5 milijuna terabekerela aktivnosti koja odgovara jodu I-131.

"Na lokaciji Fukushima-Daiichi ispuštaju se sve manje količine radioaktivnog materijala u more i u zrak. Mjerenja programa radiološkog nadzora okoliša koja se provode u RH, i mjerenja Sustava pravodobnog upozoravanja na nuklearnu nesreću (www.dzrns.hr/spunn) i dalje ne ukazuju na povećanje koncentracije aktivnosti joda I-131 i cezija Cs-137, ni drugih radionuklida koji su pokazatelji ispuštanja iz nuklearnih postrojenja", stoji u priopćenju DZRNS-a.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
22/2/11

grrow, 18.04.11. 13:08

Najnovije interne fotografije popravka nuklearne elektrane Fukushima - TEPCO company ..... http://www.balkan-express.org/template-features/2-aktualno/227-najnovije-slubene-fotografije-popravka-nuklearne-elektrane-fukushima-tepco-company#227


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika