14.04.2011. / 12:02

Autor: Hina , Nacional.hr

Japanska policija traga za nestalima oko nuklearke Fukushima

Nakon nuklearne katastrofe u centrali Fukushimi Daiichi vlasti su naredile evakuaciju stanovnika u krugu 20 km, zbog radioaktivnih ispuštanja. Policija je dosad pretražila samo zonu udaljenu 10 do 20 km

Reuters(arhiva)Reuters(arhiva)Japanska policija počela je u četvrtak potragu za žrtvama tsunamija u okolici oštećene nuklearne centrale Fukushime, u kojoj se nastavlja ispumpavanje radioaktivne vode koja je poplavila prostorije ispod razine zemlje.

Prvi put nakon 11. ožujka, kada su potres magnitude 9 i golemi plimni val pogodili pacifičku obalu Tohokua ili sjeveroistočne regije Japana, oko 330 policajaca u zaštitnim odijelima i s maskama pretraživat će ruševine u dosad nepretraženom području u krugu 10 km oko centrale.

Nakon nuklearne katastrofe u centrali Fukushimi Daiichi vlasti su naredile evakuaciju stanovnika u krugu 20 km, zbog radioaktivnih ispuštanja. Policija je dosad pretražila samo zonu udaljenu 10 do 20 km.

"Teško je procijeniti broj osoba koje se još vode kao nestale na tom području. Moramo ih pronaći što prije", dodao je. "Ako trupla budu ispuštala previsoku stopu radioaktivnosti morat ćemo ih oprati prije nego izvršimo autopsiju i prevezemo ih u mrtvačnicu", istaknuo je.

Broj žrtava će tako porasti. Po još uvijek privremenim podacima policije, u potresu i tsunamiju je poginulo 13.349 osoba, a 14.867 se još smatra nestalima.

Osjetljiva zadaća ispumpavanja radioaktivne vode koju otežavaju novi potresi mora se obaviti kako bi ponovo proradio rashladni sustav.

Fukushima Daiichi, na obali Tihog oceana, jedna je od najstariji japanskih centrala čiji je prvi reaktor sagrađen početkom 1970-ih.

Nakon "megapotresa" 11. ožujka zabilježeno je više od 400 manjih potresa magnitude 5 i više, pa bi po ocjenama stručnjaka zgrade u centrali, već načete zbog eksplozija i požara, mogle pretrpjeti nova oštećenja u slučaju opetovanih jačih potresa.

Japanska agencija za nuklearnu sigurnost zatražila je od operatera centrale TEPCO-a (Tokyo Electric Power) da žurno provjeri njihovu konstrukciju i da poduzme nužne korake.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da "nema potrebe za novim javnozdravstvenim mjerama" u Japanu, istaknuvši da prijetnja za zdravlje "u krugu većem od 40 km" oko centrale "nije veća danas nego je bila jučer".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
22/2/11

grrow, 18.04.11. 13:08

Najnovije interne fotografije popravka nuklearne elektrane Fukushima - TEPCO company ..... http://www.balkan-express.org/template-features/2-aktualno/227-najnovije-slubene-fotografije-popravka-nuklearne-elektrane-fukushima-tepco-company#227


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika