18.04.2011. / 16:43

Autor: Nacional.hr

Oluje i tornada na jugu SAD-a i na jugu Kine

Olujno vrijeme pogodilo je prvo Oklahomu u četvrtak stvarajući tornada i trenutne poplave

Prizor iz Južne Karoline (Reuters)Prizor iz Južne Karoline (Reuters)Spasioci tragaju za preživjelima u američkoj državi Sjevernoj Karolini, nakon što su jugom SAD-a bijesnjele oluje i tornada te odnijeli najmanje 45 života, izvještava BBC.

U državi je proglašeno izvanredno stanje, a zabilježeno je 62 tornada i smrt 21 osoba. Ostali su poginuli u državama: Oklahoma, Arkanzas, Misisipi, Texas, Alabama, Georgija i Virginija. Olujno vrijeme pogodilo je prvo Oklahomu u četvrtak stvarajući tornada i trenutne poplave. Izvještaji pišu o tuči 'veličine grejpfruta'. U nedjelju je u Sjevernoj Karolini 200 000 domova ostalo bez struje. Guverner države izjavio je kako je broj tornada bio viši nego rekordne 1984. godine. Dok se traga za preživjelima i strahuje za daljnje smrti, oluja se premjestila na Atlantik u nedjelju.

Oluja i u Kini

U strahovitim olujama u južnoj Kini poginulo je najmanje 18 i ozlijeđeno više od 150 ljudi, izvještava BBC.

Vjetrovi brzine iznad 164 km/h i tuča natjerali su stotine ljudi da napuste svoje domove. Vlasti kažu kako su poginuli bili pogođeni raznim predmetima ili su zatrpani unutar svojih kuća. Cijena štete na objektima i poljoprivrednim površinama procijenjuje se na oko 14.7 milijuna dolara. Vlada je dostavila pomoć za oko 3 200 unesrećenih, dok su ozlijeđeni prebačeni u bolnice. Provincija Guangdong je centar kineske proizvodne industrije. Postrojenja nisu teže oštećena u nevremenu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika