20.04.2011. / 12:31

Autor: Nacional.hr

Vrijeme ističe:

Pivovarna Laško sve sklonija prodaji Mercatora Todorićevom Agrokoru

Todorić je potvrdio kako je ovo posljednja ponuda za Mercator koja ističe krajem mjeseca.

Ivica TodorićIvica TodorićIvica Todorić i službeno je potvrdio da je povisio ponudu za dionice slovenskog trgovca Mercatora s 206 na 221 euro, čime je vjerojatno osigurao sklapanje posla.

Slovenska tiskovna agencija poziva se na izvore bliske Pivovarni Laško i javlja kako su iz te tvrtke sve skloniji prodaji 23,34 postotnog udjela u Mercatoru Agrokoru. Prema njihovim izvorima, uprava Pivovarne je ocijenila da su njihovi uvjeti koje su predložili bankama za ulazak u zajedničku prodaju 60 postotnog udjela u Mercatoru, neprihvatljivi.

No, slovenski mediji ističu kako će odluka o prodaji Agrokoru ovisiti prije svega o tome hoće li se Pivovarna uspjeti dogovoriti s bankama o reprogramu 450 milijuna eura kredita koji im dolazi na naplatu u lipnju. Ukoliko ne prodaju Mercator i još nekoliko tvrtki ili ne dogovore reprogram, Pivovarna bi se mogla naći u blokadi.

Inače, Todorić je potvrdio kako je ovo posljednja ponuda za Mercator koja ističe krajem mjeseca.

Studija traži barem 291 euro po dionici

Slovenski Dnevnik pak upozorava da bi prodaja Mercatora po cijeni koju nudi Todorić mogla trajno naštetiti grupaciji Pivovarna Laško. Pozivaju se na studiju konzultantske tvrtke P&S Capital koju su naručili iz Pivovarne kako bi se lakše odlučili na prodaju Mercatora.

U toj studiji se ističe kako bi se vrijednost grupacije Pivovarna Laško u slučaju prodaje Mercatora Agrokoru mogla smanjiti za 120 milijuna dolara.

Naime, Agrokor je u sklopu pregovora Pivovarni Laško ponudio ustupke koje niti bi mogle dugoročno gledano naštetiti Pivovarni.

U studiji procjenjuju kako bi Agrokor za dionicu Mercatora morao ponuditi barem 291 euro kako bi anulirao tu štetu.

Na kraju ističu kako bi se zbog štete izazvane prodajom Mercatora "ispod cijene" dionica Pivovarne Laško mogla smanjiti za 7 do 14 eura. Ako se u obzir uzme da se ta ista dionica na Ljubljanskoj burzi jučer prodavala po 11 eura, jasno je zašto su slovenski mediji zabrinuti.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

registracija
12/11/10

grover, 20.04.11. 16:36

Kako posluje koncern Agrokor:

http://ideamislinavas.blogspot.com/


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika