20.04.2011. / 15:44

Autor: Nacional.hr

U Velikoj Britaniji prikrivali incidente sa curenjem nuklearnog otpada

Čelnik ONR-a Mike Weightman izvještaj je poslao britanskom ministru za energetiku Chrisu Huhnu, ministru gospodarstva Vinceu Cableu, ministrici za okoliš Carolini Spelman, ministru zapošljavanja Chrisu Graylingu, ministru za Škotsku Michaelu Mooreu i škotskom premijeru Alexu Salmondu

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU veljači ove godine zabilježena su dva curenja nuklearnog otpada i otkazivanje pričuvnog sustava za hlađenje jezgre u nuklearnim elektranama u Velikoj Britaniji, izvještava guardian.co.uk.

Ured za nuklearnu regulaciju (ONR) predao je izvještaj ministrima o ta tri slučaja, o kojima se još vodi istraga. U nuklearnom postrojenju u Sellafieldu procurio je plutonij iz stare cijevi za ventilaciju, što je posljedica 'velikog broja nedostataka u sustavu'. Teška voda u nuklearki Torness kontaminirana radioaktivnim tritijumom procurila je iz dviju cijevi. U nuklearnoj elektrani Hartlepool rezervni sustav za hlađenje jezgre reaktora pokvario se zbog ventila. Četvrti incident , koji se odnosi na kontaminirano tlo dogodio se na neimenovanoj lokaciji, još je pod istragom, a ministri će dobiti izvještaj u sljedećem tromjesečju kada se piše novi izvještaj.

Čelnik ONR-a Mike Weightman izvještaj je poslao britanskom ministru za energetiku Chrisu Huhnu, ministru gospodarstva Vinceu Cableu, ministrici za okoliš Carolini Spelman, ministru zapošljavanja Chrisu Graylingu, ministru za Škotsku Michaelu Mooreu i škotskom premijeru Alexu Salmondu. Razotkrivanje ovih nepravilnosti mogla bi promijeniti javno mišljenje i vladine planove oko novog programa izgradnje nuklearnih elektrana. Rasprave o nuklearnoj energiji širom svijeta potaknula je situacija u Japanu, nakon nesreće u nuklearki Fukushima.

Prema izvješću ONR-a, tvrtke koje upravljaju elektranama riješile su situaciju 'odgovorno'. Ured nastavlja svoju ispitivačku i nadzornu funkciju. George Regan, čelnik 'Nuclear free local autorities', ima samo podatke o četiri nepravilnosti u nuklearkama prošle godine i kaže kako je neobično da su se ta tri slučaja dogodila u jednom tromjesječju. "Hitno ćemo tražiti razjašnjenje od ONR-a zašto su se ti slučajevi dogodili i u kakvom su odnosu s trenutnim sigurnosnim nadzorom", rekao je Regan.

Vezane vijesti

Važan sastanak Irana i šestorke

Važan sastanak Irana i šestorke

Rusija će svog saveznika, Iran, pokušati nagovoriti da ostvari konkretan pomak u svezi sa spornim nuklearnim programom na važnom sastanku s… Više

Komentari

registracija
20/4/11

vaha30, 20.04.11. 16:55

ODLIČNA forma, sigurni parovi, posjetite nas, http://vaha-bet-tips.blogspot.com/


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika