21.04.2011. / 11:26

Autor: Hina

Clinton: Sirija mora prestati sa zatočenjima i mučenjem

"Sirijska vlada mora omogućiti slobodno kretanje i slobodan pristup, mora prestati s proizvoljnim uhićenjima, zatvaranjem i mučenjem zatočenika", rekla je Clinton

Hillary ClintonHillary ClintonAmerička državna tajnica Hillary Clinton u subotu je osudila nasilje u Siriji, rekavši da vlada u Damasku mora prestati sa arbitrarnim uhićenjima, zatočenjem i mučenjem zatvorenika.

"Posebno smo zabrinuti za stanje u Homsu, gdje više izvješća govori o nasilju i stradanju civila i vladinog osoblja", rekla je na konferenciji za novinare te dodala kako je teško doći do nezavisne potvrde, jer novinarima nije dopušten pristup.

Aktivisti u središnjem gradu Homsu govore da je više od 20 prodemokratskih prosvjednika ubijeno od ponedjeljka u napadima vojnika i drugih snaga. U Homsu je tijekom noći na utorak 20.000 ljudi sudjelovalo u prosvjedu sjedenjem, tražeći svrgavanje predsjednika Bašara al Asada.

"Sirijska vlada mora omogućiti slobodno kretanje i slobodan pristup, mora prestati s proizvoljnim uhićenjima, zatvaranjem i mučenjem zatočenika", rekla je Clinton.

Ona je pozvala sirijsku vladu da prekine nasilje i u "ozbiljnom političkom procesu" odgovori na "legitimna pitanja koja su otvorili sirijski građani koji traže značajne i trajne reforme".

Prema navodima Amnesty Internationala, u Siriji su snage sigurnosti i policajci u civilu ubili 226 osoba od početka prosvjeda, od čega 26 u zadnjih nekoliko dana.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika