21.04.2011. / 12:41

Autor: Deutsche Welle

Delegacija EU u BiH: Referendum u Republici Srpskoj je iritantan

Za EU pitanje referenduma je vrlo iritantno s obzirom na političku situaciju u BiH, rekao je Renzo Daviddi, vršitelj dužnosti šefa Delegacije EU u BiH. Milorad Dodik je ponovio da referendum nije odluka o statusu RS-a.

Renzo Daviddi (Foto: Delegacija EU u BiH)Renzo Daviddi (Foto: Delegacija EU u BiH)Nakon što je prošlog tjedna skupština donijela odluku o raspisivanju referenduma, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dobio je jasan odgovor od predstavnika EU u BiH. Vršitelj dužnosti Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi je tijekom jučerašnjeg susreta u Banjaluci izjavio da očekuje da se o svim otvorenim pitanjima razgovara i pronađe rješenje: "Imao sam dužnost da prenesem predsjedniku Dodiku da je pitanje referenduma vrlo iritantno u ovakvim političkim okolnostima. Izrazio sam i nadu da se o svim pitanjima može razgovarati i naći rješenje. EU i moj ured spreman je pomoći".

Iznio je da je s Dodikom razgovarao o europskoj budućnosti BiH, dodavši da se od BiH očekuju ustavne reforme u vezi sa presudom u slučaju "Sejdić i Finci" i rješavanje pitanja državne pomoći i popisa stanovništva. Daviddi je poručio da se od političara u BiH očekuje da postignu kompromis o tim pitanjima, bez obzira na političku situaciju. "Mislim da smo na tragu dobrih rješenja na koji način možemo voditi dijalog kako bismo došli do rješenja svih pitanja", kazao je on.

Referendum nema veze sa statusom RS ili secesijom

Milorad Dodik je rekao da RS ima odgovore na pitanja koja stoje na putu BiH ka EU, i da je Daviddiju predočio i prave razloge za odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. "Prvi put sam imao priliku da nekom diplomatu predočim prave razloge za odluku o referendumu u RS, i mislim da sam dobio dovoljno pažnje da se razumije zbog čega smo mi to stavili na dnevni red", kazao je Dodik.

Dodik s druge strane ponavlja da odluka Narodne skupštine RS-a o referendumu o pravosudnim institucijama BiH nije odluka o statusu ili secesiji RS-a: "Mi nemamo nijedan drugi plan osim da se revidiraju određene prakse koje su dovele do situacije oko Suda i Tužilaštva BiH".

Govoreći o formiranju vlasti na državnom nivou, on je ponovio da na mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH treba doći Hrvat, da ministar vanjskih poslova BiH treba biti Srbin, a da se o svim drugim stvarima može pregovarati.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 21.04.11. 14:40

Ukinite je ako smijete,možete po Hrvatima kenjati ali Dodik i Mladić nedaju to sa braćom Englezima ,srpska posla,gdje su Hrvati njih 220 000 etnički očišćeno to nitko ne spominje samo srbadiju se spominje iz oluje


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika