21.04.2011. / 14:09

Autor: Deutsche Welle

Povratak prakse iz bivše 'Juge': Policajci u Srbiji uče jezike nacionalnih manjina

Iz policije u Srbiji u vrijeme Miloševića izbačena je većina pripadnika nacionalnih manjina. Sad vlasti, barem u Vojvodini, pozivaju na zapošljavanje pripadnika manjina i učenje njihovih jezika.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDvadeset novosadskih policajaca i još 20 graničnih krenut će u svibnju na tečaj mađarskog jezika. Time bi se trebali pripremiti za lakšu komunikaciju s građanima mađarske nacionalnosti.

Obnašatelj dužnosti načelnika novosadske policije Stevan Krstić kaže za Deutsche Welle da je cilj ovog projekta da se dodatno učvrsti povjerenje građana u policiju. „Na ovaj način policija lakše rješava svoj posao s pripadnicima nacionalnih zajednica kojima srpski nije materinski jezik. S druge strane, na taj način želimo da steknemo veće povjerenje građana u naš rad", objašnjava Krstić.

Apel manjinama da se zaposle u policiji

Krstić je apelirao na građane koji su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica da se prijavljuju za rad u Policijskoj upravi Novi Sad, jer, kako je objasnio, u toj upravi nema dovoljno pripadnika manjina. Među onima koji su se prijavili za učenje mađarskog jezika ima kriminalističkih inspektora, prometnih policajaca i administrativnih radnika, kao i graničnih policajaca.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši pozdravio je potez policije i ocijenio ga vrlo pozitivnim. „Smatram da se ta praksa, koja je postojala sedamdesetih i osamdesetih godina, sada polako ali sigurno vraća u normalne tokove", ističe Egereši.

Povratak povjerenja manjina u policiju

Egereši je za Deutsche Welle rekao da je važno da se vrati povjerenje manjina u policiju, s obzirom na činjenicu da su za vrijeme Miloševićevog režima pripadnici manjina praktično istjerani iz policije a na policijskim natječajima nisu primani na posao, zbog čega su izgubili povjerenje u tu instituciju. „Veoma je važno da i policajci i carinici i ostali državni službenici znaju jezik društvene sredine. To je važno i to je u duhu i naše politike očuvanja multietničnosti i višejezičnosti naše pokrajine. Moramo vratiti povjerenje u institucije i moramo vratiti povjerenje i u policiju", kaže predsjednik pokrajinskog parlamenta.

Tečaj mađarskog jezika bit će organiziran u suradnji s Centrom za osnovnu policijsku obuku, dok će neposrednu nastavu realizirati Otvoreni univerzitet iz Subotice, u okviru projekta prekogranične suradnje Mađarske i Srbije. Prema najavama, policajci će u budućnosti učiti i ostale manjinske jezike koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini, u zavisnosti od toga na kojem području rade, odnosno koja manjinska nacionalna zajednica na tom području dominira.

Autor: Dinko Gruhonjić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika