22.04.2011. / 08:12

Autor: Hina

Obama najavio istragu zbog poskupljenja benzina na 4 dolara za galon

Zbog povećanja prosječne cijene benzina u SAD-u na gotovo 4 dolara za galon (5 kn litra), što je najviše u zadnja 33 mjeseca, američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je zadužio ministarstvo pravosuđa da ispita ulogu trgovaca i špekulanata na burzama u poskupljenju benzina.

Barack ObamaBarack ObamaZbog povećanja prosječne cijene benzina u SAD-u na gotovo 4 dolara za galon (5 kn litra), što je najviše u zadnja 33 mjeseca, američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je zadužio ministarstvo pravosuđa da ispita ulogu trgovaca i špekulanata na burzama u poskupljenju benzina.

Administracija je stvorila radnu skupinu koja treba ispitati jesu li cijene nafte i benzina povećane zbog ilegalnih manipulacija na tržištu.

"Osigurat ćemo da nitko ne iskorištava američke potrošače za svoje kratkoročne dobitke", rekao je Obama na susretu s građanima u tvrtki za proizvodnju obnovljive energije ElectraTherm u Renou u Nevadi.

"Radna skupina za prijevare s cijenama nafte i benzina", uključivat će predstavnike ministarstava pravosuđa, financija, poljoprivrede i energetike, Komisije za burze i vrijednosnice, Savezne trgovinske komisije i drugih institucija.

"Ako je nezakonito ponašanje odgovorno za povećanje cijena benzina, državne i savezne vlasti trebaju poduzeti hitnu akciju", rekao je ministar pravosuđa Eric Holder u priopćenju.

Bezolovni benzin tipa regular na benzinskim je crpkama u SAD-u u četvtrtak poskupio za 3 centa na 3,84 dolara za galon (3,78 litara), objavio je Američki autoklub AAA na svojoj web stranici. To je najviša cijena od 16. rujna 2008.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika