22.04.2011. / 14:25

Autor: Robert Bajruši

R. Bajruši

Udruženi predizborni pothvat: Jeftine laži i manipulacije Jadranke Kosor

Nema toga čovjeka u ovoj zemlji koji ne zna da je pola milijuna branitelja najmanje dvostruko napuhana brojka u odnosu na one koji su zbilja sudjelovali u obrani Hrvatske, dok su ostali pridodani na popis kako bi se povećala izborna baza HDZ-a

Nije lijepo kada novinarski tekst mora započeti teškom ocjenom vodećih ljudi u državi, ali ovoga puta nema drugog zaključka osim onoga koji glasi da, nažalost, premijerka Jadranka Kosor laže i jeftino manipulira kada traži da se Zakon o braniteljima pretvori u ustavni zakon, da bi se ojačala zaštita hrvatskih branitelja i njihove djece.

Od toga je gore samo kada u sve uvlači i djecu, pa kaže: "Smatram da će Sabor ovaj zakon prihvatiti jer se njime posebno štite djeca branitelja." Tako je u četvrtak u izjavi za medije pojasnila premijerka i usput dodala da se nada da će se poštivati odredbe o zapošljavanju djece branitelja, "što se sad baš i ne provodi".

Zašto je ideja o stavljanju branitelja u Ustav besmislena i sitna predizborna demagogija?

Iz cijelog niza razloga, od kojih je tragikomičan već onaj uvodni koji govori o brojnosti ove populacije, odnosno službeno više od 500.000 članova. Nema toga čovjeka u ovoj zemlji koji ne zna da je pola milijuna branitelja najmanje dvostruko napuhana brojka u odnosu na one koji su zbilja sudjelovali u obrani Hrvatske, dok su ostali pridodani na popis kako bi se povećala izborna baza HDZ-a. Sada se jedan u biti nelegalan popis, koji služi za izborne manipulacije, pokušava učvrstiti pomoću najvažnijeg pravnog akta kakav je Ustav Republike Hrvatske.

Cinici bi rekli da u obranu Jadranke Kosor treba podsjetiti na to da je upravo ona, kao ministrica branitelja, "otkrila" da je Hrvatsku branilo pola milijuna branitelja. Iako su gotovo sve veteranske udruge i neupitni heroji Domovinskog rata u brojnim situacijama opovrgnuli tu cifru, HDZ nikada nije dozvolio reviziju popisa branitelja. A sada bi, ponovimo, jednu veliku neistinu trebalo predstaviti kao ustavnu kategoriju.

Autor:
Ivana Ivanović/PIXSELLAutor: Ivana Ivanović/PIXSELLNe treba duboka mudrost da se shvati kako je ovdje u pitanju predizborna predigra kojom HDZ, bez obzira na posljedice, namjerava radikalizirati situaciju u zemlji i Hrvatsku iznova podijeliti na lijeve i desne. U toj podjeli bi se Jadranka Kosor predstavila kao majčinska domoljubna figura koja brine za branitelje i njihovu djecu, dok su na drugoj strani, budimo iskreni, crveni vragovi kojima nije sveto sve ono što ima hrvatski predznak.

Teza je dozlaboga bljutava i istrošena, ali u Hrvatskoj se potvrdila na svim dosadašnjim izborima, osim 3. siječnja 2000. kada je smrt Franje Tuđmana izazvala kolaps HDZ-a i omogućila pobjedu Ivice Račana. Ali nije trebalo proći puno vremena do oporavka HDZ-a, koji je na nacionalnoj retorici pobijedio i 2003. i 2007. Jadranka Kosor je u oba slučaja braniteljsku populaciju koristila kako bi na vlast dovela Ivu Sanadera i, realno, to joj je i uspjelo.

Posljedice su vidljive i mogu se svesti na zaključak da je u ekonomskom pogledu Hrvatska među najslabijim europskim zemljama, a politički trenutačno jedina država na kontinentu koju vodi vlada čiji je dugogodišnji šef u zatvoru, opterećen hrpom dokaza za višemilijunske krađe.

Naposljetku, pitanje glasi: što bi Hrvatska dobila stavljanjem branitelja u položaj ustavne kategorije? Ako su svi hrvatski građani jednaki pred zakonom (što je conditio sine qua non svih liberalno demokratskih sustava), onda je neprihvatljivo izdvajanje samo jedne skupine, bez obzira na prijašnje zasluge jednog dijela njezinih članova. Rat je odavno završio i neprestano ponavljanje povijesti mogu tražiti jedino oni koji ne žele dobro Hrvatskoj. Kada takvi pokušaji dolaze iz redova vlasti, treba biti jako zabrinut.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 22.04.11. 16:34

Jeba te, triba pobidi't na izboriman! Meni je reka jedan tzv. branitej (a samo ja znan di se taj borija i karta u isto vrime, ali mu to ne smeta ništa da ima lipu mirovinu) da sigurno neće glasat za HDZ na slijedećim izboriman! I da je svaki put do sada glasa, ali da sad sigur'o neće jer su mu smanjili mirovinu, i da im piz.. materina za to! A ja san se okladija š njim da će sigur'o glasat i ovaj put za HDZ jer će zaboravit to kad budu izbori i prevladat će ono istinsko, rvacko u njemu!


registracija
21/2/11

skyway, 23.04.11. 06:29

Sramotno je sto radi tah HDZ na celu sa seprtljom u osobi Jadranke Kosor. I sada kad govorimo o tome kako nas je Ivo Sanader prevario i pokrao, ipak mu se na prvom mjestu, kao najveca steta sto nam je pocinio mora pripisati to sto je ovu jadnu, izmanipuliranu i glupu zenu imenovao svojom nasljednicom.
Ona umjesto da se pokrije po usima, te da se isprica narodu za svo zlo sto je njezina, nazovi stranka, pocinila, sve je u stanju uraditi da se ponovno docepa vlasti.
E, braco i sestre Hrvati ako i u sljedecem mandatu damo povjerenje lopovima na celu s razdraganom toboze premijerkom, onda smo zaista bijedni i bezvrijedni , pa nam je sasvim svejedno kakvu cemo vlast imati.
P.S.
Na kraju, ne na zadnjem mjestu dakako, sve cestitke autoru na sjajnom komentaru!


registracija
1/1/70

, 23.04.11. 09:44

U ime Boga,pravde,poštenja,ljudskosti...svakog zločinca raskrinkati i gadno osuditi.Takvi nebi smijeli biti među nama....a još je poraznije što se takvi skrivaju,štuju,neki se s istim identificiraju...kao Hrvat ne želim u našoj državi zločince. Isto tako,i ADZe zločince uništiti svim dozvoljenim sredstvima...tu svakako spadaju tupi predmeti....očistimo lijepu našu od ZLA!!!


registracija
1/12/10

kibidabi, 23.04.11. 09:48

SRAMIM se kao čovjek pa tek onda rvat,što su u naše ime pocinjeni strašni zločini od strane ustašoida....da stvar bude pogibeljnija po naciju,takve se štiti...veliča....uspoređuje se s njima....mi HRVATI moramo toj nemani stati za vrat.Druge nema.


registracija
1/1/70

, 23.04.11. 09:55

Kad čovjek spomene ova imena kosa se na glavi diže nama hrvatima:tuđman,šušak,boban,saneder,zločinački ADZe..........................prodaše našu Posavinu,iniciraše nepotreban rat s Muslimanima,izdaše Vukovar,četnicima prodavaju naftu u jeku najžešćih borbi....pretvorba.....zaduiživanje HR nacije....rasprodaja državnog srebra....sakrivanje zločinaca....izmišljeno je 300.000 LAZNIH BRANITELJA inače gulikoža ove nacije....likvidiraše našeg Blaža Kraljevića,Rajhl Kira...Paradzika.....užas!!!!!!!!! Toj mafiji ćemo mi suditi i presuditi !!!!


registracija
1/12/10

tavan, 23.04.11. 10:00

Ako mi građani hrvatske hoćemo da nam ševa propjeva,onda se moramo riješiti šačice ustašoida i mnogih Hercegovaca. Oni su ZLO,a da stvar bude tragičnija,nas 90% HRVATA...dozvoljavamo grupici ustašoida da oni diktiraju pravila igre.Uništiti i njih i kriminogeni ADZe.Sve drugo vodi u propast HR nacije. Ako treba sva ZLA pobrojati od strane istih,samo recite?


registracija
2/1/11

prohujalo, 23.04.11. 14:43

da nisu skupe ove vrecice za povracanje koje su stancane u povodu kraljevskog vjencanja kupila bih ih....ali svaki dan nekoliko oces poslije Seksa ili Jace i kompanije....
Koga ona to brani svaki sljam dobi mirovinu....
covjek pronevjerio firmu zavrsio u zatvoru....stigo HDZ ne da dobi mirovinu, nego dobi i placeno sto je bio u zatvoru, navodno kaznjen od Komunista......
pa gdje vise pronalaze inspiraciju za lazi....j.... ih Krivousti


registracija
26/1/08

Rampa, 23.04.11. 15:33

Odhebi Jaco!

Ja sam RVI 50%, ali NIKAD, ali baš NIKAD za ovih 20 godina skoro nisam glasao glasao za HDZ, pa neću niti sada!

Zaboli me za HDZ propagandu, 4 godine je bio Račan, pa mi nije skinuo niti kune mirovine, to su samo predizborna HDZ plašenja za malu djecu!!!

Ali čak i da mi skinu nešto, toliko mi je dosta više ovih kanadsko/hercegovačkih kriminalaca iz HDZ da jednostavno zbog boljitka i budućnosti naše djece moramo glasati protiv ove udružene stranačke organizacije za kriminal i lopovluk!!

Za "kudivotuija, odlično si sve opisao, uzeo si mi riječi iz usta!!!!


registracija
8/7/09

bankar, 24.04.11. 00:52

bravo robert


registracija
25/10/10

cuma, 24.04.11. 12:08

Ustavnim zakonom će dodatno zaštititi prava hrvatskih branitelja,,,,moš mislit,,ko zna da je bio ranije mošda ne bi proveo 10 godina na HZZ.ou tražeći posao,,VSS, časnički čin, dragovoljac,,bla, bla, bla,,,,ma da sam bio njihov ne bih ni trebao raditi bio bi u mirovini već 15-tak godina,, toliko o zaštiti naših i njihovih prava, njihova materijalna su već davno zaštićena, samo da još osiguramo i zapreku daljnjim isporukama u Haag, Srbiju,,,,,GĐO KOSOR S NEKOLICINOM DRAGOVOLJACA OSLOBNAĐAO SAM MJESTA U VAŠEM RODNOM KRAJUI, PUZAJUĆI ISPRED SVIH, NIKAD POZVAN NA SVEČANOSTI OBILJEŽAVANJA POBJEDE,,, sramite se i Vi i HDZ,, stvorili ste SUBNOR od nas,,,,,, ali ima nas i koji ne mislimo s vama, nikad nismo, niti ćemo biti, Hrvatska je jedna, a nas će biti,,,,


registracija
7/9/07

Vinogradar, 24.04.11. 16:29

Ova Hrvatska je s HDZ-om i Jacom na čelu otišla u hurac!
Jer -
ZAMISLITE !!!!
500.000 hrabrih hrvatskih branitelja - najhrabrijih boraca za Domovinu (plus njihove obitelji žene i djecu)
TREBA STAVITI ZBOG ZAŠTITE
PRED OSTALIM
GRAĐANIMA HRVATSKE
U USTAVNI ZAKON !
----------------------------------------------------------


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 24.04.11. 16:34

Davore,a koliko je samo tolikih i takvih HDZ-ovih Domoljuba da mi je samo znati?Inace krasni komentar,bravo.


registracija
17/7/07

budjoni, 25.04.11. 20:33

"Nema toga čovjeka u ovoj zemlji koji ne zna da je pola milijuna branitelja najmanje dvostruko napuhana brojka...."



Sve zavisi o metodi procjene broja branitelja.
Ako uzmete u obzir samo branitelje koji su se oružjem direktno suprotstavljali neprijatelju, svakako da će to biti daleko manja brojka.
Čak ni osobe u odorama hrvatske vojske ne mogu biti valjanim pokazateljem makar približnog broja branitelja, jer je u to doba zbog dostupnosti vojnu odoru nosio svatko, od seljaka na njivama do generala koji nikad nisu vidjeli bojišnicu.
Međutim, branitelje na prvim crtama bojišnica, netko je trebao logistički podupirati.
Dopremati oružje, streljivo, hranu, raznu opremu, dovoditi zamjenske snage, voditi zdravstvenu skrb i rješavati još bezbroj potreba.
Naravno da su takve poslove obavljali djelatnici iz aktivnog vojog sastava, dakle vojnici (časnici) s radnim zadacima u raznim vojnim ustanovama i objektima (zapovjedništvima, vojarnama, skladištima, zavodima, bolnicama, aerodromima....)
Sada možemo postaviti pitanje: da li se ti vojni djelatnici, koji nisu bili u direktnom srazu s neprijateljem, mogu smatrati braniteljima?
Zatim se isto pitanje može protegnuti na cjelokupni sastav HV-a, a isto tako i MUP-a, na sve njihove službenike koji su za trajanja rata obavljali poslove daleko od bojišnica.
Kad se uzme u obzir koliko je pričuvnog i redovnog sastava HV-a i MUP-a sudjelovalo u vojnom ustroju za trajanja Dovinskog rata, mora se priznati da nije baš tako jednostavno utvrditi brojnost branitelja.
Ponajprije, nigdje nisu točno utvrđeni kriteriji za stjecanje statusa branitelja. Jednostavno se svima, koji su se za trajanja Domovinskog rata zatekli u odori HV-a i MUP-a (uz popriličnu gomilu počasnih učesnika), dodijelio status branitelja, koji se unekoliko razlikuje tek po datumu pristupanja i trajanja vojne službe.
U svakom slučaju, neračunajući invalide rata i obitelji poginulih branitelja (kojih se problemi rješavaju po drugim osnovama), vrlo se malo branitelja pošteno okoristilo nekakvim braniteljskim povlasticama.
Zato držim da je brojka od (iako prenapuhanih) pola milijuna branitelja potpuno irelevantna (mogla bi biti 100.000 ili 1000.000).
Volio bih vidjeti koje su to konkretne privilegije koje navodno pola milijunski saziv branitelja uživa.
Povlastice uživaju tek (preko)brojne braniteljske udruge i njihovi predstavnici (Đakići i sl.) dok braniteljska baza, ma kolika stvarno bila, s privilegijama nema nikakve veze.


registracija
12/1/11

siziff, 26.04.11. 13:32

BUDJONI@


Budjiću!

Dolazi li tebi poštar jedanput mjesečno, sa kakvih četiri-pet tisučica, na temelju žestoke borbe preko vikenda po Baniji (?), kada tako lijepo omalovažavaš sveukupnu rodoljubnu prevaru ?

Nešta si mi vrlo čudan sa vidom.
Mora da te dioptrija jako loše služi, kako glede komunjara, tako bogme i glede ovih novopečenih skorojevića.
Iskreno se nadam da je to samo (i jedino) zbog vida, koji, oko je slab, po pravilu uvjetuje lošu percepciju i slabo sagledavanje stvarnosti.
Biti ću jako razočaran, ako je sve skupa zbok kakvog trivijalnog, materijalnog probitka, koji bi me mogao navesti na pomisao da si onima prije držao štangu pišući prvomajske govore, (obzirom da ti pero glatko klizi po papiru) i na temelju toga imao kakve "sindikalne povlastice", u vidu; dodjele stana ili useljenja u kakvu trulu kapitalističku kuću, svinjskih polovica, kašeta krumpira i besplatnog ljetovanja u vojnom, ili nedaj bog radničkom odmaralištu.
Za ove, kao produžetak onih, je sve jasno. Ovi su oni. Kao takvi nemogu biti nikako drugačiji, niti mogu manje izdašno plačati svoje borce.
Prepisano na indigo, do zadnje finese.
Dali si i ti ukalkuliran u tu šemu?

P.S.

Koliko bi, po tebi, trbalo biti povlastica, ( kuća,stanova, kredita, dionica....upisa na fakultete, školarina...).pa da tvoj oštečeni vid to uspije registrirati.
Ujedno, ti si sigurno za to da borci postanu ustavna kategorija.
Zašto nebi neki budući klinci sa četrnaest godina pisali biografije (kao šta sam je i ja pisao), prilikom upisa u srednju školu, navodeći oca-borca, po kojem će biti automatski primljeni. Ili još bolje; praunuk oca-borca.
To si ti sve preživio (sigurno), ali obzirom na vid, nisi sve to uspio primjetiti.
No ipak; PRIBERI SE!


registracija
17/7/07

budjoni, 27.04.11. 22:17

siziff@

Ti kao i mitski Sizif uzaludno kotrljaš svoje kamenje.
Valjda ti od muke ponestane koncentracije, toliko potrebne za čitanje između redaka.
Apsolutni sam protivnik bilo kakvih privilegija po osnovu braniteljstva.
One prijašnje nisam volio, a ne volim ni ove današnje.
Kad bi se mene pitalo, mnogi bi bili jako razočarani ratnim privilegijama
Ali ti, kotrljajući svoj mitski kamen, teško možeš shvatiti fenomene višeg reda.


registracija
12/1/11

siziff, 28.04.11. 04:12

Budjiću!
Oprosti, ali zašto ja nebi mogao nadograđivati tvoje; "između redaka" sa svjim; "između redaka"?....
Zašto dijalog nebi imao više slojeva, možda; dva, tri, četiri sloja?

P.S.
No ipak, mala žaoka glede nezaboravnih komunjara: "Kod kojih nije bilo BAŠ SVE LOŠE", stoji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika