22.04.2011. / 15:44

Autor: Hina

CERN-ov ubrzivač čestica uspostavio novi rekord

Veliki hadronski sudarač (LHC) oko ponoći je uspostavio "novi svjetski rekord u snazi snopa" u akceleratoru čestica, ističe CERN u priopćenju

Najveći ubrzivač čestica na svijetu (LHC) uspostavio je u srijedu novi svjetski rekord proizvevši snop neujednačene svjetlosti, priopćilo je u petak Europsko središte za nuklearno istraživanje (CERN) u Ženevi.

Veliki hadronski sudarač (LHC) oko ponoći je uspostavio "novi svjetski rekord u snazi snopa" u akceleratoru čestica, ističe CERN u priopćenju.

Tako je srušen prethodni rekord koji je 2010. postavio sudarač Tevatron u čikaškom Fermilabu, u Sjedinjenim Državama, navodi istraživačko središte na francusko-švicarskoj granici.

"Budući da je snaga snopa presudna za uspjeh LHC-a, ovo je veoma velik napredak", komentirao je glavni direktor CERN-a Rolf Heuer, a prenosi se u priopćenju.

Naime, veća snaga omogućuje veći broj sudara i tako osigurava više podataka.

"Više podataka znači i veću mogućnost otkrića", dodao je Heuer.

Zadaća LHC-a, prstena opsega 27 km, smještena sto metara pod zemljom, jest da rasvijetli tajnu nastanka svemira stvarajući uvjete kakvi su postojali odmah nakon 'velikog praska'.

Vezane vijesti

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi dočekana je u četvrtak u UN-ovu sjedištu u Ženevi uz burne ovacije oko četiri tisuće sudionika Međunarodne… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 22.04.11. 17:09

Joj da ta Bozja cestica barem malo okrzne Hrvatske Jude???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika