23.04.2011. / 15:49

Autor: Deutsche Welle

Seksualna zlostavljanja i porezi: Može li se zaustaviti egzodus vjernika iz crkve?

Barem pred blagdane, mnogi se još sjete da su vjernici. Ali baš pred Uskrs je objavljeno kako je u Njemačkoj katoličku crkvu prošle godine nakon niza skandala spolnog zlostavljanja, napustilo više vjernika nego ikad.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPrema informacijama vjerskog tjednika "Krist i svijet", 2010. je u Njemačkoj čak 180 tisuća katolika okrenulo leđa crkvi. To je oko pedeset tisuća vjernika više nego u godini prije toga! List se poziva na anketu provedenu u 27 njemačkih biskupija gdje samo tri još nisu predale konačnu brojku ili barem procjenu, koliko vjernika je napustilo crkvu. Ali već i brojke iz tradicionalnih katoličkih uporišta, biskupija Eichstätt, Augsburg, Bamberg, Würzburg ili Passau, ukazuju na to kako je došlo vrijeme da sva zvona zazvone na uzbunu.

Čak i u tim katoličkim biskupijama Bavarske, gdje je do sad napuštanje crkve bila rijetkost, zabilježen je porast istupanja iz crkve i do 70% u odnosu na prethodnu godinu. Za mnoge i u Katoličkoj crkvi, nema nikakve sumnje kako je glavni uzrok ovom egzodusu vjernika čitav niz skandala spolnog zlostavljanja u crkvenim institucijama. Generalni vikar biskupije Kölna, Dominik Schwaderlapp smatra kako je tim sramotnim djelima, crkva izgubila povjerenje vjernika: "Osobito je bolno što se očito mnogo ljudi odlučilo na napuštanje crkve kao osobni oblik prosvjeda i izraza odvratnosti zbog tih skandala."

Nestalo je povjerenja u crkvu

Katolička crkva je doduše više puta naglašavala svoju odlučnost da rasvijetli sve slučajeve zlostavljanja i barem novčano obeštetiti žrtve bolesnih sklonosti nekih vjerskih dužnosnika, ali i laičke crkvene organizacije smatraju kako to nije dovoljno. Alois Glück iz Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK) upozorava kako je osobito tragično što crkvu napuštaju i vjernici koji su se do sada bavili svojom vjerom i kako je krajnje vrijeme da se otvori dijalog o ključnim problemima i zadaćama crkve. U udruzi "Mi smo crkva" također smatraju kako je riječ o "zastrašujućoj brojci" i njen predstavnik Christian Weisner smatra kako bi to trebao biti povod da se razmisli i o ostalim dogmama koje jedva da imaju osnova u današnje doba: o celibatu, ali i o ulozi žena u crkvenim obredima.

No kada je riječ o tim razlozima, u katoličkoj crkvi mogu ukazati da problem napuštanja crkve uvelike imaju i protestanti i da je 2010. zapravo prva godina u kojoj je više katolika napustilo crkvu nego protestanata. Njemačka Evangelička crkva procjenjuje da ju je 2010. godine napustilo nešto manje od 150 tisuća vjernika - dakle oko 30 tisuća manje nego katolika. Evangelička crkva je još više zabrinuta za budućnost nego katolička: osim velikog broja istupanja, dobro se osjeća kako su mnogi njihovi vjernici starije osobe koji polako odlaze. S druge strane, u obiteljima jedva da ima mlađeg naraštaja, a dok su barem neki stranci koji dolaze živjeti u Njemačku katolici, protestanti su prava rijetkost.

Uskrs i Božić - samo ako platiš!

Ipak, i jedna i druga velika njemačka crkvena zajednica nerado govore o razlogu koji dobar dio tih bivših vjernika nagoni da napuste crkvu: crkveni porez koji se u njemačkoj odmah odbija od plaća onih koji su se izjasnili kao vjernici. U vremenima krize je mnogima potreban i taj novac, tako da se može samo pretpostaviti, za koliko je od tih bivših vjernika to bio razlog okrenuti leđa crkvi. To nije malen iznos: od oko 48 milijuna vjernika iz obje crkve, je 2010. ubrano 4 milijarde i 794 milijuna eura, što je tek nešto manje od rekordne 2008. kada je ubrano više od pet milijardi eura! I tu su crkve srca kamenoga: od 2007. traje spor sa stručnjakom za crkveno pravo iz Freiburga, Hartmutom Zappom. On je objavio kako napušta crkvu kao javnu instituciju, ali kako je bio i ostao vjernikom.

To se crkvi nije dopalo pa se potužila sudu. Upravni sud Baden-Württemberga je crkvi dao za pravo. Sud se i može pozivati samo na zakon kojem je posljednji oblik dao još Hitler u sporazumu sa Svetom stolicom 1933. godine. S druge strane, situacija nije nipošto tako jasna: taj vjernik se poziva na svim poveljama zajamčenu slobodu vjeroispovijesti, gdje se nigdje ne spominje da će mu crkva automatski uzimati dio prihoda. Zapp se poziva i na odluku Vatikana iz 2006. gdje se kaže, kako izjava o nepripadanju crkvi "pred nekom državnom institucijom", dakle poreznim uredom, "ne može biti osnova za ekskomunikaciju".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 23.04.11. 16:50

Baš likujete pišući ovaj članak, to je tako očito. Udaranje po crkvi je vaša omiljena tema. Baš ste zluradi.Shvatite jedno crkva je neuništiva i postojat će do svršetka svijeta, tako je Isus rekao.


registracija
1/12/10

kibidabi, 23.04.11. 18:54

Fuj.Talibanska gamad.


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 23.04.11. 19:22

Nisu trebali okretati ledja. Trebali su se suprostaviti zlu, kako bi krivci odgovarali za ucinjeno...

Maroje,

ovdje nije strah za crkvu kao pojam, nego strah da na zao glas ne izadje katolicka vjera, koja se jedina cvrsto drzi celibata, a suprotno tome, njeni svecenici cine tako ruzna dijela...


registracija
11/1/10

fluid, 23.04.11. 21:03

Nisam se odrekao vjere.Ali odrekao sam se bilo kakvim institucionalnim pripadnostima.Stvorio sam osobni odnos sa Bogom(ili izvorom svega ) kroz vrlo jednostavnu primjenu osnovnog načela čovječnosti;"Ne čini drugome što ne želiš da drugi čini tebi"!Kroz svoje osobne slabosti ,još uvijek mi se dogodi "grijeh"ali se trudim oprostiti samom sebi.No,ne tako jednostavno kako izgleda na prvi pogled.Želim,kao samosvjesna osoba da taj svoj propust ili bilo koji drugi učinjeni grijeh,dobro shvatim i uložim svoj sav potencijal kako nebih ponovio naučenu pogrešku.O svojim odlukama snosim sam svoju odgovornost i nikome je nikada više nebih predao u ruke. Na tu snagu sam jako,jako ponosan.I vrlo sretan.Svjestan sam sebe i svoje odgovornosti na strani pravednosti i to me ispunjava cijeloga.Mnogo je razloga takvom odabiru osobne odluke a mnogi su nabrojani nebrojenim primjerima u ponašanju bilo koje institucije postojećih religija.No,usprkos mojoj odluci,također smatram da svi oni koji imaju potrebu svoju vjeru iskazivati kroz bilo koju religiju,na to imaju pravo.Usprkos svim kritikama istih.Opravdanih ili neopravdanih.Danas je najbolje to što ti "nevjerovanje"ili nepripadanje nekoj religiji,više nemože ugroziti život.Doslovno.Dakle vjera je osobni izbor pojedinca.Tko želi biti član bilo koje institucije,mora i poštivati pravila te institucije.Logični ili nelogični "nameti"su dio odnosa pojedinca i vjerske institucije.Ja sam se odlučio davno a svima ostalima ,koji slave želim sretan i blagoslovljen Uskrs.Ostalima želim osjećaj osobne vrijednosti bez obzira na vjersku pripadnost.


registracija
1/3/11

Laudate, 23.04.11. 23:05

A što očekivati od ATEISTIČKIH TALIBANA, nego na Uskrs pisati uvredljive članke protiv Crkve, što je u stvari vrijeđanje vjernika u za njih svečenom trenutku.

Iz života u Lepoglavi za vrijeme Alojzija Stepinca ..... "molitva je bila znak zaostalog protunarodnog djelovanja"..... i to se kažnjavalo.

Za 45 godina ateistički talibani posijali su sjeme zla koje još uvijek niče.
Gospodo ako se smatrate kulturnim i naprednijim pokažite to i ponašanjem a ne parolama.


registracija
1/3/11

Laudate, 23.04.11. 23:08

@ fluid
ne pripadanje reliji ne ugrožava nikome život, ali je na ovim prostorima u nedavnoj prošlosti a u nekim dijelovima svijeta još uvijek pripadanje religiji opasno po život.


registracija
8/7/09

bankar, 23.04.11. 23:43

svi napuštaju pedofilsku organizaciju a oni koji misle da su hrvati zato što se vežu uz nju grdno se varaju


registracija
8/7/09

bankar, 23.04.11. 23:44

da Laudante opasno po život i to tuđi


registracija
1/3/11

Laudate, 24.04.11. 07:56

@ bankar,
agresivni ateistički talibani ne samo da su brojnim zločinima protiv vjernika i čovječnosti uopće obilježili 20 stoljeće nego sada to i poriču.
Dok su bili na vlasti proganjali su vjernike i ugrožavali njihove živote i prava od istočne Eruope, Rusije, Kine, Vijetnama.

Možete vi pisati protiv Crkve što hoćete, ali zločini što ih je napravio agresivni ateizam u proteklom stoljeću stu toliko veliki da se samo zadrti pojedinci (talibani) mogu ponašati kao da se nisu dogodili.
Ovi što se ni na najveći kršćanski blagdan ne mogu obuzdati da ne pišu protiv Crkve i time vrijeđaju vjernike u nekim drugim povijesnim okolnostima bi preko noći utamničili vjernike i uklonili ih iz javnog života, po već viđenom receptu.
Neka ti je sretan Uskrs,.


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 24.04.11. 08:53

Laudete,

ne budi dijete!

Sta imaju ateisti s Talibanima ti pasiji skote? De mi samo to objasni, pa dalje nastavi srati. To su sasvim dva razlicita pojma, kao sto su nebo i zemlja, ali ti ih u sintagmi rabis kako bi dobili na tezini, kad god se ovdje javis, valjda kako bi nas neuke i plajive uplasio, a da odbranis crkvene pedofile, zbog svog vlastitog interesa, crko ti kraj crkve dabogda!


registracija
1/3/11

Laudate, 24.04.11. 09:38

@odimdodjimi
Danas su talibani sinonim za isključivost i zadrtost.

Dio naših ateista u kojima još tinja komunistička ideologija prema vjernicima se odnose s pozicije mržnje, isključivosti i nesnošljivosti.
Vrijeđaju vjeru i vjernike svakodnevno a sebe doživljavaju kao napredne i demokratske osobe.
Zagovaraju toleranciju i istovremeno su krajnje netolerantni prema vjernicima.

Činjenice su na strani vjernika. Komentari to dokazuju. Vjernici se uglavnom brane od napada agresivaca, a ja ih zovem ateistički talibani.


registracija
14/8/09

pinorek, 24.04.11. 10:25

Dakle,
@ laudate
"ateistički talibani" je oksimoron na kvadrat (pogledaj u rječnik)
Očito ne poznaješ pojam "ateist" čim ga izjednačavaš sa komunističkom (ili bilo kojom drugom ideologijom) , također se malo obrazovati po tome pitanju.
Molim te navedi "brojne" zločine koje su baš ATEISTI učinili. Dakle ne komunisti, staljinisti ili pripadnici drugih diktatura, nego baš ateisti. (da ne idemo sada u zločine kršćanstva, od Malahita, preko križarskih ratova do inkvizicije, širenje aids-a zabranom korištenja kondoma, pedofilije i sl.)
Alojzije Stepinac nije bio osuđen zato jer su suci bili ateisti, već zato jer je smetao ondašnjem komunističkom režimu (bila je to pogreška za njih jer su od njega napravili mučenika, ali eto, niko ne kaže da su bili previše inteligentni tada).
@ Maroje
Hm, mislim da nitko ne mora "udarati po crkvi", ona to čini sama sebi sasvim dovoljno.


registracija
1/3/11

Laudate, 24.04.11. 13:22

Dakle
@ Pinorek
Vjernici su teisti, a svi ostali su ateisti.

Od poznatijih ateista za ovu prigodu navest ću Napoleon, MaoCe Tung (50 milijuna žrtava, Staljin (40 milijuna žrtava), Hitler (20 milijuna žrtava), Lenjin (4 milijuna žrtava), Pol Pot (2 milijuna žrtava), Mengitsku (2 milijuna žrtava), Tito (oko 1 milijun žrtava)...... Naravno ima i oih koje povijest pamti po dobrom.

Kao što se vjernici dijele na konfesije i denominacije vjerojatno je slično s ateistima premda mi nije poznato pa molim malu edukaciju na tu temu.

U pravu si, "ateistički taliban" je oksimoron na kvadrat jer jezgrovito opisuje nešto za što treba više rečenica


registracija
22/3/11

vferari, 25.04.11. 10:17

Nakon ovog popisa stanovništva očekujam da crkvu finasraju iskjučivo vjernici pa da vidimo koliko će ih biti


registracija
22/3/11

vferari, 25.04.11. 10:20

A što se tiče komentera Maroe duboko sam uvjeren da je isus to njemu rekao,kler je najvće zlo čovečanstva od kad postoji


registracija
12/1/11

siziff, 25.04.11. 11:54

LAUDATE@

Opet ti na svojem skupo honoriranom dežurstvu mutiš najbistriju vodu.

Ako je o zadrtosti rijeć, nikako ne možeš uspoređivati vjersku zadrtost i zaglupljivana kroz dva tisučljeća, koja su koštala društvo milione života i društvenog nazadovanja sa novovjekom, (u trajanju najviše pedeset godina) "ateističkom zadrtošču", ako se uopče može govoriti o zadrtosti (?), preko tvoje jeftine kovanice ; ateistički talibani.
To šta trabunjš,.... trabunjaj Maroju i sličnima. Ta vrsta pameti upija svako tvoje slovo ko pijesak vodu, bez ikakvog kriterija i učestvovanja sa sivom masom.

Uskoro, vrlo brzo, sa pet milijardi E izcijeđenog novca, vaša će pljesniva organizacija biti stimulirana samo blagoslovima, sa kojima se vi trenutno odužujete društvu za sav svoj haj lajf i glamur koji vam taj novac omogučava.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika