Objavljeno u Nacionalu br. 403, 2003-08-05

Autor: Mladen Pleše

Premijerova predizborna ofenziva

Po američkim uputama Račan sam vodi kampanju

Dok još ni jedan političar nije ozbiljnije krenuo u predizbornu kampanju, Račanova je već u punom zamahu: slijedeći savjete američkih eksperata Račan u zadnja dva mjeseca imao je čak 20-ak javnih nastupa radi predizborne promocije, čime je zaustavio pad popularnosti SDP-a a po omiljenosti ispred njega je sada samo predsjednik Stipe Mesić

Jureći s jednog na drugi kraj Hrvatske, koristeći svaku priliku za skupljanje političkih bodova, premijer Račan već je obavio iznimno važan posao: zaustavio je dvogodišnji pad popularnosti SDP-a i sebe osobno.Jureći s jednog na drugi kraj Hrvatske, koristeći svaku priliku za skupljanje političkih bodova, premijer Račan već je obavio iznimno važan posao: zaustavio je dvogodišnji pad popularnosti SDP-a i sebe osobno.Predsjednik SDP-a Ivica Račan opet je nadmudrio sve svoje političke protivnike i konkurente. Dok se predsjednici većine političkih stranka odmaraju čekajući da se odredi konačan datum izbora, predizborna kampanja premijera Račana sve se više zahuktava. U manje od dva mjeseca, od 5. lipnja do 30. srpnja, uz uobičajene državničke aktivnosti, Ivica Račan imao je čak dvadesetak javnih nastupa radi svoje predizborne političke promocije. U tih 55 dana Račan se tri puta pojavljivao uz papu Ivana Pavla II., tri je puta sudjelovao u svečanostima otvaranja autocesta i isto toliko puta susretao se s raznim crkvenim velikodostojnicima. Uz to je Račan, u pravilu uz pratnju supruge Dijane Pleštine, otvarao bolničke odjele i proizvodne pogone, igrao tenis s izbornikom rukometne reprezentacije Linom Ćavarom, sakupljao s pjevačicom Ninom Badrić novac za razminiravanje Pokupskog, ugostio hendikepirane sportaše, otvorio rekreacijski centar za invalidne osobe, obišao vatrogasce na Braču, susreo se s partizanskim borcima, dva puta pozvao izbjegle Srbe da se vrate, obećao izgradnju autoceste do Dubrovnika i izgradnju spomenika Domovinskom ratu u Zagrebu. Takve intenzivne aktivnosti posebice su pale u oči jer nisu bile karakteristične za prve tri godine njegova mandata.

Novu Račanovu predizbornu strategiju i poboljšanje njegovog imidža osmislili su stručnjaci američke marketinške kompanije Carana Corporation 'Predizborna kampanja premijera Račana svakim se danom sve više amerikanizira: potpuno je personalizirana, i sve promidžbene aktivnosti usmjerene su isključivo na Ivicu Račana' MIŠLJENJE AMERIČKIH EKSPERATA ZA JAVNO MNIJENJE 'Račan je znatno poboljšao rejting: nakon dvije godine nedavno je prvi put u istraživanjima javnog mijenja dobio više pozitivnih nego negativnih glasova' AMERIČKE PROGNOZE O RAČANOVU USPJEHU 'Kada se dogodi takav obrat popularnosti u izbornoj godini, tvrde američki stručnjaci na temelju iskustava u drugim državama, stranka iz čijih je redova predsjednik vlade u pravilu pobjeđuje i ostaje na vlasti' Jureći s jednog na drugi kraj Hrvatske, koristeći svaku priliku za skupljanje političkih bodova, premijer Račan već je obavio iznimno važan posao: zaustavio je dvogodišnji pad popularnosti SDP-a i sebe osobno. Ali ne samo to: SDP je po broju glasova sve bliži još donedavno daleko odmaklom HDZ-u, a najnovija istraživanja javnog mijenja pokazuju da je Račan, po popularnosti, odmakao svim svojim političkim konkurentima, osim predsjedniku Stjepanu Mesiću koji je i dalje najpopularniji hrvatski političar. I još nešto: američki stručnjaci za ispitivanje javnog mijenja upozoravaju na važan fenomen: Račan je nakon dvije godine prvi puta u recentnim istraživanjima javnog mijenja dobio više pozitivnih nego negativnih glasova. Posljednje dvije godine bilo je suprotno: redovito je dobivao puno više negativnih nego pozitivnih glasova. A kada se dogodi takav obrat u izbornoj godini, tvrde američki stručnjaci na temelju izbornih iskustava u drugim državama, stranka iz čijih je redova predsjednik vlade u pravilu pobjeđuje i ostaje na vlasti.

U Račanovim predizbornim aktivnostima nije teško prepoznati rukopis američkih savjetnika za izbornu kampanju. Sredinom svibnja na zatvorenoj je sjednici, Vlada je odlučila angažirati američku marketinšku kompaniju Carana Corporation kako bi poboljšala vlastiti image. Njena je zadaća promijeniti dosadašnju percepciju javnosti s kojom premijer Račan nije bio zadovoljan. Od Carana Corporation očekuje se da će na puno učinkovitiji način predstaviti javnosti uspjehe Vlade. No cijela operacija ima još jedan cilj: kreirati predizbornu kampanju premijera Račana.

Javnost se vrlo brzo mogla uvjeriti kako se predizborna kampanja premijera Ivice Račana svakim danom sve više amerikanizira. Ponajprije, ona je potpuno personalizirana: sve promidžbene aktivnosti usmjerene su isključivo na premijera Račana. Dok još ni jedan političar nije ozbiljnije krenuo u predizbornu kampanju, Račanova je već u punom zamahu. Pokušaji dvojice ministara – obnove, graditeljstva i javnih radova Radimira Čaćića i malog obrta Željka Peceka – da javnost upoznaju s uspjesima ministarstava kojima su na čelu, sasječeni su već u korijenu. Po uzoru na američke, britanske, njemačke i francuske izborne kampanje, u kojima se pozornost javnosti usmjerava samo na jednu osobu, početak izborne kampanje organiziran je po istom modelu: cijela je kampanja usredotočena na Ivicu Račana. Stručnjaci očekuju da će, kako će kampanja odmicati, ta strategija sve više dolaziti do izražaja. Druga karakteristika dosadašnjeg tijeka predizborne kampanje upadljiva je nazočnost Dijane Pleštine. Dijana Pleština u potpunosti se uključila u predizborne aktivnosti svog supruga: uz njega je u neformalnim prilikama, kao što je otvaranje rekreacijskog centra za invalidne osobe ili pak prikupljanje sredstava za razminiravanje Pokupskog na Trgu bana Jelačića, ali i u formalnim, kao u Salzburgu gdje je premijer Račan sudjelovao u radu predsjednika vlada jugoistočne Europe. Do sada je supruga premijera Račan bila angažirana u dobrotvornim i humanitarnim akcijama, a sada je u te aktivnosti uključila i premijera Račana. Američkom marketinškom timu posebno je stalo da premijer Račan ostavi dojam dobrog, osjetljivog i obiteljskog čovjeka. Račan je posljednjih tjedana u pratnji supruge posjetio bolnice u Dubrovniku i Zagrebu gdje je otvorio nove odjele. Time je pak želio pokazati koliko brine za zdravlje građana. Američki savjetnici premijera već su postigli prve uspjehe: javnost doživljava Ivicu Račana kao čovjeka koji poklanja iznimnu pažnju djeci, starijim i hendikepiranim osobama te bolesnicima. To su najbolje potvrdile televizijske snimke i fotografije premijera Račana koji je svojedobno držao naručju djevojčicu oboljelu od AIDS-a. Uz to se premijer Račan sve češće pojavljuje u javnosti vrlo neformalno odjeven, pa je tako za posjeta Istri nosio i veliki bijeli slamnati šešir na glavi.

Analiza početka predizborne pokazuje da je predsjednik Račan posebnu pozornost posvetio crkvenim velikodostojnicima. S papom Ivanom Pavlom II. Ivica Račan susreo se tri puta: odmah po dolasku u Rijeku gdje ga je zajedno sa suprugom posjetio u njegovoj službenoj rezidenciji. Potom je bio na misi u Osijeku, i na kraju u Zadru, gdje je ujedno bio i svečani ispraćaj. Uoči dolaska pape Ivana Pavala II. Račan je o detaljima posjeta u više navrata razgovarao sa zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem. Za nedavnog posjeta Đakovu Račan se posebno susreo s biskupom Marinom Srakićem, dok je u Poreču u njegovu domu posjetio porečkog biskupa Ivana Milovana. Račan također nije propustio pojaviti se na potpisivanju sporazuma o suradnji države i pet reformističkih crkava.

Kako je rating premijera Račana i SDP-a iznenađujuće nizak u Istri, on je nedavno u toj regiji proveo čak četiri dana. S predsjednikom IDS-a Ivanom Jakovčićem i njegovim suradnicima kovao je zajedničke izborne planove što većina Istrijana pozdravlja. Račan nije propustio priliku da IDS-u i Jakovčiću pruži otvorenu potporu u aktualnim lokalnim sukobima. Istodobno se nastojao dodvoriti radikalnijem lijevom biračkom tijelu, pa je tako održao zapažen govor istarskim partizanima i još se slikao pokraj slike Josipa Broza – što je izazvalo konsternaciju u oporbenim redovima. Odmah po povratku iz Istre premijer Račan predsjedavao je sastankom Povjerenstva za izgradnju spomenika Domovinskom ratu na kojemu je odlučeno da se taj projekt realizira u Zagrebu. Nije teško dokučiti da na taj način predsjednik SDP-a Ivica Račan pokušava steći i simpatije sudionika Domovinskog rata.

Predizborna strategija SDP-a u potpunom je suglasju s vladinom: i stranački brand bit će predsjednik stranke Ivica Račan. To se uočilo već na početku kampanje: sve stranačke karte stavljene su na Ivicu Račana. No predsjednik SDP-a ne vodi stranačku predizbornu kampanju. Račan ne posjećuje stranačke skupove niti se sastaje sa stranačkim prvacima: naglasak u predizbornoj kampanji stavljen je na državničku dimenziju njegove ličnosti.

Ta će strategija, ako predsjednik SDP-a ostane premijer i u sljedećem mandatu, imati dalekosežne posljedice. Račan će, naime, u tom slučaju dodatno učvrstiti svoju poziciju u državi i stranci. Dok je njegova pozicija u stranci ionako neprikosnovena, na državnoj razini, ako sadašnja koalicija ostane na vlasti, na tomu će se morati poraditi. Stoga ne čude najave Račanovih suradnika da će, ako ova ekipa dobije i drugi mandat, biti bitno ojačana pozicija ureda predsjednika Vlade.

Dok će većina članova Račanova kabineta sudjelovati u predizbornoj kampanji kroz aktivnosti svojih stranaka, vodeći političari SDP-a u neusporedivo su težoj situaciji. Nema nikakve šanse da se u tako projektiranoj predizbornoj kampanji pronađe zapaženije mjesto za nekoga od njih. Račanovim suradnicima bit će ostavljeno tek nešto više od mjesec dana za promidžbu u vlastitim izbornim jedinicama pa će sve ovisiti o njihovoj sposobnosti da u tako ograničenim okolnostima pronađu načina za vlastitu političku promociju. No time ni izdaleka nisu riješili probleme i neizvjesnosti s kojima su suočeni. Za Račanove bliske suradnike noćna je mora njegova najava da će na stranačke liste postaviti mlađe, nestranačke ličnosti, ali i prijedlog da se praktički prepolovi broj ministarskih funkcija u Vladi. Kada se svemu tomu još pridoda i činjenica da SDP ni izdaleka ne može računati na toliko saborskih zastupničkih mandata koliko ih je osvojio siječnju 2000., onda je potpuno jasno da će značajan broj sadašnjih zastupnika i ministara iz redova SDP-a ostati bez svojih funkcija. Razumljiva je stoga nervoza u stranačkim redovima. Prvo su pukli predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac i saborska zastupnica Dijana Čizmadija. Oboje su osjetili da u sljedećem mandatu za njih neće biti mjesta pa su odlučili preduhitriti svoju političku eutanaziju. Tomac je najavio da će na izbornu listu Foruma za narodnu slogu, dok je Čizmadija podnijela i formalnu ostavku. Sljedeći je izgubio živce potpredsjednik SDP-a i Sabora Mato Arlović: otvoreno se suprotstavio namjeri predsjednika SDP-a Račana da u Rijeci zajedničku listu SDP-a i IDS-a predvode Ivan Jakovčić ili Damir Kajin. Bilo je jasno da Arlović time pokušava zaštiti dignitet starijih i zaslužnih članova stranke kojima, zbog nove Račanove strategije, prijeti politička marginalizacija. Zatražio je da na čelu liste bude Slavko Linić koji od 1990. pobjeđuje u toj izbornoj jedinici. Arloviću je međutim odmah odgovorila članica najužeg Račanova tima Gordana Sobol: najavila je da će najvjerojatnije ipak IDS dati prvog čovjeka na listi u Rijeci. Jasno je naravno da Gordana Sobol nikada ne bi istupila u javnosti bez Račanova blagoslova. No Račan ne bi bio to što jest da na kraju nije u javnost izašao s trećim stajalištem: listu će predvoditi onaj političar koji će dobiti najviše glasova u istraživanjima javnog mijenja koje će SDP provesti ujesen. Na taj način Račan pokušava ipak izbjeći konfrontacije s najbližim suradnicima: odluku o tomu tko će se od njih naći na listama prepustit će se istraživačima javnog mijenja.

Preduhitrivši ostale konkurente s predizbornom kampanjom, Ivica Račan jasno je dao do znanja koliko mu je stalo do drugoga mandata. Račan, naime, zna da bije bitku svoje političke karijere: ako dobije i drugi premijerski mandat od četiri godine, Račan će biti zapamćen kao jedna od najznačajnijih političkih ličnosti moderne Hrvatske. U sljedeće četiri godine, naime, bit će dovršen proces modernizacije i demokratizacije Hrvatske, ući će u Europsku uniju ili će se njoj sasvim primaknuti, a završit će se izgradnja autocesta i rekonstrukcija željezničkih prometnica. Ako sve to bude dovršeno pod Račanovom premijerskom palicom, onda će se moći nadati produžetku političke karijere: nakon što predsjedniku Stjepanu Mesiću istekne i drugi mandat, moći će se mirne savjesti kandidirati za mjesto predsjednika države.

GLAVNA UPORIŠTA RAČANOVE PREDIZBORNE STRATEGIJE

PERSONALIZIRANA KAMPANJA Sve predizborne promidžbene aktivnosti usmjerene su isključivo na premijera Račana, a ne na stranku ili veću skupinu političara

UVIJEK U DRUŠTVU SUPRUGE Na Račanovim nastupima upadljiva je nazočnost Dijane Pleštine, jer je važno da on ostavi dojam dobrog, osjetljivog i obiteljskog čovjeka

AKCIJE HUMANITARNOG KARAKTERA Posjeti bolnicama u Dubrovniku i Zagrebu gdje je otvorio nove odjele, skupljanje novca za razminiravanje Pokupskog itd.

NEFORMALNOST Račan se sve češće pojavljuje vrlo neformalno odjeven: primjerice, za posjeta Istri nosio je i veliki bijeli slamnati šešir na glavi

SUSRETI S CRKVENIM VELIKODOSTOJNICIMA Tri susreta s Papom, susreti s nadbiskupom Josipom Bozanićem te biskupima Marinom Srakićem i Ivanom Milovanom

ISTRA Kako je rejting Račana i SDP-a iznenađujuće nizak u Istri, premijer je nedavno u toj regiji proveo čak četiri dana, daje otvorenu podršku IDS-u i Jakovčiću itd.

SIMPATIJE SUDIONIKA DOMOVINSKOG RATA Račan je predsjedavao sastankom Povjerenstva za izgradnju spomenika Domovinskom ratu u Zagrebu

Račanove predizborne aktivnosti

1. i 5. lipnja, Rijeka, razgovori s papom Ivanom Pavlom II.
7. lipnja, Osijek, sudjelovao na misi koju je držao Ivan Pavao II.
9. lipnja, Zadar, ispratio Ivana Pavla II. iz Hrvatske
10. lipnja, Zagreb, Dani hrvatske diplomacije
11. lipnja, Zagreb, pustio u pogon novi dio postrojenja Toplane Zagreb
12. lipnja, Zagreb, na sjednici Vlade pozvao izbjegle Srbe da se vrate u Hrvatsku
12. lipnja, Dublin, otputovao u dvodnevni posjet Irskoj
17. lipnja, Zagreb, primio rukometnu reprezentaciju Hrvatske
20. lipnja, Zagreb, teniski meč s Linom Veljakom, izbornikom hrvatske rukometne reprezentacije
25. lipnja, Vrbovsko, prisustvovao otvorenju autoceste od Vrbovskog do Kupjaka
26. lipnja, Bosiljevo, prisustvovao otvorenje dionice auto puta od Bosiljeva do Male Kapele
27. lipnja, Bratislava, otputovao u dvodnevni posjet Slovačkoj
29. lipnja, Zagreb, na Trgu bana Jelačića sa suprugom Dijanom Pleštinom i pjevačicom Ninom Badrić prikupljao novac za razminiravanje Pokupskog
31. lipnja, Zadar, otvorenje dionica autoceste Zagreb-Split od Gornjih Ploča do Udbine
4. srpnja, Zagreb, otvaranje novih sadržaja u Zavodu za bolesti srca i krvnih žila KBC Dubrava
4. srpnja, Zagreb, prisustvovao potpisivanju ugovora između Vlade i predstavnika crkava reformističke baštine o uređenju odnosa u odgoju, obrazovanju i kulturi
6. srpnja, Đakovo, prisustvovao otvorenju manifestacije Đakovački vezovi
6. srpnja, Đakovo, susreo se s biskupom đakovačko-srijemskim Marinom Drakićem
9. srpnja, Zagreb, primio reprezentaciju hendikepiranih sportaša olimpijaca
10. srpnja, Zagreb, organizirao virtualnu sjednicu Vlade koju je vodio iz hotela Sheraton dok je većina ministara sjedila u Banskim dvorima
12. srpnja, Rijeka, prisustvuje potpisivanju sporazuma sa Svjetskom bankom o tri kredita u visini od 156,5 milijuna dolara s kojima će financirati razvoj riječke luke i prometnica u Rijeci
14. srpnja, Sarajevo, za posjeta BiH ponudio da hrvatske tvrtke grade autoput C5, posao vrijedan oko 3 milijarde dolara
15. srpnja, Dubrovnik, posjetio Opću bolnicu
15. srpnja, Dubrovnik, predsjedava sjednici Povjerenstva za izgradnju autoputa Zagreb Split i najavljuje da se dionica autoputa Split Dubrovnik biti dogotovljena do 2008.
16. srpnja, Zagreb, prisustvuje otvorenju jezera Granešina namijenjenog za rekreaciju invalidnih osoba
17. srpnja, Zagreb, prisustvuje potpisivanju ugovora o prodaji 25 posto dionica INA-e mađarskoj tvrtci MOL
21. srpnja, Zagreb, u Tvornici željezničkih vagona Gredelj prisustvovao potpisivanju sporazuma o proizvodnji željezničkih vagona
25. srpnja, Labin, pušta u pogon liniju za proizvodnju motokultivatora
25. srpnja, Poreč, u razgovoru s čelnicima istarskog turizma podupire projekt Brijuni Rivijera
26. srpnja, Poreč, prisustvuje sjednici saborskog Odbora za turizam na kojoj daje potporu Master planu za razvoj turizma
26. srpnja, Poreč, zajedno s Ivanom Jakovčićem posjetio nadbiskupa Ivana Milovana u njegovu domu, pio kavu s gradonačelnikom Josipom Marasom
27. srpnja, Rušani, održao govor istarskim partizanima
28. srpnja, Zagreb, predsjedava sjednicom Povjerenstva za izgradnju spomenika Domovinskom ratu
29. srpnja, Zagreb, prisustvovao potpisivanju ugovora o kreditu sa Svjetskom bankom
30. srpnja, Salzburg, prisustvuje sastanku predsjednika država i vlada srednje i južne Europe
31. srpnja, Brač, obišao požarište na otoku Braču

Vezane vijesti

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi...

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi Hrvatska'

U povodu 4. godišnjice smrti bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana, izaslanstvo SDP-a koje je vodio čelnik stranke Zoran Milanović danas… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika