25.04.2011. / 16:40

Autor: Hina

Medvedev na komemoraciji Černobila: 'Bitno je ljudima reći istinu'

"Glavna lekcija koju smo naučili je potreba da se ljudima kaže istina, jer svijet je tako krhak i mi smo tako ovisni jedni o drugima da se svaki pokušaj skrivanja istine završi tragedijom", istaknuo je ruski predsjednik Medvedev

Foto: ArhivaFoto: ArhivaRuski predsjednik Dmitrij Medvedev u ponedjeljak je objavio da će u utorak u Černobilu nazočiti obilježavanju 25. godišnjice nuklearne katastrofe, kad je 1986. nakon eksplozije reaktora broj 4 radijacija ugrozila dobar dio Europe.

Na komemoraciji, održanoj u ponedjeljak u Kremlju, Medvedev je kazao kako je glavna lekcija Černobila, ali i nedavne nuklearne katastrofe u japanskoj Fukushimi, "govoriti istinu".

"Glavna lekcija koju smo naučili je potreba da se ljudima kaže istina, jer svijet je tako krhak i mi smo tako ovisni jedni o drugima da se svaki pokušaj skrivanja istine završi tragedijom", istaknuo je ruski predsjednik Medvedev.

Tadašnje sovjetske vlasti isprva su pokušale prikriti černobilsku katastrofe, sve dok se radijacija nije proširila prema Europi i ostatku svijeta. Švedska je prva uzbunila svijet dva dana nakon nesreće, 28. travnja 1986. godine.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika