26.04.2011. / 11:39

Autor: Hina , Nacional.hr

Jimmy Carter u Sjevernoj Koreji u mirovnoj misiji

Američko izaslanstvo željelo bi se sastati sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-ilom i njegovim sinom te vjerojatnim nasljednikom Kim Jon-unom, u nadi da će uspjeti potaknuti ponovnu uspostavu dijaloga između dviju Koreja

Foto: ReutersFoto: ReutersBivši američki predsjednik Jimmy Carter i još tri bivša visoka dužnosnika zapadnih zemalja u utorak su stigli u Pyongyang, nadajući se da će uspjeti smanjiti napetosti na podijeljenom Korejskom poluotoku te potaknuti obje strane na pregovore o nuklearnim pitanjima, koji su odavno prekinuti.

Američko izaslanstvo željelo bi se sastati sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-ilom i njegovim sinom te vjerojatnim nasljednikom Kim Jon-unom, u nadi da će uspjeti potaknuti ponovnu uspostavu dijaloga između dviju Koreja. Razgovarat će se i o američkoj humanitarnoj pomoći Sjevernoj Koreji u hrani.

U izaslanstvu bivšeg američkog predsjednika nalaze se bivša irska premijerka Mary Robinson, bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari i bivša norveška premijerka Gro Bundtland.

U kratkom priopćenju, bez komentara, sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA izvijestila je kako je izaslanstvo pod Carterovim vodstvom stiglo posebnim letom te da bi iz Pyongyanga trebalo otputovati u četvrtak, a odande u Seul, gdje će se također nakratko sastati s lokalnim dužnosnicima.

Carterov posjet uslijedio je u trenutku kada se nastoje ponovno uspostaviti pregovori o programu "pomoć za razoružanje", koje su sjevernokorejski dužnosnici napustili 2009., no sada bi ih željeli nastaviti. U pregovorima šest strana sudjeluju obje Koreje, SAD, Kina, Japan i Rusija.

Američki stručnjaci smatraju kako su perspektive za diplomatski angažman u ovome trenutku najbolje u zadnje dvije godine, no kako se izgledi za zadovoljavajućim ishodom nikad nisu činili lošijima.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika