26.04.2011. / 16:26

Autor: Hina

Prosvjedni performans Zelene akcije "Černobil nikad više"

Voditelj energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan novinarima je izjavio da ta udruga tom akcijom obilježava 25. godišnjicu tragedije u Černobilu, najveće tragedije u povijesti mirnodopske uporabe nuklearne energije

Autor:
Boris Šćitar/PIXSELLAutor: Boris Šćitar/PIXSELLDvadesetpet aktivista Zelene akcije danas je prosvjednim performansom "Černobil nikad više" na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu obilježilo 25. obljetnicu katastrofe u Černobilu, odajući pijetet svim žrtvama nuklearne katastrofe u Černobilu i Fukushimi te upozoravajući da nuklearna energija nije prihvatljiva.

Aktivisti te najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša su u bijelim zaštitnim odijelima na znak sirene legli na pločnik Trga bana Josipa Jelačića. Svaki aktivist i aktivistica držao je u rukama na papiru ispisan jedan od 25 razloga zašto je nuklearna energija neprihvatljiva. U povodu 25. obljetnice katastrofe u Černobilu 25 aktivista s 25 razloga protiv nuklearne energije simbolično je "podleglo" nuklearnoj havariji.

Voditelj energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan novinarima je izjavio da ta udruga tom akcijom obilježava 25. godišnjicu tragedije u Černobilu, najveće tragedije u povijesti mirnodopske uporabe nuklearne energije.

Žalosno je što obilježavamo tu obljetnicu u iščekivanju svih posljedica još jedne nuklearne nesreće, one u Japanu, i zaista se nadamo da ćemo 50. godišnjicu Černobila dočekati u svijetu sigurnom od nuklearnih nesreća, dakle u svijetu bez nuklearnih elektrana, istaknuo je Vidan.

Naglasio je da "posljedice černobilske nuklearne katastrofe nisu samo stotine tisuća ljudi koji pate nego i činjenica da dan danas ukrajinska vlada pet do sedam posto proračuna troši za saniranje posljedica černobilske katastrofe. Dakle, to je ne samo strašna ljudska tragedija već i golem trošak za gospodarstvo jedne velike zemlje, zaključio je Vidan.

Zelena akcija zahtijeva od vlade i Hrvatskog sabora da obustave i pripreme i gradnju nuklearnih elektrana u Hrvatskoj, da obustave tzv. Hrvatski energetski nuklearni program, da se vlada suprotstavi gradnji novih nuklearnih reaktora u susjedstvu, da se odustane od najavljena produženja radnog vijeka nuklearne elektrane Krško s 40 na čak 60 godina, da se temeljito preispita sigurnost rada u toj elektrani, uspostave trajni mehanizmi nadzora uz sudjelovanje predstavnika dijela struke i javnosti kritične prema uporabi nuklearne energije.

"Isto tako smatramo da Hrvatska treba biti dio međunarodne zajednice koja se aktivno zalaže za prestanak subvencioniranja nuklearne energije na globalnoj razini, u nadi da se taj golem novac koji se troši za razvoj nuklearne energije počne trošiti za razvoj obnovljivih izvora energije. Hrvatska može riješiti svoje energetske probleme energetskom učinkovitošću i obnovljivim izvorima energije, tako da to bude ne samo zdravije za okoliš i ljude već i prihvatljivije za gospodarski razvoj zemlje", izjavio je Vidan.

Pozvao je građane da večeras u 18 sati dođu u prostorije Zelene akcije (Frankopanska 1) na predavanje Roberta Fabera "Mitovi o nuklearnoj energiji" te da im se u 20 sati u park Zrinjevac pridruže u paljenju svijeća u spomen na žrtve Černobila i Fukushime. Svijeće će paliti i u znak protivljenja izgradnji nuklearne elektrane u Hrvatskoj te novih reaktora u susjedstvu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika