28.04.2011. / 13:41

Autor: Nacional.hr

U Philadelphiji otvoren muzej progutanih predmeta

Jedan od pacijenata, dječak Joseph B., je progutao 32 predmeta, uključujuću gumbe, pribadače, šibice i druge predmete. Njegova majka je ovo ignorirala, a poslije je izjavila da je dadilja namjerno djetetu davala da guta ovakve predmete.

IlustracijaIlustracijaU muzeju Mutter Zavoda liječnika Philadelphie otvorena je neobična izložba izvađenih predmeta koje su pacijenti progutali, prenosi Aol News.

U ovoj zbirci nalaze se pribadače, udice, igračke, šarafi i druge sitnice koje su nesretnim slučajem ili namjerno završile u nečijem ždrijelu. Zbirku je sakupio i muzeju donirao Chevalier Jackson, pionir laringologije na prijelazu sa 19. na 20. stoljeće. Jackson je izmislio neke tehnike i instrumente za vađenje progutanih predmeta iz dišnih puteva i jednjaka koji su postavili temelje modernoj endoskopiji.

U svojoj karijeri Jackson je vidio niz neobičnih slučajeva. Jedan od pacijenata, dječak Joseph B., je progutao 32 predmeta, uključujuću gumbe, pribadače, šibice i druge predmete. Njegova majka je ovo ignorirala, a poslije je izjavila da je dadilja namjerno djetetu davala da guta ovakve predmete. Jackson nije ulazio u razloge zašto je dadilja to napravila jer se on fokusirao isključivo na vađenje progutanih predmeta. Iako ovo uključuje i psihologiju, Jackson je bio laringlolog i psihologijom se nije bavio. Zanemarivao je i činjenicu da su siromašna djeca predmete gutala jer su bila gladna. Ova izložba je predstavljanje priča pacijenata koji su progutali ove predmete, predstavljanje doktora Jacksona ali i samih progutanih predmeta.

Vezane vijesti

Spaljivanjem djela muzej prosvjeduje protiv štednje

Spaljivanjem djela muzej prosvjeduje protiv štednje

Direktor Muzeja suvremene umjetnosti u gradu Casoria blizu Napulja počeo je u utorak spaljivati djela prosvjedujući protiv velikih proračunskih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika