28.04.2011. / 17:33

Autor: Hina , Nacional.hr

Kambodža i Tajland dogovorili se o prekidu vatre

Dogovorili su se i otvoriti kontrolnu točku na granici uz dva sporna hinduistička hrama iz 12. stoljeća koji su bili u srcu okršaja. Jedino što se još ne zna kad će se stanovnici smjeti vratiti u svoja razrušena mjesta

Marty Natalegawa i Kasit Piromya (Reuters)Marty Natalegawa i Kasit Piromya (Reuters)Tajland i Kambodža dogovorili su u četvrtak prekid vatre nakon tjedan dana sukoba u kojima je ubijeno više od 15 ljudi, a više od šezdeset tisuća je raseljeno.

Sporazumom završava najgori granični spor u više godina, u kojem se pucalo iz teškog topništva i raketa, a raspirio je nacionalističke strasti u objema zemljama, ugrozio izbore u Tajlandu i pojačao dvojbe nad ambicijom jugoistočne Azije da do 2015. osnuje zajednicu nalik Europskoj uniji.

Kambodžansko ministarstvo obrane objavilo je da su se obje strane dogovorile zadržati vojsku u tome području, održavati redovite sastanke zapovjednika i stari teritorijalni spor ostaviti tajlandsko-kambodžanskoj zajedničkoj komisiji za demarkaciju kopnene granice što je osnovana prije deset godina.

Dogovorili su se i otvoriti kontrolnu točku na granici uz dva sporna hinduistička hrama iz 12. stoljeća koji su bili u srcu okršaja. Jedino što se još ne zna kad će se stanovnici smjeti vratiti u svoja razrušena mjesta.

Vezane vijesti

Aung San Suu Kyi slobodno se vratila u domovinu

Aung San Suu Kyi slobodno se vratila u domovinu

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi u nedjelju se bez poteškoća vratila u domovinu iz višednevnog posjeta Tajlandu, prvom njezinu odredištu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika