28.04.2011. / 18:55

Autor: Nacional.hr

Jimmy Carter optužio SAD i J. Koreju za kršenje ljudskih prava u S. Koreji

Dodao je kako je Kim Jong-il voljan uspostaviti bezuvjetne pregovore s južnim susjedom

Jimmy Carter Jimmy Carter Bivši predsjednik SAD-a Jimmy Carter optužio je SAD, Južnu Koreju i ostale države za kršenje ljudskih prava zbog toga što su zadržavale pomoć u hrani za Sjevernu Koreju, izvještava BBC.

U trodnevni posjet Sjevernoj Koreji doputovao je s tri bivša predsjednika država iz The Elders grupe, ali nije se sastao s predsjednikom Kimom Jong-ilom, već s njegovim zamjenikom Kimom Jong-namom. Dodao je kako je Kim Jong-il voljan uspostaviti bezuvjetne pregovore s južnim susjedom. Američka vlada u izjavi je istaknula kako je Carterov posjet bio 'strogo privatan', dok je južnokorejski ministar vanjskih poslova rekao kako nije bilo 'visokih očekivanja' od ovog posjeta.

Južna Koreja i SAD obustavile su posljednjih godina isporuku hrane u Sjevernu Koreju zbog pogoršanja političkih odnosa i zabrinutosti oko preraspodjele pomoći. Mediji izvještavaju kako je Sjeverna Koreja upozoravala na nestašicu hrane ove godine, nakon osobito oštre zime. Sjeverna Koreja ovisna je o pomoći u hrani nakon što je sredinom devedesetih godina u zemlji izbila velika glad.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika