Objavljeno u Nacionalu br. 807, 2011-05-03

Autor: Robert Bajruši

Novi datum: Uz pomoć Njemačke i Poljske Hrvatska bi pregovore mogla završiti do 15. srpnja

Nacionalov izvor tvrdi kako je u posljednje vrijeme pojačan angažman njemačke diplomacije u korist završetka hrvatskih pregovora, što bi moglo završiti kompromisom, koji uključuje sredinu srpnja, a ne drugu polovinu lipnja

Jadranka Kosor i Angela MerkelJadranka Kosor i Angela Merkel"Realni su izgledi da se pregovarački proces malo oduži, ali mislim kako bi završetak, u svakom slučaju, trebao biti do 15. srpnja. Ako predstavnici Europske komisije koji će u svibnju posjetiti Zagreb, steknu dobre dojmove o politici vaše vlade i ispunjavanju preostalih pregovaračkih poglavlja, završetak pregovora je moguć prije početka ljetnih praznika", ispričao je prije nekoliko dana dobro obaviješteni veleposlanik zemlje-članice Europske unije.

Mogućnost ovakvog raspleta neformalno su za Nacional potvrdili i u Ministarstvu vanjskih poslova. U idućih tridesetak dana Gordan Jandroković namjerava posjetiti Istanbul, Rim i Bruxelles kako bi kod europskih dužnosnika lobirao za završetak pregovora, a s istim ciljem predsjednik Ivo Josipović uskoro odlazi u službene posjete Poljskoj, Estoniji i Finskoj. U ovom kontekstu treba promatrati i Josipovićevu turneju u SAD-u, gdje pokušava dobiti podršku Amerikanaca za što skoriji završetak pregovora.

Nacionalov izvor tvrdi kako je u posljednje vrijeme pojačan angažman njemačke diplomacije u korist završetka hrvatskih pregovora, što bi moglo završiti kompromisom, koji uključuje sredinu srpnja, a ne drugu polovinu lipnja, kao što su to željeli hrvatski dužnosnici. Pritom bi se EU na svojevrsni način "osvetila" Mađarskoj, budući da bi pregovori završili u trenutku kada će Poljska preuzeti predsjedavanje Europskom unijom.

Mađarska desničarska vlada koju vodi Viktor Orban, iznimno je nepopularna u većini europskih zemalja, i prebacivanje završetka pregovora za srpanj, bila bi i svojevrsna osveta Budimpešti. Razumljivo kako u ovdašnjoj diplomaciji ne žele špekulirati s ovime jer Mađari su snažno podržavali Hrvatsku, ali dojam je da se u vladi Jadranke Kosor nitko ne bi bunio kada bi se cjelokupni proces završio na početku poljskog mandata.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
30/3/11

das, 03.05.11. 06:44

..počelo je počelo..pa će poslije biti 15.8..pa 15.9..pa tako sve dok ne budu izbori..pa smjena vlasti,pa sve ispočetka...ali,tko će to sve trpjeti i tko će to sve platiti..sve što posudimo , sve se troši na avione,kamione..pizdarije oko ulaska u EU a ništa se ne radi,ništa se ne privređuje...ajoooj kada to pukne bit će jace i njezinih svagdje..a onda nema skrivanja.


registracija
25/12/09

trta333, 03.05.11. 08:47

Al nas ovo ćure jeftino prodaje.Zabranite joj više da bilo sa kim pregovara,jer će sve založiti za tu EU.Pa zar ćure ne vidi da Njemci prave pazar za sebe i da hoće što više da ućare.Razvlače datum prijema i time nas stavljaju u poziciju da obećamo i ispunimo što oni traže.A ne traže mnogo.Samo dobar deo najreprezantivnije obale i najljepša ostrva.Samo to da maznu i možemo u EU.A to tada lipši kenjče,dok ne ozeleni trava.Uzimaj kredite,zadužuj se što više i postanimo što jeftiniji.Jebaće nam ovo ćure majku za sva vremena.


registracija
14/11/07

laufer, 03.05.11. 09:35

Tko se još loži na te datume?


registracija
26/11/09

CH2710, 03.05.11. 11:46

Jebao vas ("Vladu") datum završetka pregovora. Najprije sredite stanje u zemlji (pravosuđe), dajte da ljudi konačno mogu raditi i da imaju što za jesti... pa će pregovori biti završeni preko noći.


registracija
18/6/09

Papar, 04.05.11. 15:44

http://pollitika.com/mladen-bajic-prituzba-ivo-josipovic-pet-milijardi-kuna


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 05.05.11. 07:24

hehehehheheheh,15-srpnja,ali ko je godine,aj boze nas zakloni i sacuvaj,od ovi vladajuci bjednika i lazova.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika