20.06.2012. / 17:01

Autor: Deutsche Welle

Veliki korak za Angelu Merkel, mali za G20

Stoički hladnokrvna Angela Merkel, emocionalno eksplozivni Barroso koji odbacuje svaku pouku izvana i potpuno blijedi van Rompuy kao posrednik između ta dva ekstrema: podjela uloga je u Los Cabosu dobro funkcionirala

Angela MerkelAngela MerkelAngela Merkel može biti zadovoljna summitom skupine G20. Kao hrid o koju udaraju valovi u moru ona je podnijela kritike SAD-a i prije svega zemalja u ubrzanom razvoju.

Angela Merkel nije popustila nikakvom pritisku, ostala je vjerna sebi i nije pristala ni na kakve nove ustupke Grčkoj. Naprotiv, i iz Los Cabosa je Grčkoj upućen nedvosmislen zahtjev da preuzete obveze ispuni što je prije moguće. Time se nije otišlo korak dalje u rješavanju euro-krize. Ali Europa se pokazala jedinstvenom. Tome je bitno doprinio ishod izbora u Grčkoj.

Po sebi razumljiva stvar ili istinski uspjeh?

S druge strane, rezultati samita G20 u Meksiku su mršavi. Zemlje euro-zone obvezale su se na veće napore u cilju stabilizacije zajedničke valute i vraćanja povjerenja financijskih tržišta. Istovremeno, G20 priznaje da je Europa već ostvarila prve rezultate u svladavanju krize eura. Najoštriji izvaneuropski kritičar drastičnog kursa štednje Angele Merkel, američki predsjednik Barack Obama, pokazao je u Los Cabosu razumijevanje za europski put izlaska iz krize. Svađa je bila jučer. Od sada će svi zajednički raditi na svladavanju krize, kako bi se ojačao gospodarski rast i nestale napetosti na svjetskim financijskim tržištima. To je poruka koja se u svijet šalje iz Los Cabosa.

Ništa drugo se i nije moglo očekivati. Članice skupine G20 ostvaruju 80% svjetskog bruto-društvenog proizvoda, u njima se odvijaju tri četvrtine svjetske trgovine i u njima žive dvije trećine svjetskoga pučanstva. S obzirom na to stvarni utjecaj skupine G20 je vrlo slab. Od kako je bankrotirala američka banka Lehman Brothers i zamalo svjetsko gospodarstvo survala u provaliju ove zemlje se redovito sastaju, daju obećanja i same se obvezuju na neke mjere, ali stvarno obvezujućih odluka nema.

Ni u Los Cabosu nije bilo drukčije. Po drugi put, nakon summita u Cannesu u studenom prošle godine, susret G20 stajao je u znaku krize eura. Ali, ta kriza će se morati rješavati na drugoj pozornici. Summit EU-a krajem lipnja mora opravdati povjerenje, koje mu je ukazano u Los Cabosu i ne smije zaostati za najavljenim naporima.

Pametna podjela zadaća

Stoički hladnokrvna Angela Merkel, emocionalno eksplozivni Barroso koji odbacuje svaku pouku izvana i potpuno blijedi van Rompuy kao posrednik između ta dva ekstrema: podjela uloga je u Los Cabosu dobro funkcionirala. Tim više što su njih troje spriječili španjolskoga premijera Mariana Rajoya da na sebe skrene pozornost. Španjolska će do summita EU-a krajem lipnja i službeno u Bruxellesu podnijeti molbu za dokapitalizaciju njezinih uzdrmanih banaka. Hoće li im obećanih 100 milijarda eura biti dovoljno nije jasno. Sigurno je da će spašavanje Španjolske biti sljedeći možda i odlučujući test za stabilnost euro-zone, a time i svjetskoga gospodarstva. Ako to uspije, na sljedećem summitu skupine G20 u rusiji 2013. godine mogle bi se naći teme koje je Meksiko staivo na dnevni red, a koje su u Los Cabosu spomenute tek usput, kao što su ekološki prihvatljiv rast i sigurnost hrane. Borba protiv gladi ne odlučuje se naime samo na burzama ovoga svijeta.

Autor: Mirjam Gehrke

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika