04.05.2011. / 09:10

Autor: Hina

Potvrda iz CIA-e: SAD će objaviti fotografije mrtvog Bin Ladena

Također kazao kako je Bin Ladenova supruga "jurnula prema američkom komandosu", pri čemu je pogođena u nogu, no nije smrtno stradala, što je suprotno informacijama koje je dužnosnik Bijele kuće iznio u ponedjeljak

ReutersReuters

Direktor CIA-e Leon Panetta izjavio je kako smatra da će fotografija mrtvog tijela Bin Ladena biti objavljena, ali čeka i dalje odluku Bijele kuće. Kako prenosi CNN, neimenovani dužnosnici Demokratske stranke očekuju da fotografije budu brzo objavljene, no ni oni nisu željeli govoriti kada će to točno biti. Naime, smatra se kako će fotografije mrtvog Osame bin Ladena pomoći u otklanjanju sumnji o smrti vođe al-Qaide, no s druge strane bi moglo navući bijes na SAD. Američki dužnosnici izjavljuju kako se još uvijek odlučuje hoće li objavljivanje donijeti više koristi ili štete. Prema izjavi visokog američkog dužnosnika, Bijela kuća je dobila tri skupine fotografija.

Na jednoj od fotografija vidi se Bin Ladenovo lice, s golemom otvorenom ranom na glavi preko oba oka. Za tu se fotografiju misli da nije za objavu.

UN traži izvještaj od SAD-a

Voditeljica agencije Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u utorak je od Sjedinjenih Država zatražila pojedinosti o ubojstvu Osame bin Ladena i izjavila kako se sve protuterorističke operacije moraju pridržavati međunarodnoga prava.

No čelnica UNCHR-a Pillay je dodala da je vođa Al Kaide, ubijen u američkoj operaciji u Pakistanu, počinio zločine protiv čovječnosti jer je priznao da stoji iza "najgorih terorističkih akcija", među ostalima i napada na Ameriku 11. rujna 2001.

Oduvijek je bilo jasno da će teško biti Bin Ladena uhvatiti živa, rekla je i dodala da su američke vlasti priopćile kako su ga željele uhititi, bude li to moguće.

I ovakve operacije moraju poštivati pravo

"To je bila složena operacija i pomoglo bi nam da znamo točne podatke u vezi s njegovim ubojstvom. Ujedinjeni narodi stalno naglašavaju da sve protuterorističke operacije moraju poštovati međunarodno pravo", kaže se u priopćenju Navi Pillay za Reuters.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder u Washingtonu je kao zakonitu branio američku operaciju u Pakistanu u kojoj je ubijen Bin Laden.

Vođa Al-Kaide Osama bin Laden nije bio naoružan kad su američki specijalci upali u njegovu vilu u Pakistanu, no opirao se prije nego što su ga ustrijelili, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Također, kazao je kako je Bin Ladenova supruga "jurnula prema američkom komandosu", pri čemu je pogođena u nogu, no nije smrtno stradala, što je suprotno informacijama koje je dužnosnik Bijele kuće iznio u ponedjeljak. Carney nije želio otkriti više pojedinosti o Bin Ladenovu ponašanju tijekom napada.

Bijela Kuća promijenila izjavu

Tijekom 40-minutnog napada na zgradu u kojoj je lociran Bin Laden pucano je na američke specijalce. "Očekivali smo žestok otpor, na koji smo i naišli. U zgradi je bilo puno ljudi, a mnogi među njima bili su naoružani", rekao je Carney, dodavši kako ubojstvo Bin Ladena ne bi trebalo utjecati na vrijeme povratka američkih vojnika iz Afganistana.

Na prijenosu brifinga iz Bijele kuće u ponedjeljak, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, John Brennan, izjavio je da se bin Laden vatrenim oružjem sukobio sa specijalcima prilikom upada u njegovo sklonište. Također je rekao i da je bin Ladenu jedna od njegovih žena bila štit od metaka.

No, sada jedan od službenika Bijele kuće tvrdi da Osama nije bio naoružan i da nije bilo razmjene vatre s američkim specijalcima, dok je drugi dužnosnik izjavio da u sukobu nije ubijena bin Ladenova žena, već neka druga žena i da je njegova žena ranjena, ali ne i ubijena. Brennan je izjavio i da je tijekom upada u sklonište ubijen i bin Ladenov sin Khalid, no sada iz Bijele kuće tvrde da je ubijen drugi sin, Hamza.

Brennan se pokušava opravdati tvrdeći da je informacije dobio od onih koji su bili na mjestu događaja, ali da on sam ne zna što se točno dogodilo

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 03.05.11. 23:21

Posto Obama ima kratkometrazni film kako je likvidiran Bin Laden, sada svi očekujemo da nakon prikazivanja prvo po američkim kinima, a onda i šire, točno svi vidimo kako se situacija stvarno i odvijala. Neslužbeno od izvora bliskim američkoj Vladi saznajem da će se dijeliti Oskar za najbolju mušku ulogu, a već se šuška kak je upravo Obama predložio da to bude Bin Laden.


registracija
30/9/09

davor12345, 04.05.11. 08:26

Ma šta imaš gledat? Crijep ko crijep, nov ko nov, kako je reka Izet Fazlinović!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika