04.05.2011. / 14:53

Autor: Hina

Merkel na udaru kritika jer je izrazila "radost" zbog smrti bin Ladena

Njemačka kancelarka Angela Merkel našla se na udaru kritika zbog reakcije na smrt terorističkog vođe Osame bin Ladena u kojoj je izrazila "radost" zbog njegove smrti, što su predstavnici Crkve, ali i kolege iz njezine Kršćansko-demokratske unije (CDU) nazvali "nekršćanskim".

Angela MerkelAngela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel našla se na udaru kritika zbog reakcije na smrt terorističkog vođe Osame bin Ladena u kojoj je izrazila "radost" zbog njegove smrti, što su predstavnici Crkve, ali i kolege iz njezine Kršćansko-demokratske unije (CDU) nazvali "nekršćanskim".

"S kršćanskog stajališta zasigurno nije prikladno izražavati radost zbog ciljanog ubojstva i smrti neke osobe", rekla je potpredsjednica demokršćanskoga zastupničkog kluba Ingrid Fischbach, koja je ujedno i članica Središnjeg povjerenstva njemačkih katolika.

Angela Merkel je u prvoj reakciji na vijest o ubojstvu Osame bin Ladena u ponedjeljak izrazila "radost" zbog njegove smrti.

"Veselim se zbog toga što je pošlo za rukom ubiti Osamu bin Ladena", rekla je u ponedjeljak Merkel.

Potpredsjednica Bundestaga, političarka stranke Zelenih i predsjednica Sinode Njemačke protestantske crkve Katrin Goering-Eckard smatra da je pogrešno izažavati veselje zbog nečije smrti bez obzira na to o kome je riječ.

"Kao kršćanka, mogu samo reći da nema razloga za slavlje zbog ciljanog smaknuća", rekla je Goering-Eckard.

I Merkeličin stranački kolega i predsjednik pravnog povjerenstva Bundestaga Sigfried Kauder u dnevniku "Passauer Neue Presse" od srijede kritizirao je kancelarkinu izjavu.

"Ja to ne bih tako formulirao. To je osvetnički način razmišljanja koji ne bi trebalo širiti. To je čisti srednji vijek", zaključio je Kauder.

Njemački katolički vojni ordinarij, biskup Franz-Josef Overbeck izjavio je za WAZ iz Essena kako je veselje na vijest o nečijoj smrti potpuno neprimjerena reakcija.

"Kao ljudi, a posebice kao kršćani, ne smijemo se veseliti smrti jednog čovjeka pa makar on bio i zločinac", rekao je Overbeck.

Neki članovi vlade u srijedu su kancelarku uzeli u zaštitu te smatraju da je njezina izjava "istrgnuta iz konteksta".

"Smrt Osame bin Ladena dobra je vijest za cijeli svijet i mislim da je osjećaj olakšanja potpuno razumljiv", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 04.05.11. 15:10

kako to crkva izjavljuje povodom smrti samo jednog covjeka....
na prostoru bivse SFRJ koliko je poginulo djece, zena i staraca....dobar dio istih tih crkvenih sluzbenika je blagosivao vojnike i oruzje.....
sad samilost prema jednom covjeku-koji odgovara za mnoge nevine zivote....dali je to Crkva u politici
ili su to dvostruka mjerila


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 04.05.11. 15:45

prohujalo,

mislim da je tvoje pitanje prohujalo s vihorom u vremenu i prostoru, kao i ti sam sto si prohujao iz realnih zbivanja...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika