04.05.2011. / 17:00

Autor: Nacional.hr

Nakon tri tjedna pregovora: Portugal od Europe dobio kredit od 78 milijardi eura

U zamjenu za 78 milijardi dolara europskog novca, Lisabon će morati primjeniti mjere štednje koje su slične onima koje je prošlog mjeseca parlament odbacio

Jose SocratesJose SocratesTri su tjedna trajali pregovori između portugalske vlade, Europske komisije, Europske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda oko konačnog iznosa kredita za još jednu u nizu posrnulu članicu eurozone.

Portugalski premijer Jose Socrates detalje dogovora objavio je u obraćanju javnosti. U zamjenu za 78 milijardi dolara europskog novca, Lisabon će morati primjeniti mjere štednje koje su slične onima koje je prošlog mjeseca parlament odbacio. Dogovor uključuje i smanjenje mirovina, no ne i štednje u zdravstvu i školstvu.

Portugal također mora smanjiti svoj deficit na 5,9 posto do kraja ove godine, odnosno na tri posto do kraja 2013. godine.

Premijer Socrates postignuti je dogovor ocijenio dobrim, ali izuzetno zahtjevnim. Također, umirio je javnost riječima kako pomoć iz Europe neće utjecati na smanjenje plaća zaposlenih u javnom sektoru.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika