04.05.2011. / 17:11

Autor: Deutsche Welle

Ameri 'bijesni' na Pakistan: Da li je SAD financirao državu koja je skrivala Bin Ladena?

Dva dana nakon ubojstva šefa Al kaide Osame bin Ladena saznaje se sve više o akciji američkih specijalaca i njenom planiranju. Kakve će to imati posljedice po suradnju SAD-a i Pakistana?

Usprkos činjenici da se svakodnevno otkrivaju podaci o operaciji SAD u kojoj je ubijen Osama bin Laden na jedno pitanje nema odgovora. Tko je štitio i podržavao šefa Al Kaide sve ove godine? Američki političari su bijesni. Skoro šest godina Bin Laden je boravio u vili u Abotabadu, a da vlasti u Islamabadu nisu za to znale? Teško zamislivo, kaže Carl Levin, jedan od vodećih senatora iz redova Demokrata u Kongresu SAD.

„Kako je moguće da pakistanska policija, vojska i tajna služba nisu znali za Bin Ladenovo prebivalište? On je pet godina živio na tom mjestu, nije imao kontakt sa vanjskim svijetom, opasan visokim zidom, bez satelitske antene, telefonske ili internet veze. Takav slučaj je morao biti primijećen. Pakistanska vlada mora objasniti cijeli slučaj", kaže Levin.

Nepovjerenje prema pakistanskoj vladi

Nitko u SAD-u ne može povjerovati da su Osamu bin Ladena, sve ove godine, podržavali samo njegovi istomišljenici. Uvijek iznova se čuju pretpostavke da su pakistanska vlada i vojska skrivali terorističkog vođu. Iako to američka vlada nikad javno nije tvrdila, sumnja prema pakistanskoj vladi postoji već duže vrijeme. Pakistan je, sa jedne strane, saveznik SAD-a i svake godine iz Washingtona dobija tri milijarde dolara vojne pomoći. Međutim, pravo prijateljstvo izgleda drugačije. Nepovjerenje prema pakistanskoj vladi iskazano je tijekom akcije 1. maja. „Stupili smo u vezu s pakistanskim vlastima tek kada su naši ljudi i avioni napustili pakistanski prostor", izjavio je John Brenan, stručnjak za terorizam. Naravno, cijela akcija bila je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Ali, kada je čak i Savjet sigurnosti UN-a pozitivno ocijenio ubojstvo Bina Ladena, Washington je definitivno dobio potvrdu za pravovaljanost akcije.

SAD nastavlja suradnju s Pakistanom

Činjenicom da Pakistan cijelu stvar vidi drugačije nitko u SAD-u nije iznenađen. Sa nezadovoljstvom su primljene oštre kritike bivšeg predsjednika Mušarafa koji je izjavio: „Strane trupe su prešle naše granice i stupile u borbu. To je neprihvatljivo, to je kršenje našeg suvereniteta. Bilo bi puno bolje da su specijalne snage naše vojske sprovele cijelu misiju." Veliki broj stručnjaka u SAD-u Pakistanu zamjera da igra dvostruku igru i da dio vlade i vojske surađuje s radikalnim islamistima. Ipak, poslije svega ovoga, predsjednik Asif Ali Zardari je u komentaru za „Washington post" napisao da su neosnovane optužbe da njegova zemlja podržava teroriste. Zardari zna da Amerikanci, usprkos mnogobrojnim kritikama, neće dozvoliti da on padne, jer im je i pored neslaganja neophodan partner. To je, poslije ubojstva Bin Ladena, potvrdila i američka državna tajnica Hillary Clinton. „Mi gledamo naprijed i nastavit ćemo suradnju s Pakistanom", rekla je Hillary Clinton. Jer, imati nepouzdanog partnera je bolje nego nemati nikakvog.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 05.05.11. 21:01

Chitajmo malo izmedju redaka ...
Kao nekad , u one divne dane AGITPROPA
I sad je sve isto
CAREVO NOVO RUHO
Samo sad
GLOBALNO !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika