05.05.2011. / 12:50

Autor: Nacional.hr

Počeli Dani hvarskog kazališta

Znanstvenici će razgovarati i o prozama Marina Carića te djelovanju Hvarana, primjerice Biondija i Pelegrinovića, u drugim podnebljima. Bit će riječi i o neizbrisivu pečatu koji je Nikola Batušić kao dugogodišnji voditelj skupa utisnuo Danima hvarskog kazališta

WikipediaWikipediaZnanstvenim skupom "Hvar - književnost i kazalište" jutros su nastavljeni 28. dani hvarskog kazališta koji su sinoć svečano otvoreni u Arsenalu predstavom "Svečana večera u pogrebnom poduzeću", u izvedbi viškog amaterskog kazališta "Ranko Marinković".

Skup je počeo predstavljanjem zbornika s dvadesetak prošlogodišnjih priopćenja o pamćenjima, sjećanjima i zaboravima u hrvatskoj književnosti i hrvatskom kazalištu.

Na skupu će tridesetak znanstvenika iz Osijeka, Zadra i Zagreba te Udina, među kojima su Pavao Pavličić, Tonko Maroević, Fedora Ferluga-Petronio i Slobodan P. Novak, izlagati o temama koje sežu od novih čitanja Lucićeve pjesme "Jur nijedna na svit vila" i njegove drame "Robinja", Hektorovićeva "Ribanja i ribarskog prigovaranja" do Hvara u poeziji Augusta Šenoe, Chestera Beersa, Antuna Šoljana i Nikice Petraka.

Znanstvenici će razgovarati i o prozama Marina Carića te djelovanju Hvarana, primjerice Biondija i Pelegrinovića, u drugim podnebljima. Bit će riječi i o neizbrisivu pečatu koji je Nikola Batušić kao dugogodišnji voditelj skupa utisnuo Danima hvarskog kazališta.

Budući da se 2012. proslavlja 400. obljetnica izgradnje komunalnog kazališta u Hvaru, jednoga od najstarijih javnih kazališta u Europi, kako je najavljeno, sudionici Dana hvarskog kazališta iduće će godine predstavljanjem zbornika dati obol toj obljetnici.

Dani hvarskog kazališta, koje organiziraju HAZU, Književni krug iz Splita, grad Hvar i Hvarsko pučko kazalište, završava 7. svibnja, a otočani i njihovi gosti večeras će moći uživati u 87. izvedbi predstave "Stori letrat" Hvarskoga pučkog kazališta. Sutra je na rasporedu predstava "Nosi nas rijeka" u izvedbi kazalištaraca Kulturno-umjetničke udruge "Mosor" iz Gata.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika