05.05.2011. / 16:16

Autor: Hina , Nacional.hr

Međunarodna zajednica još bez odluke o referendumu u Republici Srpskoj

Mediji u BiH nagađaju kako je međunarodna zajednica zapravo odlučila dati vlastima RS dodatnih tjedan dana za očekivano povlačenje odluke o referendumu kojim su kanili dovesti u pitanje legalitet državnog suda i tužiteljstva

Milorad DodikMilorad DodikUpravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC), koji čine predstavnici najutjecajnijih zapadnih zemalja te Rusije, Turske i Japana, zasjedao je u četvrtak u Sarajevu iza zatvorenih vrata kako bi razmatrao stanje u BiH, a posebice odluku vlasti Republike Srpske o raspisivanju referenduma, no nikakvi konkretni zaključci nisu objavljeni.

Glasnogovornica Ureda visokog predstavnika (OHR) Ljiljana Radetić izjavila je medijima kako nema posebnih komentara o tijeku sastanka.

"Stav o referendumu u RS dobro je poznat. Visoki predstavnik i najveći dio međunarodne zajednice jasno su istaknuli da Daytonski sporazum mora biti poštovan. Niti jedan entitet nema mandat baviti se državnim institucijama uključujući Sud i Tužiteljstvo BiH", kazala je Radetić.

Mediji u BiH nagađaju kako je međunarodna zajednica zapravo odlučila dati vlastima RS dodatnih tjedan dana za očekivano povlačenje odluke o referendumu kojim su kanili dovesti u pitanje legalitet državnog suda i tužiteljstva.

O referendumu su, uoči zasjedanja Upravnog odbora PIC-a, u srijedu u Banjoj Luci s predsjednikom RS Miloradom Dodikom odvojeno razgovarali visoki predstavnik Valentin Inzko i američki veleposlanik u BiH Patrick Moon kako bi ga uvjerili da odustane od te nakane, no nisu ga uspjeli nagovoriti da promijeni mišljenje.

Očekuje se kako će odluku parlamenta RS o raspisivanju referenduma na kraju ipak morati poništiti Inzko, no za sada nema naznaka da bi uz to mogle slijediti i sankcije za političare iz RS odgovorne za pripremanje referenduma. Mediji su ovih dana nagađali da bi u slučaju poništenja referenduma mogle slijediti i sankcije.

Europska je unija ranije postigla suglasnost da se političari iz BiH koji ometaju provedbu Daytonskog sporazuma mogu kazniti zabranom putovanja u EU te blokiranjem imovine i bankovnih računa.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika