06.05.2011. / 08:40

Autor: Hina , Nacional.hr

Obama posjetio 'nultu točku' i položio vijenac

Rekao je kako smaknućem Bin Ladena Amerikanci svijetu poručuju da, kad oni kažu da neki događaj neće nikada zaboraviti, tada to uistinu i misle

Barack Obama (Reuters)Barack Obama (Reuters)Samo četiri dana nakon ubojstva Osame bin Ladena američki predsjednik Barack Obama položio je u četvrtak vijenac na "nultoj točki", mjestu na kojemu su u Al-Kaidinom terorističkom napadu 2001. srušeni tornjevi Svjetskog trgovačkog centra (WTC), odavši ondje počast svim žrtvama tog terorističkog čina.

To je prvi Obamin obilazak "nulte točke" otkad je postao predsjednik Sjedinjenih Država.

Obamin prethodnik, George W. Bush je tri dana nakon Al-Kaidina terorističkog čina stajao na ruševinama, na istome mjestu zaprijetivši da će one koji su srušili nebodere uskoro sustići ruka pravde. Gotovo deset godina nakon toga, Obama je doputovao u New York kako bi Amerikancima i svijetu obznanio da je obećanje održano, izvješćuje Reuters.

Rekao je kako smaknućem Bin Ladena Amerikanci svijetu poručuju da, kad oni kažu da neki događaj neće nikada zaboraviti, tada to uistinu i misle.

Američki predsjednik posjetio je vatrogasnu postaju na srednjem Manhattanu čijih je 15 vatrogasaca poginulo u rušenju WTC-a te je s njima ručao, a potom je posjetio policijsku postaju na donjem Manhattanu. Vatrogascima je kazao kako je došao da bi im zahvalio za sve što su učinili. "Ovo mjesto simbolizira iznimnu žrtvu koju ste podnijeli toga strašnog dana prije gotovo 10 godina", rekao je Obama.

Na donjem Manhattanu položio je vijenac pred jedinim stablom koje je "preživjelo" teroristički napad, zbog čega je nazvano "Survivor's Tree". Ondje je razgovarao i s članovima obitelji žrtava napada 11. rujna 2001. Polaganju vijenca su, osim članova obitelji žrtava, prisustvovao njujorški gradonačelnik, guverner države New York te njujorški političari.

"Želim zahvaliti Bushu za ono što je počeo i Obami za ovo što je završio", rekao je novinaru Reutersa 52-godišnji Al Smith, koji je ispričao kako je samo nekoliko sati prije terorističkog napada 2001. dostavljao novine u urede u Twinsima. U napadu Al-Kaide na SAD 2001. poginulo je gotovo 3.000 ljudi.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika