06.05.2011. / 09:19

Autor: Hina , Nacional.hr

Stručnjaci: 'Teško ćete pronaći milijarde svrgnutih diktatora'

Švicarskaje u četvrtak objavila da je zamrznula 70 milijuna švicarskih franaka povezanih s nekadašnjim predsjednikom Obale Bjelokosti Laurentom Gbagbom i njegovim suradnicima

ReutersReutersAfričke i zemlje Bliskoga istoka koje žele uzeti natrag milijardu dolara koliko su navodno u Švicarsku spremili kleptokratski vođe, morat će raspetljati mrežu računa kako bi dokazali da je riječ o kriminalnoj aktivnosti, kažu stručnjaci.

Švicarska je u četvrtak objavila da je zamrznula 70 milijuna švicarskih franaka povezanih s nekadašnjim predsjednikom Obale Bjelokosti Laurentom Gbagbom i njegovim suradnicima.

Početkom tjedna potvrđeno je da je u Švicarskoj blokirano ukupno 830 miljuna švicarskih franaka libijskoga čelnika Moamera Gadafija i svrgnutih čelnika, egipatskog i tuniskog predsjednika Hosnija Mubaraka i Zinedina al-Abidina Ben Alija.

Nove vlasti moraju dokazati da njihovi zahtjevi udovoljavaju standardima švicarskih sudova koji se zadnjih godina strožim zakonima bore protiv pranja novca, kažu stručnjaci.

"Računi govore. Ne morate odmah znati cijeli raspon pronevjera", kaže ženevski odvjetnik Enrco Monfrini koji je Nigeriji vratio švicarska sredstva Sanija Abache i još pokušava vratiti Haitiju bogatstvo s računa Jean-Claudea Duvaliera, zvanog Baby Doc.

"To je kao paukova mreža, vidite dotok i odliv i malo-pomalo sagledate cijelu sliku", kaže i prisjeća se kako je cijelo desetljeće radio na povratku 650 milijuna dolara Nigeriji, sporo dokazujući da je pokojni Abacha taj novac pokrao i poslao u Švicarsku.

Vezane vijesti

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi dočekana je u četvrtak u UN-ovu sjedištu u Ženevi uz burne ovacije oko četiri tisuće sudionika Međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika