06.05.2011. / 12:41

Autor: Hina

Britanija: Katastrofa liberala na lokalnim izborima

Liberalni demokrati (LD), manjinski partneri u vladajućoj britanskoj koaliciji, zabilježili su veliki gubitak na lokalnim izborima u Engleskoj, pokazuju prvi rezultati objavljeni u petak, prenose agencije.

Nick CleggNick CleggLiberalni demokrati (LD), manjinski partneri u vladajućoj britanskoj koaliciji, zabilježili su veliki gubitak na lokalnim izborima u Engleskoj, pokazuju prvi rezultati objavljeni u petak, prenose agencije.

Zamjenik premijera i čelnik LD-a Nick Clegg priznao je da se radi o "teškom udarcu" njegovoj stranci, posebice imajući u vidu da su liberalni demokrati izgubili potporu i u Cleggovom uporištu Sheffieldu, gdje su trijumfirali oporbeni laburisti. LD je također izgubio 12 vijećnika u Manchesteru.

"Polučili smo loše rezultati i iz toga treba izvući pouku. Očito postoji zabrinutost zbog programa smanjenja deficita, a nama se pripisuje glavna odgovornost", izjavio je Clegg za Sky News. "Ljudi se još uvijek živo sjećaju života u razdoblju 'tačerizma' 80-ih godina....i boje se da se to ne ponovi", dodao je.

Međutim, odbacio je mogućnost da liberali izađu iz koalicijske vlade s konzervativcima. "Moramo stvoriti nova radna mjesta. To je posao koji smo zajedno započeli i zajedno ćemo ih završiti", rekao je.

Ako se ovakvi inicijalni rezultati potvrde, bit će to najlošiji izborni rezultat liberala od početka 80-ih godina.

Istovremeno s lokalnim izborima u trećini izbornih jedinica u Engleskoj, održani su i izbori za parlamente Škotske, Walesa i Sjeverne Irske. Po predviđanjima BBC-ja, Škotska nacionalna stranka (BNP) mogla bi osvojiti 65 od 129 mjesta u parlamentu, što će im omogućiti da kroz parlament proguraju održavanje referenduma o škotskoj neovisnosti.

Rezultati referenduma o promjeni izbornog sustava u Britaniji, koji je također održan u četvrtak, očekuju se večeras, ali po predviđanjima rezultati neće donijeti nikakve promjene.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika