06.05.2011. / 18:43

Autor: Robert Bajruši

'Politički nekorektno'

Građanima predstoji jedna od sudbonosnijih odluka još od izlaska iz Jugoslavije

Ulazak u Europsku uniju najbolja je stvar koja se može dogoditi ovakvoj Hrvatskoj, kojom dva desetljeća dominiraju korumpirani političari, nesposobni lokalni i državni dužnosnici i intelektualno ograničeni predstavnici nevladinih organizacija

Tko zna, možda pregovori između Hrvatske i Europske unije ipak neće završiti do ljeta, ali pozitivno intonirane izjave iz EU-a su kakav-takav razlog za optimizam. Sve je više – službenih i neformalnih – najava po kojima postoje realne šanse da pregovarački proces bude dovršen u idućih četrdesetak dana, a u tom slučaju hrvatski će građani na jesen na referendumu imati priliku donijeti jednu od najsudbonosnijih odluka u životu.

Nakon referenduma o raskidu veza s Jugoslavijom iz proljeća 1991., predstojeći referendum o ulasku u EU, u sadržajnom smislu, najvažnije je pitanje za svakog stanovnika u Republici Hrvatskoj. O konačnom rezultatu ovisit će svakodnevni život svih nas, ali imat će ogromne implikacije i na međunarodni položaj ove države.

Da ne bi bilo dileme o stavovima ovog autora: ulazak u Europsku uniju najbolja je stvar koja se može dogoditi ovakvoj Hrvatskoj, kojom dva desetljeća dominiraju korumpirani političari, nesposobni lokalni i državni dužnosnici i intelektualno ograničeni predstavnici nevladinih organizacija. Europska unija nije Arkadija u kojoj svi žive sretno i veselo, ali jest zajednica demokratskih i ekonomski organiziranih država, kojima se treba pridružiti po svaku cijenu. U političkom pogledu Hrvatska ima iste razloge pristupiti Europskoj uniji, kao što je logično da Dinamo pokušava zaigrati u Champions Leagueu. Dinamov motiv jesu utakmice s Manchesterom, Milanom i Realom koje osiguravaju profit, baš kao što Hrvatska treba u EU, kako bi se, kad se odlučuje, našla za istim stolom s Njemačkom, Francuskom, Italijom ili Švedskom.

Stoga je jako dobra vijest stajalište njemačke premijerke Angele Merkel koja je u četvrtak izjavila: "Mogu samo reći da se Njemačka raduje ulasku Hrvatske u Europsku uniju." Time ništa još nije gotovo, međutim, sada je jasno da je kraj na vidiku. I to bliskom.

Sada je na potezu onaj odgovorni dio hrvatskog establishmenta, koji u relativno kratkom vremenu treba uvjeriti ovdašnju javnost u važnost ulaska u Uniju. Stvar je ozbiljna - najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju zabrinjavajući pad podrške EU: tek 44 posto stanovnika želi Hrvatsku u Europskoj uniji, dok protivnika ima velikih 41 posto. To znači da ni pola stanovnika (trenutačno) ne bi glasovalo potvrdno, pri čemu su razlozi potpuno besmisleni - od ljutnje na Haaški sud s kojim EU nema nikakve veze, preko pogrešno usmjerene brige za sudbinu brodogradnje pa do besmislene hipoteze da će "stranci pokupovati sve što vrijedi u Hrvatskoj".

A zapravo se radi o vrlo jednostavnom izboru između nacionalne izolacije ili prosperiteta unutar jednog velikog sustava. Treba se nadati da će ovaj put prevladati pamet.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 06.05.11. 16:08

Dobar clanak , nema se tu sta dodati..


registracija
11/10/10

agaSovulj, 06.05.11. 16:29

u Europi nam je mjesto. Nadam se da ce razum prevladati.


registracija
9/3/10

nostradurus, 06.05.11. 16:35

Članak je totalno zaglupljujući. Hrvatska je sa svakim ulazom u neku zajednicu popušila. Imamo više povijesnih činjenica. Dakle, autor se uopće nije informirao o povijesti. A nije se informirao ni o sadašnjosti jer je EU udruga zemalja visokog duga. Ako nam je to cilj, ne moramo ulaziti u EU. To ćemo lako riješiti. Dugovi RH se dupliraju svakih 5 godina. I to se ne može promnijeniti dok se ne riješimo EU i ekonomskog ropstva koje EU širi.
sites.google.com/site/financijskisustav/ekonomsko-ropstvo

Sramota za novinarstvo. Tako se ne brani Hrvatska!


registracija
28/4/10

Zvonko, 06.05.11. 17:35

Ovaj Nacional bude sigurno završio na mjestu na kom je Feral, a ovakovi novinari-po-zadatku, u Novostima!

Niz je gluposti navedeno u tekstu, da boli glava.

Npr.:"ulazak u Europsku uniju najbolja je stvar koja se može dogoditi ovakvoj Hrvatskoj, kojom dva desetljeća dominiraju korumpirani političari, nesposobni lokalni i državni dužnosnici i intelektualno ograničeni predstavnici nevladinih organizacija". - temeljem kojih parametara, biserko Bajruši, to postaje "najbolja odluka" te zašto uvijek propušta ispustiti, a konstantno naglasiti "u zadnjih 20 godina", da je taj aparat nasljeđen iz njemu drage tvorevine Josipa Broza. Demokracija je samo kroz svoju slobodu govora upoznala cijelo društvo sa poraznim stanjem društva nasljeđenog od Markovića i Šuvara.

Jadan je onaj tko misli da će s danom ulaska u EU, Hrvatskoj narasti krila a ljudi dobiti posao i poduplati plaće. Ulaskom u EU, princip "koliko radiš, toliko imaš" će nabolje doći do izražaja. A budući, narod hrvatski, puno više ima nego što radi, može očekivati samo kroz povećanje cijena, samo niži standard.

Sistem "ili-ili" je promašen. Više je primjera nacija, izvan EU-a, koje dobro funkcioniraju. Prednost im je što nemaju breme nasljeđa komunizma i radničke navike, koje kod nas izostaju.

Podržavam ulazak u EU, ali u ovom trenutku, u ovakom stanju, na ovakav način, NE.

Naš ulazak u EU sada, isto je baš kao kad bi netko iz 3. županijske nogometne lige, zaigrao protiv Manchestera. Samo masakr-što se tiče ekonomskog pogleda! O političkom se da pričati! Haag nam je jasno rekao šta misli o nama! Vi ste zločinci!

Ostalo je teška demagogija bezkičmenjaka, i plaćeni tekstovi!


registracija
6/5/11

Fiery, 06.05.11. 17:43

'zapravo se radi o vrlo jednostavnom izboru između nacionalne izolacije ili prosperiteta'.

Kakav glup zaključak. O kakvom prosperitetu se može govoriti u zemljama u EU poput Grčke, Španoljske, Irske ili Portugala, Rumunjske i Bugarske? A što je sa zemljama izvan EU kao Svičarska ili Norveška - niti su izolirane, niti siromašne. Pamet u glavu. EU = EUropstvo!


registracija
16/8/06

tectonic, 06.05.11. 17:47

Ovi tu iz BiH na forumu ne žele da Hrvatska uđe u EU. E pa dosta je bilo da nas Balkan vuče na istok!


registracija
26/1/08

Rampa, 06.05.11. 17:53

Odličan članak!

Pridružujem se mišljenju novinara!

Hajmo Hercegovci, odhebite odavde u svoja geta u BiH, naša je budućnost u EU, a vi se ogradite tamo ogradama od 3 metra od svakog tko drukčije misli od vas!!

Vama nijedna asocijacija ne valja, ako ne tolerira muljažu u svim poslovima na koje oko bacite....


registracija
14/11/07

laufer, 06.05.11. 17:57

Dobar članak.
Naravno da će tzv "domoljubi" tekst žestoko napasti iz vrlo jednostavnog razloga: u europskom sistemu glupi, neobrazovani i nesposobni ne mogu više prosperirati.
Konobari i šoferi ne mogu postati generali, pizza-majstori ne mogu biti ministri, kojekakvi mlatimudani ne mogu biti "politički čimbenici", a kriminalci mogu biti samo - kriminalci.
"Domoljublje" kao zanimanje ne postoji u EU i svi oni u Hrvatskoj koji od tog "zanimanja" žive, neće više.

Jasno da se bune.


registracija
11/1/10

fluid, 06.05.11. 18:14

Laufer@ Hvala ti što nemoram pisati svoje mišljenje.Ti si,u globalu,sve rekao!Pozzzzzzzzzzzzzzz


registracija
28/4/10

Zvonko, 06.05.11. 18:16

Ajde osnujte onda sektu "MRZIM DOMOLJUBE, HERCEGOVCE, TUĐMANA, ŠUŠKA, BRANITELJE, CRKVU, LEPTIRE, ITD., podružnica Nacional! Više ste dosadni sa svojim komentarima koji su krajnje degutantni a samo iskaz nedostatka vlastitog mišljenja! To sve su vam neki istrošeni političari izraubali u zadnjih 10 godina, pa bi bilo dobro da smislite nešto drugo iza riječi "mrzim". Ili čekate svog Mesiju da smisli novu umotvorinu a dotle budete vi samo reciklirali stare!

Jad, i samo jad!


registracija
7/1/11

djani, 06.05.11. 19:15

Ulazak u uniju za satnicu od 5 eura kao poljaci ,jel to želimo??

želimo!!!

nećemo tada plakati kada uđemo kad vidimo mizeriju od plaća,a to govori da nismo isti ni ravnopravni ,toliko o EU ,u njoj živi nijemac,englez i francuz,a ostali su potrčka


registracija
11/10/10

agaSovulj, 06.05.11. 19:21

princip "koliko radiš, toliko imaš" je jedini koji treba slijediti. Ali kod nas je vrijedilo "jami dok mozes," princip ustolicen Tudmanom i njegovim izabranicima. Poslije je vrijedilo "tko je jamio, jamio je" i ono sto su jamili im je i ostalo; "odstrijeljeni" su HDZ-u nepotrebni pojedinci radi zatvaranja poglavlja 23.
Da toga nije bilo, bili bi puno zreliji za ulazak u EU, zar ne? A i ovako trebamo uci da se jamljavina vec jednom zaustavi.


registracija
12/12/10

Klarens, 06.05.11. 20:00

Dobar vam dan sitnozubci !
Vrijeme stoji a mi prolazimo
A nishta nam nije jasno , a ni neche nam biti !!!
SVE DOK NE POCHNEMO MISLIT !!!
Nekad , jako jako davno , u poratnim godinama drugog
velikog rata
Pred mojom kuchom svakodnevno ,na poligonu
TRENIRA vojska....mladi momci iz svih krajeva ,
Od Vardara ,pa do Triglava...i medju njima
Kao i u svakom choporu...ZLI !!!
Malen kao shto sam bio...moje je bilo da gledam i shutim !!!
Na odmoru , nakon obroka...igrali bi ZUJE
E sad ta zuja je gruba igra gdje nesretnik stavlja dlan ruke okrenut prema van pod pazuho , drugom rukom
Zakloni lice , da ne vidi igrache...
A onda ga ovi mlate po ruci , naravno iz sve snage
A on treba pogoditi tko ga je lupio...
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEEEEEEEEE
EEEEEE
E tu sam ja shvatio ZHIVOT !!!
Ovaj kojeg mlate je sam na svijetu
Zli udaraju
Budale stoje uokolo
SVE VIDE , SVE ZNAJU
I SHUTE KO ZALIVENI !!!!
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEEEEEEEEEE
EEEEEE
I shto je najtuzhnije
PRAVDAJU ZLE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4 godine sam imao kad sam diplomirao taj FAKULTET
A koliko li je vama
STOKO SITNOZUBA ??????


registracija
12/12/10

Klarens, 06.05.11. 20:04

Aga moj agisha
Vidim i dalje te muchi proljev
Hajde sinko doktoru
A da radish ne bi imao vremena shvrljati po
inozemnim forumima
Sva ova ujdurma....ama sve
To ti je dumina tvoje voljene PARTIJE !!!
Revolucija jede svoju djecu !!!


registracija
23/8/09

xaron, 06.05.11. 22:15

Evo Robert se opet pojavio sa jos jednim supljim clankom u svom stilu. On trazi od vlade da nas ubijedi u korist EU, tj. trazi od vlade da krene u ispiranje mozgova kao da toga nismo imali dovoljno u komunizmu. Robert je toliko naivan da nezna da ovoj vladi nitko nista ne vjeruje te da to moze imati samo kontra efekat. Osim toga, on nas uvjerava da cemo ulaskom u EU postati utjecajni kao
Njemacka, Francuska, Italija ( sjedenje za istim stolom ), sto je cista laz, jer te mnogoljudne, ekonomski daleko jace zemlje bi se pitale 20 puta vise nago mi. Osim ovih Robertovih puckoskolskih pokusaja lobiranja za EU, postoje i drugi, nesto pametniji pro -EU lobisti.
Hocemo da budemo u drustvu sa Danskom, Austrijom, Belgijom...kazu oni .To im je glavni (i izgleda jedini argument) Oni to vide kao ulazak u exkluzivni Golf Club.
Stvarno nema nista lose biti u exkluzivnom golf clubu, samo u nasem slucaju ima mali problem. Mi u tom clubu necemo igrati golf
nego cemo cistiti WC, sto ipak pokazuje stvari u nesto drugom svijetlu. Dakle vi pro EU lobisti , pojavite se sa necim jacim od golf cluba ako mislite da narod na referendumu glasa za EU.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 07.05.11. 06:43

da, slazem se s vama Klarens, za sve je kriva partija, udbasi, sugoslavija - poznata pjesma nasih domoljubnih verglasa.
A oni stihovi iznad, o zuji i zivotu mi se zilja dopadaju. Posteni Hrvatski covjek je podmetno ruku, "domoljubi" udaraju a HDZ-ovska vlada i odabrani stoje okolo
SVE VIDE , SVE ZNAJU
I SUTE KO ZALIVENI !!!!
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEEEEEEEEEE
EEEEEE
I sto je najtuznije
PRAVDAJU ZLE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sva sreca da ima "udbasa," "komunjara" i "sugoslavena" jer i oni isto sve vide, ali ne zele sutjeti, i radi sebe ali ponajvise radi postenog hrvatskog covjeka.


registracija
2/1/11

prohujalo, 07.05.11. 08:11

Jos kao dijete slusala sam price sa Zapada tj oni koji su tamo radili prenosili su komentare-Jugoslovenima napuni stomak, isprazni mozak.....smijesno
1990-tih uvjerih se istina je(znam da ce me sad pojedini napasti)-zemlja koja je imala sve-zemlja koja je mogla biti vodeca u EU na trzistu
placenici i nacionalisti odradise svoj posao.....raspade se kao mjehuric od sapunice
20 godina mrznje, rusenja i pljacke....
realna stvarnost-prevarena radnicka klasa prezivljava u sve i jednoj republici-istina sad su svoj na svome,pljackaju ih politicki lideri,ali njihove vjere i nacije.....
Dobro jutro Balkanci....dovest cemo Vas u red....
sad cete da molite da budete primljeni, ali sad pod nasim uvjetima, a kad vas vec budemo primili ponovo cete biti zajedno i Hrvatska, Srbija, BiH.....
ali sad cete plesati kako mi budemo svirali.....
To rekoh jos davne 1990 popljuvase me, proglasise neprijateljem.....
Ne necu da pricam kako sam bila u pravu i da se nasladujem ali pitam narod zar nam je ovo stvarno sve trebalo.....
Najvise je bolno za Hrvatsku....zemlju koja po prirodnim bogatstvima moze da parira Svicarskoj
zemlja koja je imala sve, od istog turizma moglo je pola stanovnistva da zivi bez brige......
Da nije zalosno bilo bi smijesno, ali u svakom slucaju nasi politicari mogu uci u Ginisovu knjigu rekorda....


registracija
16/2/11

pro, 07.05.11. 10:53

1. EU nije zastupnička demokracija.
2. Premijeri zemalja-članica kojima su njihove stranke dale vlast čine Vijeće EU.
3. Vijeće EU odabire predsjednika EU komisije.
4. Predsjednik EU komisije sam odabire članove EU komisije ( Vlade EU ).
5. Jedino EU komisija predlaže i provodi zakone u EU.
6. Zakone za EU komisiju stvara 3000 radnih grupa birokrata za koje nitko ne glasa i nitko ne zna tko su.
7. U EU možete glasati samo kako bi izabrali zastupnika pri EU parlamentu. A zakone odobrava Vijeće Ministara.
8. EU parlament nema pravo veta na zakone, nema praveo donositi – ni predlagati zakone u EU.
9. Vaši EU zastupnici mogu samo raspravljati o već predloženim zakonima i davati svoje mišljenje o njima.
10. Da bi prijedlog zakona prošao u Vijeću ministara, za njega moraju glasati prestavnici barem 65% stanovništva.
11. Da bi stavili veto na prijedlog zakona u EU morate imati predstavnike 35% stanovništva.
12. Time velike zemlje mogu usvajati koje god zakone požele i zabranjivati sve zakone koji im ne odgovaraju.
13. S Lisabonskim sporazumom EU postaje federalna država i njeni zakoni su jedini zakoni.
14. U toj EU – tvrtke iz siromašnijih zemalja mogu obavljati poslove u bogatijim zemljama plaćajući svoje radnike koliko ih plaćaju u domovini.
15. U toj EU vas npr. V. Britanija može optužiti za terorizam bez ikakvih dokaza i iz HR će vas morati izručiti u britanski zatvor gdje možete ostati zatočeni i do 4 godine bez da vam se pročita optužnica.
16. EU će imati jednog vođu – europskog predsjednika.
17. Europski predsjednik se – NE IZABIRE - i njega postavlja EU Komisija.
18. Jednom kada uđete u EU – nije predviđeno da iz nje ikada izađete.
19. A HR Vlada i Sabor već pripremaju izmjene Ustava da vam oduzmo pravo na REFERENDUM o pridruženju EU.


registracija
12/12/10

Klarens, 07.05.11. 19:22

IDE VRTULJAK DALJE
Nije bitno shto ga zovu
RINGISHPIL !!!
HDZ jse je pokazao kao VRLO ,VRLO
Uspjeshno SREDSTVO za
RASPAMECHIVANJE SITNOZUBACA
Jer tako se love majmuni !!!
Stavish u chup s uskim otvorom "orahe"
Majmach zavleche ruku , zagrabi "orah"
I NE PUSTA !!!
Jedan manje...IDEMO DALJE
Opet chup . opet "orah"
IDEMO DALJE !!!
A PARTIJSKI DRUGOVI
KRADU U TISHINI
JER " ZNAJU " !!!!!!!!!


registracija
22/4/11

www, 08.05.11. 15:41

RADI DE NA TOME DA REFERENDUMA UOPĆE I NE BUDE, ŠTO I OPORBI ODGOVARA, JER REFERENUM VJEROJATNO NEĆE PROĆI!!!


registracija
22/4/11

www, 08.05.11. 15:53

Očito da oporbi sada nimalo nije stalo do promjene vlasti jer moraju zajedno sa hdz-om mijenjati ustav i zakon o referendumu kako bi HrvatOvce silom ugurali u evropski tor i time sebi osigurali radna mjesta. Mi smo ovdje nemoćni. Oni mogu odlučiti npr. da nas treba sve pobiti i mi nemožemo ništa osim blejati.


registracija
7/1/11

djani, 09.05.11. 22:48

nismo i nećemo biti ravnopravni ,jer za 4 eura raditi ili 7 eura max to je žalosno ,vidite poljake i rumunje rade kao robovi za 3-5 eura eto nam EU
PA BOLJA JE ONDA ONO DO 1990-TE


registracija
14/4/07

sabo, 10.05.11. 05:13

Srbija se je zrtvovala svoje gradjane za oslobadjanje svoje i teritorije svih SADASNJIH drzava na Balkanu od svih visevekovnih (od 500 do 1000 godina) okupatora Turske, Mletacke republike, Austro-Ugarske, Nemacke i to niko ne moze osporiti!! U tim ratovima Srbije=Srba su ratovali i gradjani oslobadjanih teritorija u malom broju kao dobrovoljci na ispomoc oslobodiocima-Srbima ali, je vecina u tim oslobodiocima "videla" novog okupatora, te su se svrstali u redove dotadasnjih okupacionih snaga, da sprece Srbe i saveznike u pohodu proterivanja SVOJIH MILIH gospodara, medju kojima se isticao u I Svetskom ratu buduci dozivotni MONARH tih ujedinjenih drzava u federaciju-zvani Tito....! Kako u I, tako i u II Velikom ratu su prvenstveno Hrvati, koji su po recima doskorasnjeg u 2 mandata predsednika NOVE NDH Stjepana Mesica: "Mi smo pobedili 10 aprila 1941. kada su nam Sile osovine priznale Hrvatsku drzavu i pobedili smo jer smo se nasli posle rata, opet sa pobednicima, za pobednickim stolom"!?
Tako ispada da su Hrvati, Slovenci, muslimani, siptari-(SHQIPERIA) i BJRMakedonija, ratovali da bi se "oslobodili" Srba, sa kojima su usli 1918 u kraljevinu, drzavu HSS na magarcima, a izasli iz nje na belim konjima!! A za podsmesljive i uvredljive izgovorene gluposti Stjepana Radica u parlamentu, o stradanju Srba na Solunkom frontu, recima:-"Kazite koliko kosta ta vasa prolivena krv, da je platimo, i da smo onda KVIT", poslanik u skupstini crnogorac Racic, je pistoljem ubio njegovog brata i poslanika HSS, a njega Radica ranio! I danas ima takvih sa izjavama:- "Koliko jos mi Hrvati, treba da pobijemo vas Srba, da bi ste shvatili da nismo braca!" Iz ovog kratkog istorijata se vidi KO je KO i KAKAV JE KO...!!


registracija
17/7/07

budjoni, 11.05.11. 00:29

„Ulazak u Europsku uniju najbolja je stvar koja se može dogoditi ovakvoj Hrvatskoj....“

Pod pretpostavkom da g. Bajruši ipak nije HDZ-ov agitprop-plaćenik, mora mu se odati priznanje za sklonost ironiji i crnom humoru.
Iznijeti gornju tvrdnju bez ijednog suvislog argumenta, ujedno je i hrabar čin, ukoliko isti nije potaknut snažnijim duševnim poremećajim.
Obzirom da ni vlada nema niti jednog pozitivnog pokazatelja koji bi govorio u prilog konkretne dobrobiti hrvatskom narodu u združivanju s EU, čovjek se mora upitati od koga g. Bajruši dobiva optimističke informacije.
Svi tobožnji pozitivni efekti po ulasku u EU, zadržavaju se u sferi vjerovanja, kao da su prezentirane od HBK-e, a ne od svjetovnih vlasti.
Običan čovjek bi rado čuo konkretnih (i argumentima potkrijepljenih) blagodati koje će steći ulaskom u EU, a kojih u samostalnoj Hrvatskoj nije uživao.
Tu su prije svega pitanja (ne)zaposlenosti, cijena rada, visina i sigurnost isplate mirovina, zaštita privatnog vlasništva, opseg građanskih prava, rješavanje golemog vanjskog duga, uključivanje u ravnopravnu tržišnu utakmicu, socijalna i pravna sigurnost.....
No o tome nema ni riječi u programima uguravanja u EU pod svaku cijenu, pa makar i klečeći, s izdašnom dozom vazelina u pričuvi (ako se EU gospodi prohtije).
Teško je povjerovati da u Hrvatskoj ima budala, koje očekuju da je ostvarenje njihove sretne budućnosti u rukama EU i da je potrebno samo (makar i na prijevaran način), nekako postati članicom te prebogate zajedice u kojoj potocima teku med i mlijeko.
Naravno da je stvarnost stubokom drukčija.
Hrvatska može u EU imati samo podanički status.
Ako se (za Vraga) ipak priključi u tu opskurnu zajednicu, uskoro će se gorko pokajati (uz izuzetak političara koji će se uvaliti u profitabilne fotelje).
Povijest je više puta potvrdila pogubne (pa i krvave) efekte združivanja u državne zajednice.
Kad se Hrvatska na jedvite jade, ipak domogla državnosti, zbog čega ne pokuša barem u idućih pedesetak godina učvrstiti svoju samostalnost, već (poput gusaka u magli) hrli u novu avanturu s velikim izgledom na katastrofalno finale raspada unije „ravnopravnih naroda i narodnosti“.
Podsjeća li vas to na nešto?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika