09.05.2011. / 12:24

Autor: Nacional.hr

Glencore Hrvatskoj 2001. prodao iračku naftu koje je bila pod embargom?

Glencore je navodno ostvario velik profit kada je 2001. od Iraka, dok je na vlasti bio Saddam Hussein, kupio milijun barela sirove nafte koja je trebala završiti u SAD-u, ali je prodana Hrvatskoj

Iračka nafta završila je na hrvatskom tržištu?Iračka nafta završila je na hrvatskom tržištu?Multinacionalna trgovačka korporacija Glencore navodno je 2001.od Iraka kupila milijuna barela sirove nafte i prodala ih Hrvatskoj, iako je tada na snazi bio međunarodni embargo, prenosi Al Jazeera.

Glencore, s bazom u švicarskom Baaru, najveća je tvrtka na svijetu koja se bavi špekulativnim trgovanjem burzovnim robama, čija je vrijednost procijenjena na 60 milijardi dolara i koja kontrolira 50 posto globalnoga tržišta bakra, 45 posto tržišta olova i 60 posto globalnog tržišta cinka.

Na temelju izvješća Vijeća sigurnosti UN-a, Glencore je navodno ostvario velik profit kada je 2001. od Iraka, dok je na vlasti bio Saddam Hussein, kupio milijun barela sirove nafte koja je trebala završiti u SAD-u. No, nafta, koja je bila pod embargom, je prodana Hrvatskoj po tri puta većoj cijeni od one po kojoj je kupljena. Glencore je navodno trgovao naftom i sa Iranom, Kubom i Libijom dok su bile pod embargom SAD-a i sa južnoafričkim rasističkim režimom.

Osnivač i bivši vlasnik Glencorea, poznat kao agresivni burzovni špekulant koji ne preže od mutnih poslova, Mark Rich, tvrtku je prodao 1993. no njegov način rada se i nakon toga zadržao u Glencoreu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika