Objavljeno u Nacionalu br. 808, 2011-05-10

Autor: Robert Bajruši

Nacional donosi

Konačni obračun u Zagrebu: SDP ruši Bandića na referendumu

ZAGREBAČKI SUKOB OKO CIJENE VRTIĆA socijaldemokrati su odlučili iskoristiti kao povod za smjenu gradonačelnika i tako izazvati njegov politički pad

PAD POPULARNOSTI
Otkad je isključen iz SDP-a, Bandić je znatno izgubio na
popularnosti, a istraživanja
pokazuju da bi 55,5 posto birača bilo protiv njega na referendumuPAD POPULARNOSTI Otkad je isključen iz SDP-a, Bandić je znatno izgubio na popularnosti, a istraživanja pokazuju da bi 55,5 posto birača bilo protiv njega na referendumuSocijaldemokratska partija Hrvatske ulazi u konačni obračun s Milanom Bandićem i u idućih nekoliko mjeseci raspisat će referendum za smjenu zagrebačkog gradonačelnika. Nastavi li Bandić opstruirati SDP-ovu odluku o zadržavanju dosadašnjih cijena vrtića, što socijaldemokrati ocjenjuju kršenjem zakona, najjača stranka u Gradu Zagrebu, definitivno je odlučila inicirati njegov opoziv, potvrdila je za Nacional osoba iz vrha SDP-a. Nacionalov sugovornik prvi je visoki predstavnik SDP-a koji je eksplicitno nagovijestio referendum kao način Bandićeve političke eliminacije. Sve donedavno u SDP-u su, prvenstveno zbog poprilično rigidnih zakonskih odredbi o referendumu, odbacivali mogućnost raspisivanja referenduma. Jednostavno, vladalo je uvjerenje kako nije moguće nagovoriti 50 posto Zagrepčana da iziđu na referendum, kada se na lokalne izbore odazvalo svega 40-ak posto građana. Procjenjeno je da je rizik od neuspjeha prevelik, a omogućio bi i jačanje Bandićeva položaja, što se željelo izbjeći.

ODLUKA DA ĆE SE, bez obzira na sve, inicirati referendum o povjerenju gradonačelniku Milanu ČEKA SE ODLUKA
Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine koja će raspisati referendum
 ČEKA SE ODLUKA Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine koja će raspisati referendum Bandiću, pokazuje značajnu promjenu SDP-ove politike.


U vrhu SDP-a prevladalo je razmišljanje prema kojem Bandić nikada nije bio ranjiviji, a stajališta javnosti o njemu negativnija, i to je šansa za političku eliminaciju nekadašnjeg člana stranke, kojeg socijaldemokrati, zajedno s HDZ-om, doživljavaju kao glavnog neprijatelja u hrvatskoj politici. Prema nedavnom istraživanju agencije Mediana Fides, kada bi se održao referendum o prijevremenoj smjeni Milana Bandića, 55,3 posto stanovnika Zagreba glasalo bi za njegov odlazak. Protiv smjene bi bilo njih 29,6 posto, dok 15,1 posto u ovom trenutku ne zna kako bi glasali. Otkako je izbačen iz SDP-a očito je došlo do značajnog pada Bandićeve popularnosti, što dokazuju i istraživanja prema kojima bi u slučaju raspisivanja prijevremenih izbora, njegova lista mogla računati na prilično skromnih desetak posto glasova. U SDP-u su procijenili kako je sve slabija popularnost, uz, po njima, Bandićevo kršenje zakona, stvorila uvjete za njegov pad s gradonačelničkog položaja. SDP svoj nepopustljiv stav temelji i na Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi, koji u članku 48. govori da predstavničko tijelo (Zagrebačka skupština) utvrđuje mjerila u participaciji roditelja u plaćanju smještaja. „Zakon je jasan, cijene vrtića se određuju u skupštini, i ako će Bandić kršiti zakon, jednostavno moramo raspisati referendum i smijeniti ga“, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske. Osim toga, promjeni stava u SDP-u, pridonijela je i Vladina odluka o promjenama dosadašnjih akata o referendumu. Vlada predlaže da se Zakon o referendumu po hitnom postupku uskladi s prošlogodišnjim ustavnim promjenama. Iz Zakona o referendumu izbrisat će se odredba prema kojoj se referendum smatra valjanim samo ako mu se odazove više od pola upisanih u biračke popise, a nakon brisanja te odredbe referendum će se smatrati valjanim bez obzira na broj građana koji će na njega izaći. Prema postojećem Zakonu o referendumu potrebno je da 50 posto upisanih birača, dakle u Zagrebu njih 360.721 izađe na referendum te da ih najmanje 180.361 glasa za odlazak Milana Bandića. Usvoji li se novi zakonski prijedlog, ubuduće će za referendum o opozivu zagrebačkog gradonačelnika biti potrebno skupiti 20 posto potpisa od ukupnog broja birača, točnije nešto više od 144 tisuće potpisa birača u Zagrebu i to u roku od 15 dana. Također je i dalje umjesto toga dovoljno da natpolovična većina zastupnika u Skupštini grada Zagreba zatraži raspisivanje referenduma.

NAKON TOGA SABOR bi u roku od 120 dana trebao raspisati referendum, a ako on bude uspješan u roku od 120 dana potrebno je raspisati gradonačelničke izbore. Bandićevi protivnici okupljeni u nevladinim organizacijama, još su u srpnju prošle godine zahtijevali referendum. Kada su započeli radovi na podzemnoj garaži u Varšavskoj ulici, dvije tisuće aktivista i građana je od Gradske skupštine zatražilo raspisivanje referenduma za smjenu gradonačelnika Milana Bandića. Zahtijevali su da gradski zastupnici to izglasaju dvotrećinskom većinom, da bi se na jesen kada se građani vrate s godišnjih odmora mogao provesti, a od Vlade su tražili da u međuvremenu promijeni Zakon o referendumu. Boris Šprem, SDP-ov predsjednik Gradske skupštine podržao je zahtjeve prosvjednika, uz dodatak kako treba pričekati da Vlada promijeni tadašnji zakon. Kada su prije desetak dana u proceduru puštene zakonske izmjene kojima ubuduće za referendum neće trebati glasovi pola upisanih birača, SDP-u se otvorila mogućnost za radikalizaciju odnosa prema Milanu Bandiću. Uostalom, suprotstavljanje povećanju cijena vrtića populističko je pitanje na kojem će veliki dio javnog mnijenja podržati socijaldemokrate, neovisno o tome koliko su u pravu. Logički gledano, Bandić je u pravu kada tvrdi kako je gradski proračun prazan i kao jednu od mjera zagovara da se vrtići plaćaju u skladu s obiteljskim prihodima, a ne po dosadašnjem načelu “svi jednako”. Ali u ekonomskoj krizi ovakvi zahtjevi izazivaju otpore, a kada se tome doda Bandićev negativan imidž, i brojni slučajevi u kojima se gradonačelnikove suradnike i prijatelje povezivalo s korupcijskim aferama, očito je da su svi ovi razlozi negativno utjecali na njegovu percepciju u javnosti.

Ministar uprave Davorin Mlakar sastavio je prijedlog novog zakona
koji ne traži natpolovičan odaziv građanaMinistar uprave Davorin Mlakar sastavio je prijedlog novog zakona koji ne traži natpolovičan odaziv građanaSADA SE ČEKA odluka Ministarstva uprave, i potvrdi li Davorin Mlakar SDP-ovo stajalište prema kojem Gradska skupština odlučuje o cijenama vrtića, a Bandić je već najavio kako će inzistirati da se radi o pitanju koje spada u ovlasti gradonačelnika, vrlo je izvjesno raspisivanje referenduma. Ionako je referendum nemoguć prije početka jeseni, a do tada bi Hrvatski sabor morao usvojiti predložene izmjene sadašnjeg zakona, i omogućiti smjenu gradonačelnika bez obveze da na referendum iziđe više od pola birača. Bandićeva smjena na referendumu nesumnjivo bi predstavljala predizborni uspjeh Zorana Milanovića, koji je u sukobu sa zagrebačkim gradonačelnikom još otkako ga je 2007. pobijedio u borbi za predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske. Prošle godine Milanović je odbio SDP-ovce koji su predlagali raspisivanje referenduma jer je procijenio kako bi izgubili, međutim, sada želi kapitalizirati pad Bandićeve popularnosti. Ne treba zaboraviti da će se na jesen održati i parlamentarni izbori, na kojima Bandić planira nastupiti s vlastitom listom ili u koaliciji s HSS-om. Grad Zagreb je podijeljen na četiri izborne jedinice i, Bandić koji nema nekadašnju podršku, ipak je dovoljno popularan da može osvojiti nekoliko zastupničkih mandata. Zato u SDP-u žele raspisati referendum prije izbora, jer bi smjena Milana Bandića vjerojatno dodatno smanjila njegov rejting i odrazila se i na izborne rezultate. Dogodi li se da vlada Jadranke Kosor uspori izglasavanje izmjena Zakona o referendumu i na taj način odluči spašavati Milana Bandića, u vodstvu SDP-a odlučeno je kako će ove zakonske promjene postati jedan od prioriteta u slučaju pobjede na parlamentarnim izborima. Zaključak se nameće sam po sebi: teško je očekivati da će Milan Bandić ostati gradonačelnik Zagreba do lipnja 2013., kada se trebaju održati idući lokalni izbori.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 10.05.11. 06:49

KPJ smijenjuje sekretara KPJ mjesne organizacije
Peshchenica
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEEEE
EE
Ma ne , Bandido je sad kao i svi oni
SUPER PODOBAN
Ponovno se vracha u nashu svakodnevnicu
DIKTATURA PROLETARIJATA
To mi je kao gladnom malom pioniru
Bila najuzhasnija izreka
A i dan danas mi je
Je li drugovi kako to sad
PAKIRATE
A da bi bilo upotrebljivo
Neshto kao
PARTIJSKE CAJKE ????


registracija
12/12/10

Klarens, 10.05.11. 06:54

Gledam na TV dokumentarce
O zhivotinjama
Puno su prirodnije
Od ljudskih zvjeri
SLICHNOSTI na pretek !!!
Gledam africhke stekle cucke
Kak vu choporu ganjaju
Krdo gnua..neka zbrkana stoka , shto li
A jaka....najsporiji nadrapaju..
A i oni koje SDP uspije odvojiti od KRDA !!!


registracija
8/7/10

Maroje, 13.05.11. 13:35

Shvatio čovjek kakva mu je partija pa zbrisao. Ista priča kao i Srboslavija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika