09.05.2011. / 22:28

Autor: Hina

SAD napada Kinu zbog ljudskih prava

Američki potpredsjednik Joe Biden upozorio je u ponedjeljak Kinu da će Sjedinjene Države inzistirati na ljudskim pravima, pitanjem oko kojega postoji veliko neslaganje dviju zemalja, a kritici je izvrgnuto i nedavno pekinško gušenje prosvjeda.

Joe BidenJoe BidenAmerički potpredsjednik Joe Biden upozorio je u ponedjeljak Kinu da će Sjedinjene Države inzistirati na ljudskim pravima, pitanjem oko kojega postoji veliko neslaganje dviju zemalja, a kritici je izvrgnuto i nedavno pekinško gušenje prosvjeda.

I Biden i državna tajnica Hillary Clinton upotrijebili su neuobičajeno oštre riječi u vezi s ljudskim pravima na početku godišnjeg sastanka vodećih dužnosnika obiju zemalja. Rekli su da su Sjedinjene Države zabrinute u vezi s nedavnim kineskim gušenjem neslaganja uhićivanjem, pritvorom i tajnim zatvaranjem odvjetnika koji se bore za ljudska prava, prosvjednika i disidenata.

"Ne može se stvaran odnos izgraditi na lažnim temeljima. Ako se negdje ne slažemo, važno je to izreći. Nastavit ćemo izražavati svoje mišljenje o tim pitanjima", rekao je Biden na otvaranju Strateškog i gospodarskog dijaloga u Washingtonu.

Hillary Clinton rekla je da su Sjedinjene Države i javno i privatno jasno izrazile svoju zabrinutost zbog stanja zaštite ljudskih prava u Kini, pitanja koje je odavno krupna prepreka u odnosima.

"Dobivamo izvještaje o ljudima, odvjetnicima koji se zalažu za javni interes, piscima, umjetnicima i drugima koji su zatvoreni ili nestali", rekla je Clinton i povukla paralelu s valom političkih nemira na Bliskome istoku.

"Naučili smo kroz povijest da društva koja se zalažu za poštovanje ljudskih prava budu naprednija, stabilnija i uspješnija. To je već mnogo puta dokazano, a osobito zadnjih mjeseci", rekla je.

SAD i Kina prošli su mjesec u Pekingu razgovarali o ljudskim pravima i jedn je američki dužnosnik istaknuo kako je administracija američkoga predsjednika Baracka Obame duboko zabrinuta zbog stanja ljudskih prava u Kini i upozorio kako bi to moglo ugroziti i šire veze dviju zemalja.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
20/12/10

Ponedeljak, 09.05.11. 23:44

svagdje ih ima vise vec kod nas


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 10.05.11. 07:21

zasto amerika ne reaguje na Izrael,jer najvece krsenje ljudskih prava upravo se desavaju na bliskom istoku,odnosno u Izraelu,jer Izrael danonocno ubija Palestince ,otimajuc njihovu zemlju,a "demokratska"amerika,to ne"vidi",ili nece da vidi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika