Objavljeno u Nacionalu br. 418, 2003-11-19

Autor: Dean Sinovčić

Predizborni karaoke party

Haenesovci ismijali Thompsona, Severinu i Mišu Kovača

U četvrtak, 13. studenoga, HNS je u zagrebačkom klubu 'Baobab' održao originalni predizborni skup: umjesto političkih parola i kritiziranja konkurenata kandidati na stranačkim listama su, pjevajući na play back, javno dopustili da se okupljeni smiju na njihov račun

Taktikom "zbuni i oduševi" pridobivali su publiku kojoj je završni udarac zadao Srećko Ferenčak briljantnim plesom u ekstazi dok je pjevao "Nedu" Parnog valjka.Taktikom "zbuni i oduševi" pridobivali su publiku kojoj je završni udarac zadao Srećko Ferenčak briljantnim plesom u ekstazi dok je pjevao "Nedu" Parnog valjka.Tko zna kako bi izgledale izborne liste HNS-a da su, kojim slučajem, kandidati birani prema pjevačkim sposobnostima? Sasvim drukčije, u što su se mogli uvjeriti svi koji su u četvrtak navečer došli u klub “Baobab” na Jarunu gdje je HNS održao predizborni skup, drukčiji od svih dosadašnjih u samostalnoj Hrvatskoj. Dok sve stranke veličaju sebe, HNS je odlučio nasmijati sve oko sebe tako što su kandidati za Sabor na čelu s predsjednicom Vesnom Pusić nastupili u karaoke programu. Pjevajući na play back i pokazujući svoje pretežno očajne glasovne mogućnosti HNS-ovci su prvi političari u Hrvatskoj koji su javno dopustili da se svi smiju na njihov račun a da pritom prikupe i poneki glas na predstojećim izborima.

LEAD Parodirajući skupi SDP-ov angažman Severine, glasnogovornica stranke Bojana Budimir na skupu je najavljena kao HNS-ova 'Seve nazionale' LEAD Izvodeći pjesmu 'Neda' Parnog valjka, Srećko Ferenčak je napomenuo kako se sjeća Akija Rahimovskog iz vremena kad ovaj nije znao hrvatskiHNS je na ovom neuobičajenom predizbornom skupu predstavio većinu kandidata iz I., II. i VI. izborne jedinice. Iako nije bilo Radimira Čačića, pred petstotinjak okupljenih, pretežno mladih, pojavili su se Vesna Pusić, Morana Paliković-Gruden, Srećko Ferenčak, Boris Blažeković i mnogi drugi. Cilj večeri nije bilo predstavljanje programa, politički govori i parole, nego zabava na račun haenesovaca.

Haenesovci su odabirom pjesama javno riskirali da ih proglase desničarima kad su pjevali “Vjetar s Dinare” Marka Perkovića Thompsona, jugonostalgičarima kad su pjevali stare pjesme Azre, Filma, Parnog valjka i Bijelog dugmeta ili da svi ostanu zbunjeni kad su pjevali pjesmu Miše Kovača, člana Stranke hrvatskih branitelja. Taktikom “zbuni i oduševi” pridobivali su publiku kojoj je završni udarac zadao Srećko Ferenčak briljantnim plesom u ekstazi dok je pjevao “Nedu” Parnog valjka.

Naravno, bilo je i onih kojima su klecala koljena od javnog nastupa, što se vidjelo već na prvom pjevaču Mislavu Žagaru koji je odabrao pjesmu Olivera Dragojevića ”Što to bješe ljubav”, ali je odmah pozvao u pomoć Alenku Košišu Čičin-Šain, Borisa Blažekovića i Marka Pericu. Perica, glavni tajnik izbornog stožera HNS-a u I. izbornoj jedinici, pokazao se odličnim pjevačem, najboljim među haenesovcima i po toj je logici zaslužio da bude nositelj neke od izbornih lista. Nije loš bio ni Blažeković, treći na listi u VI. izbornoj jedinici, dok Alenka Košiša Čičin-Šain, prva u VI. izbornoj jedinici, ne bi smjela nikad više javno zapjevati, barem ne u predizbornoj kampanji. Nedvojbeno je kao pomoćnica u Ministarstvu za javne radove mnogo učinila, a ondje zacijelo i ne trebaju pjevačice.

Urbani štih dao je Zdravko Krznar, alias Jura Stublić, trinaesti u I. izbornoj jedinici, s pjesmom “Sjećam se prvog poljupca” grupe Film. No dok pravi Jura svojim hrapavim glasom ruši sve pred sobom, sramežljivi Krznar gotovo se srušio od straha. Sve to trebalo je prikriti energičnim nastupom uz energičnu pjesmu, za što se potrudio Robert Hirc, dvanaesti u I. izbornoj jedinici. “Vjetar s Dinare” bio je iznenađujući odabir, a još veće iznenađenje prouzročio je imidž Roberta Hirca na kojem su se isticale crvene cipele koje je posvetio Thompsonu govoreći kako je to njegova omiljena boja. U pomoć Hircu stigao je Stanko Kordić, drugi u II. izbornoj jedinici, jer ga ta “pjesma podsjeća na njegov rodni kraj”. Prema onome kako je Kordić pjevao čini se da ga nostalgija za rodnim krajem baš i ne muči, dok se Hirc više posvetio scenskom nastupu, padanju na koljena i vitlanje desnicom nego vjernom preslikavanju Thompsona i njegove pjesme. S obzirom na Thompsonovu unikatnost, koju je nemoguće oponašati, svi su mu to oprostili.

U laganu patetiku zapao je Ratimir Orešković, jedanaesti u I. izbornoj jedinici, s pjesmom “Ima neka tajna veza” Bijelog dugmeta, jer je najavljujući pjesmu objašnjavao kako ju je odabrao jer smatra da ima neka tajna veza između haenesovaca i birača i jedino u tom trenutku okupljeni su mogli shvatiti da se nalaze na predizbornom skupu a ne na veselom tulumu. Da je slučajno Željko Bebek, pjevač Dugmeta, slušao Oreškovića, vjerojatno nikada ne bi glasovao za HNS. No ozbiljnost se i nije tražila.

A onda je stigla kontra SDP-a u liku i djelu, odnosno glasu i stasu Bojane Budimir, glasnogovornice HNS-a u i devete na listi u I. izbornoj jedinici koja je najavljena kao HNS-ova “Seve Nazionale”. Crnokosa je kao i Severina, krase je i obline usporedive sa Severininima, a njezin polunarodnjak “Ja samo pjevam” otpjevala je kako ta pjesma i zaslužuje, uz povremeno zavijanje. Euforični pljesak bio je zaslužen, Bojana Budimir nije za svoj nastup dobila tisuće eura nego, kako je sama sarkastično rekla, 200 kuna, nakon čega joj je odmah bilo lakše primiti mikrofon u ruke. Kod dalmatinskih pjevača zadržao se i Branko Petrž, osmi u I. izbornoj jedinici, koji je uz privrženost Dalmaciji odabirom pjesme “Ostala si uvijek ista” Miše Kovač pokazao i privrženost hrvatskim braniteljima koje Kovač zastupa. Budući da se Kovačeve pjesme nikad nisu temeljile na njegovu glasu, ni Petrž se nije svido zbog kvalitete svog pjevanja koliko zbog zbunjenog gledanja u ekran na kojem se ispisivao tekst te pjesme za kojim je stalno kasnio.

I Sonja Konig, šesta u I. izbornoj jedinici, uplašila se nastupa kao da pred njom stoji Ivo Sanader a ne tekst pjesme “Benzina” Massima Savića. Stoga je u pomoć pozvala mladež HNS-a, na što su veselo dotrčali do mikrofona dokazujući da ni oni nisu bogzna kakvi pjevači, kao ni stariji haenesovci, pa se čini da je dobar haenesovac samo onaj tko ne zna pjevati. U općoj kakofoniji glas Sonje Konig uopće se nije čuo pa i ne znamo imamo li za čim žaliti. No što bi tek rekao Branimir Johnny Štulić da je čuo kako Branislav Bibić pjeva Azrinu pjesmu “Lijepe žene prolaze kroz grad”? Magistar Bibić, treći u I. izbornoj jedinici, imidžem je podsjetio na početak 80-ih, a crnim pankerskim naočalama pokušao se sakriti tako da ga nitko ne prepozna na ulici nakon otpjevane pjesme. Prije no što se uhvatio za mikrofon, pravdao se da ga je predsjednica stranke Vesna Pusić natjerala da pjeva govoreći mu “propjevat ćeš ti meni”, a onda je naknadno shvatio da je odabranu Azrinu pjesmu “jako teško otpjevati”. Kad je zapjevao, Vesna Pusić vjerojatno je pomislila da ga i nije trebala tjerati u “Baobab”.

Vrhunac večeri bio je nastup Srećka Ferenčaka, drugog u I. izbornoj jedinici, kojem je Parni valjak oduvijek omiljena grupa, čak i kad je nastupao u SDP-ovoj kampanji. Zato odabir pjesme “Neda” Parnog valjka nije bio iznenađenje, a Ferenčak je rekao da se Akija Rahimovskog sjeća još dok nije znao hrvatski. Energični Ferenčakovi plesni pokreti natjerali su Bojanu Budimir i Arnelu Alihodžić da mu pomognu kao prateće pjevačice, ali se prateće pjevanje ubrzo pretvorilo u navijanje “Skini se, Srećko”. Ferenčak je ipak izabrao decentniju opciju i samo otkopčao gumbe na sakou. I to je bilo dovoljno za euforiju u publici i pitanje je što će tek Ferenčak učiniti ako HNS postigne uspjeh na izborima a on sam uđe u Sabor.

Ferenčak je tako posve zasjenio ostale haenesovce, pa i predsjednicu stranke Vesnu Pusić koja je nastupila posljednja. I ona je, poput Žagara, odabrala pjesmu Olivera Dragojevića, “Moj lipi anđele”, i u pomoć pozvala nekolicinu kolega, tako da okupljeni nisu ni čuli kakve su njezine pjevačke mogućnosti jer su se čuli svi ostali, ponajviše Boris Blažeković, ali ne i Vesna Pusić koja je napomenula da joj je Dragojević omiljen pjevač. Na kraju su svi haenesovci kao band aid zajedno otpjevali “Cesaricu” Olivera Dragojevića.

Svi okupljeni ostali su prikraćeni za glasovne mogućnosti Radimira Čačića, koji se nije pojavio u “Baobabu”. No kako je “Baobab” mjesto na kojem se inače okuplja mladež koja bi htjela biti zlatna, tako su brojne mlade gošće, neke i same članice HNS-a, privlačile poglede više nego što bi to ikad Čačiću uspjelo. Općoj opuštenosti pridonijelo je i to što je piće bilo besplatno, krafna i slanaca bilo je u izobilju, a kako nitko nije očekivao takav predizborni skup, svi su gosti dobili više nego što su očekivali. Tko zna što bi tek bilo da su zapjevali Morana Paliković-Gruden ili odvjetnik Silvije Degen koji, zna se, uvijek voli čitati unaprijed pripremljen, tekst što bi se odlično uklopilo u čitanje teksta pjesme s ekrana. Nažalost, Degen se nije pojavio a Moranu Paliković-Gruden vidjeli smo samo u plesnoj varijanti u “Baobabu”.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika