11.05.2011. / 13:23

Autor: Hina

Dvadesetak hrvatskih filmova na filmskom sajmu u Cannesu

Na filmskom festivalu u Cannesu, koji se održava od 11. do 22. svibnja, i njegovu popratnom sajmu, predstavit će se 21 hrvatski film, među kojima su i dugometražni igrani filmovi u postprodukciji, "Koko i duhovi" Daniela Kušana te povijesna drama "Lea i Darija" Branka Ivande, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Filmski festival u Cannesu (Reuters)Filmski festival u Cannesu (Reuters)Na filmskom festivalu u Cannesu, koji se održava od 11. do 22. svibnja, i njegovu popratnom sajmu, predstavit će se 21 hrvatski film, među kojima su i dugometražni igrani filmovi u postprodukciji, "Koko i duhovi" Daniela Kušana te povijesna drama "Lea i Darija" Branka Ivande, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Uz njih, projekcije namijenjene profesionalcima iz filmske industrije, na 64. izdanju tog prestižnog svjetskog festivala imat će i dva dokumentarca koja su već prikazivana na uglednim međunarodnim filmskim festivalima, "Jesam li sretna?" Vanje Sviličić i "Marijine" Željke Sukove.

Na filmskom sajmu u Cannesu djelovat će i štand HAVC-a, u sklopu Regionalnog paviljona South-East European Pavilion, gdje će, uz Hrvatsku, svoju recentnu kinematografiju predstaviti Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Cipar, Makedonija, Slovenija i Srbija.

Projekcije na Marche du Film neće biti jedini predstavljeni filmovi u Cannesu, jer je sedamnaest novijih hrvatskih kratkih filmova raznih žanrova uvršteno u program Short Film Cornera. Riječ je o popratnoj platformi canneskog filmskog sajma i festivala koja će, kroz digitalnu videoteku, te uratke predstaviti, među ostalima, producentima, distributerima, programerima festivala, TV kućama.

To su "Cvijet bitke" Simona Bogojevića Naratha, "Dove sei, amor mio" Veljka Popovića, "In Utero" Ivana Ramljaka i Marka Škobalja, "Kurvo!" Sonje Tarokić, "Matijašević" Gorana Odvorčića, "Mezanin" Dalibora Matanića, "Nogomet" Ane Hušman, "Onda vidim Tanju" Jurja Lerotića, "Ornament duše" Irene Jukić Pranjić, "Pain So Light That Appears As Tickle" Dalibora Barića, "Pametnice " Sonje Tarokić i Hane Jušić, "Popravilište za roditelje" Brune Ankovića, "Pustara" Ivana Faktora, "Soba" Ivane Jurić, "U lancima" Daniela Šuljića, "Ustaj Miro, brzo, brzo" Petra Oreškovića i "Zimica" Hana Jušić.

U žiriju svjetske udruge filmskih kritičara FIPRESCI, u canneskoj festivalskoj selekciji "Un Certain Regard", sudjelovat će i hrvatski novinar i kritičar Josip Jurčić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika