11.05.2011. / 16:32

Autor: Hina

Brammertz: Mislimo da su Mladić i Hadžić u Srbiji

Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz izjavio je u srijedu u Beogradu, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, kako smatra da Srbija može i mora učiniti više na pronalaženju i uhićenju haaških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića te ponovio kako tužiteljstvo pretpostavlja da se bjegunci nalaze u Srbiji.

Serge BrammertzSerge BrammertzGlavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz izjavio je u srijedu u Beogradu, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, kako smatra da Srbija može i mora učiniti više na pronalaženju i uhićenju haaških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića te ponovio kako tužiteljstvo pretpostavlja da se bjegunci nalaze u Srbiji.

"Naša glavna radna hipoteza uvijek je bila da su bjegunci u Srbiji. Naravno, ne isključujemo druge prostore, ali nema razloga da tako nešto ne mislimo. Smatramo da je ključ za nalaženje bjegunaca zasigurno u Srbiji", kazao je Brammertz novinarima nakon sastanka, dodajući kako uhićenje bjegunaca nema alternativu.

Upitan hoće li njegovo najnovije izvješće o suradnji Srbije s Haaškim sudom, koje će početkom lipnja biti predstavljeno u Vijeću sigurnosti UN, stajati na putu Srbije prema statusu kandidata za članstvo u Europskoj uniji, Brammertz je odgovorio kako se ta povezanost često spominje.

"Mi radimo jednu objektivnu analizu o tome što ne ide kako treba, i koja su područja u kojima može i treba biti učinjeno više, što je svakako pitanje bjegunaca. Na drugima je da daju ili ne daju nužnu političku težinu ovim zaključcima", ustvrdio je.

Brammertz ukazao kako je haaško tužiteljstvo uvjereno da je za uspešnu potragu nužan multidisciplinaran pristup koji podrazumjeva i policijske metode u traganju te ocijenio kako će aktivnijim pristupom policije biti više uspjeha.

O tome je razgovarao sa srbijanskim ministrom policije Ivicom Dačićem koji ga je izvijestio o strukturalnim promjenama u policiji.

"Policija je do sada samo izvršavala naloge. Ostaje da se vidi hoće li strukturne promjene dati rezultate na terenu", naveo je Brammertz dodavši kako je ranije upućivao kritike da sve službe ne sudjeluju dobrovoljno u potrazi za bjeguncima te da smatra da će ovim promjenama policija imati proaktivniji pristup ovom problemu.

Nakon Brammertza, novinarima se obratio i srbijanski predsjednik Boris Tadić koji je obećao da će Srbija nastaviti istragu sve dok Mladić i Hadžić ne budu uhićeni. Dodao je kako se srbijanske vlasti ponašaju kao da su bjegunci u Srbiji i da će nastaviti činiti sve da oni budu uhićeni ukoliko su na tlu Srbije.

Tadić je kazao kako smatra da Srbija treba učiniti sve što može i u pitanju statusa kandidata i u pitanju uhićenja bjegunaca te da ne želi špekulirati ni o kakvim datumima.

Uhićenje Mladića i Hadžića Srbiji bi, kako je istaknuo, dalo i dodatnu moralnu snagu i međunarodni kredibilitet glede istrage o navodima iz izvještaja Dicka Martyja o trgovini organima na Kosovu.

Brammertz je u utorak nakon dolaska u Beograd razgovarao s voditeljem Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasimom Ljajićem, kao i predstavnicima srbijanskih službi koje tragaju za Mladićem i Hadžićem, od kojih je, kako je rekao, dobio sveobuhvatno izvješće o njihovu radu.

Prema Brammertzovim riječima, sa svojim domaćinima razgovarao je i o suradnji Srbije i susjednih zemalja, s ciljem izbjegavanja paralelnih istraga.

"Za dva tjedna imat ćemo sastanak na Brijunima sa svim tužiteljima za ratne zločine iz regije i tada ćemo se posvetiti ovim problemima", istaknuo je Brammertz.

Glavni haaški tužitelj u službenom posjetu Beogradu boravio je u povodu priprema za podnošenje redovita šestomjesečnog izvješća Vijeću sigurnosti UN o suradnji Srbije s Haaškim sudom.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 11.05.11. 22:15

sada mislite,a kad je Gotovina i Tuđman u pitanju onda znate,bando i osnivači šugoslavije


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika