11.05.2011. / 17:17

Autor: Deutsche Welle

Nova europska politika prema susjedima

Uloga EUropske unije bitna je u odnosima Srbije i Kosova, kao i u situaciji u Bosni i Hercegovini, smatra visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashtown.

IlustracijaIlustracijaTurbulentna događanja u svijetu, prvenstveno u susjedstvu EU, zahtijevaju efikasne i pravovremene odgovore europske dvadesetsedmorice. Revolucije na Sjeveru Afrike i širom arapskog sveta predstavljaju izazov, ali i mogućnost da Europa još jednom naglasi važnost demokracije za progres čovječanstva, demokracije koja se ne zasniva samo na glasanju i izborima, već i na „dubokoj demokraciji“, koja podrazumijeva poštovanje vladavine prava, slobode izražavanja, nezavisnog sudstva, imovinskih prava.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU, Catherine Ashtown, kaže da je Europa spremna da u dostizanju ovih vrijednosti pomogne svima koji to od nje zatraže, a prvenstveno svojim susjedima. „Postoji nova europska politika prema susjedima koja podrazumijeva jedan novi nivo ambicije i vizije, međusobnu odgovornost EU i susjednih zemalja, a sve u cilju dobrobiti građana i Europe i susjedstva. Ta politika se zasniva na poboljšanju kretanja ljudi, pristupu tržištu i na financiranju", rekla je Catherine Ashtown.

Ashtown: Političari u BiH moraju podignuti pogled

Jedinstveni europski nastup i iskustvo koje sama Europska unija, nastala na poprištu velikog sukoba, ima, važna su snaga za rješavanje konflikata, naglasila je šefica europske diplomacije prilikom predstavljanja glavnih odrednice europske vanjske i sigurnosne politike pred Europskim parlamentom u Strasbourgu.

„Zato je bitna naša uloga u Srbiji i na Kosovu. Zato naš glas u UN može imati svoju ulogu. Zato moramo utjecati na lidere u BiH da podignu pogled, da skrenu misli samo od svojih zajednica i pozabave se potrebama svoje zemlje, kako bi vidjeli svoju budućnost i kako bi vidjeli EU."

Vanjska politika u različitim formama

Europska unija se pored trenutne pomoći, u svojoj vanjskoj politici, fokusira i na dugoročne ciljeve, podržavajući zemlje ne samo da započnu svoj put ka demokraciji već i da ga završe. Visoka predstavnica EU poručuje da na putu do istinske demokracije, kao osnove za toleranciju, mir i prosperitet u svijetu, nema brzih rešenja. „Ja mogu dati na stotine izjava, da hrabrim, osuđujem, pozivam. Ali mi moramo i reagirati", kaže Catherine Ashtown.

Visoka predstavnica EU kaže da europska „akcija" u vanjskoj politici dolazi u različitim formama, kroz direktno sudjelovanje u pregovorima, preko uspostavljanja sankcija protiv režima koji živote svojih građana tretiraju kao bezvrijedne ili nisu spremni za promjene ka otvorenom i demokratskom društvu. Navodeći tu primjere Sirije, Libije i Bjelorusije, šefica europske diplomacije pozvala je režim u Siriji da odmah promjeni svoj trenutni kurs i još jednom ponovila zahtjev da Moamer el Gadafi ode sa vlasti u Libiji.

Catherine Ashtown je navela i spremnost Europske unije da se angažira na vojnoj podršci humanitarnim potrebama, što je već primijenjeno poslije zemljotresa na Haitiju, i naglasila da je u nekim situacijama samo vojska osposobljena da ostvari primarni cilj, a to je spašavanje ljudskih života.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika