12.05.2011. / 11:04

Autor: Deutsche Welle

Početak kraja EU ideala?

Danska vraća granične kontrole: Zbog desnice upitna Europa bez granica

Europa bez granica? Oni mlađi građani Evropske unije i ne pamte je drugačije. Ali sada Danska najavljuje da će uvesti stalnu pograničnu kontrolu zbog „porasta kriminala uzrokovanog otvorenim granicama“...

IlustracijaIlustracijaEuropska komisija pričekat će službene informacije od danske vlade prije nego što zauzme stav, rekla je sinoć u Bruxellesu jedna glasnogovornica europskih vlasti. Mnogo je konkretnija reakcija europskih parlamentaraca: „Šokiran sam ponovnim rasplamsavanjem nacionalizma. To je napad na građanske slobode u Europskoj uniji“, kaže Reimer Böge iz redova demokršćana Angele Merkel.

Boge smatra bi Danska prekršila Schengenski sporazum uvođenjem stalne kontrole na granicama sa Njemačkom i Švedskom. Taj stav dijeli i Nadja Hirsh, stručnjak Liberala za unutarnju politiku: „Postoji mogućnost da se granične kontrole uvedu na određeno vrijeme. Koliko ja razumijem, danske vlasti ne planiraju uvesti kontrolu na tjedan ili dva nego za stalno. Mislim da oni koji hoće ponovo uspostavljati kontrole moraju snositi posljedice u okviru Schengena."

Trenutno je 26 zemalja u schengenskom prostoru. Sporazum je predvidio uvođenje kontrole granica ukoliko su sigurnost i ustavni poredak neke zemlje ozbiljno ugroženi - što u Danskoj nikako nije slučaj. Također, moguće je jednostrano zatvoriti neku granicu na 30 dana kako bi se spriječio dolazak huligana pred neko sportsko natjecanje ili utakmicu. Ni to u Danskoj nije slučaj.

Početak kraja Europe bez granica?

Pitanje 'privremenog' kontroliranja granica u EU pokrenuto je u Italiji, nakon vala izbjeglica iz Sjeverne Afrike (Reuters)Pitanje 'privremenog' kontroliranja granica u EU pokrenuto je u Italiji, nakon vala izbjeglica iz Sjeverne Afrike (Reuters)Ipak, vlada u Kopenhagenu smatra da je njena odluka u skladu sa ugovorom iz Schengena - zatvaranjem granica žele spriječiti ilegalne migracije i pogranični kriminal. Poslanik Reimer Böge
smatra da ta argumentacija ne drži vodu: „Kada bi svaka zemlja ovako tumačila europske preporuke, to bi bio početak kraja Europe bez granica."

Boge smatra da je potez danske vlade zapravo ustupak desnici u zamjenu za njenu podršku za reformu sistema mirovinskog osiguranja. I stručnjak Zelenih za unutrašnju politiku u europskom parlamentu Ska Keller vjeruje da je u pitanju politički manevar: „U pitanju je jeftini populizam. Retorikom oko uvođenja graničnih kontrola nepovratno se nanosi šteta europskim vrijednostima."

Evropa bez granica je posljednjih tjedana na iskušenjima. Francuska i Italija su odavno zatražile da privremeno ponovo uvedu granične kontrole zbog vala izbjeglica iz Sjeverne Afrike.

Autori: Martin Bone / Nemanja Rujević

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
26/2/11

markirani, 12.05.11. 11:51

I eto, dok se mi prepiremo i dvojimo, hoćemo li u Europsku Uniju ili ne, te kad i kako, ta ista Unija se počela polako raspadati. I koliko god se oni koji masno zarađuju na propagiranju te iste Unije po zabačenim balkanskim vukojebinama trudili, raspad je neizbježan. Zato što građani 3 ekonomski najmoćnije države te unije kao i njihove vlade kristalno jasno shvaćaju da je svaka nova siromašna i prezadužena država članica prijetnja njihovom standardu i financijskoj stabilnosti. A EU nije ništa doli interesna zona. A kad nema više interesa, ili kad se interesi počnu sukobljavati, ne bu bilo ni zone. I šta ćemo onda, imamo li uopće rezervni plan? Nemamo. Ostaćemo 50 i neka prekomorska prćija United Shits of America. Genijalno!


registracija
26/2/11

markirani, 12.05.11. 11:54

A da su HDZ-ove glavešine od devedesetih naovamo imali mudrosti, pameti, znanja, domoljublja (osim za svoje bankovne račune), mogli su stvoriti uvijete da budemo zbilja neovisni, kako ekonomski (što je najvažnije) i slijedom toga i politički.


registracija
23/6/09

Harmon, 12.05.11. 13:32

markirani - sve bi to bilo tako kako kažeš da nije bilo srbo-četničke agresije i domaćih tzv. "antifašista" koji su po zdravlje Republike Hrvatske najmnaje tri puta gori i štetniji od najgoreg srbo-četničkiog agresora.
A prćija i to rasprodana, izdana i ponižena smo postali 2000. godine i to definitivno već u studenom te iste godine.


registracija
9/3/10

nostradurus, 12.05.11. 16:12

EU se mora raspasti. Euro je moneta koja se izdaje na kredit i sve koji je koriste vodi u beskonačan dug.
sites.google.com/site/financijskisustav/europska-unija


registracija
11/10/10

agaSovulj, 13.05.11. 12:00

nadam se da ovo nije nagovjestaj nekih tamnijih vremena. Skandinavske zemlje su od pocteka 60-ih bile predvodnica u ljudskim pravima i slobodama, zastiti okoline, vjerskoj toleranciji, itd. No nazadne desnicarske ideje sve su ucestalije u tom dijelu Europe. Polarizacija postaje sve izrazenija, i to ne sluti na dobro. Samo da ona "nesto je trulo u drzavi Danskoj" ne postane stvarnost.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika