12.05.2011. / 18:32

Autor: Hina

Ljubljančani od četvrtka koriste gradske bicikle kao Parižani

Stanovnici Ljubljane od četvrtka za vožnju gradom mogu koristiti 300 bicikala uključenih u sustav "self service" unajmljivanja kakav ima Pariz i još dvadesetak gradova u Europi.

I Ljubljančani će moći unajmiti bicikleI Ljubljančani će moći unajmiti bicikleStanovnici Ljubljane od četvrtka za vožnju gradom mogu koristiti 300 bicikala uključenih u sustav "self service" unajmljivanja kakav ima Pariz i još dvadesetak gradova u Europi.

U sustav se u samo dva tjedna uključilo gotovo dvije tisuće korisnika. Oni za godišnju registraciju plaćaju samo tri eura te dobivaju poseban kod za automatsko otključavanje i zaključavanje bicikala na trideset terminala na različitim lokacijama u gradu. Uporaba bicikala naplaćuje se prema satima korištenja, s time što je prvi sat besplatan.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič izjavio je povodom pokretanja projekta, koji je kasnio nekoliko mjeseci, da je njegov cilj uključiti u sustav što više građana kako bi se smanjile gužve zbog intenzivnog automobilskog prometa te povećali pokretljivost i zdravlje građana. Postaje s biciklima za sada se nalaze samo u širem središtu grada, a planirano je da se sustav s vremenom i proširi.

Projekt je realiziran u javno-privatnom partnerstvu grada Ljubljane i tvrtke Europlakat, slovenske podružnice francuske tvrtke JCDecaux, koja u Ljubljani ima licenciju za postavljanje reklamnih oglasa na javnim mjestima.

Vezane vijesti

Novi bicikli za švicarsku vojsku

Novi bicikli za švicarsku vojsku

Švicarska vojska kupit će za svoje snage nove bicikle pod nazivom "Bicikl 12", koji će zamijeniti sadašnji model u upotrebi u vojsci koji je star… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika