16.05.2011. / 13:07

Autor: Hina , Nacional.hr

Uhićenje šefa MMF-a

U pozadini skandala - Zbog optužbi za pokušaj silovanja najviše gubi euro?

"Euro bi najviše mogao izgubiti u svemu tome, s obzirom na to da je MMF trenutačno aktivan ili će to tek postati, u ukupno tri zemlje članice eurozone"

Dominique Strauss-Kahn (Reuters)Dominique Strauss-Kahn (Reuters)Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe ocijenio je u ponedjeljak da će uhićenje Dominiquea Strauss-Kahna u New Yorku sigurno imati posljedice po međunarodni ugled Francuske.

"To je sigurno događaj od velike važnosti za Dominiquea Strauss-Kahna samog i njegovu obitelj, zatim za Socijalističku stranku i za ugled Francuske u Međunarodnom monetarnom fondu" kojemu je Strauss-Kahn glavni direktor, rekao je šef francuske diplomacije.

"U fazi smo ustanovljenja istine, na američkom je pravosuđu da ustanovi činjenice i objelodani istinu", dodao je Juppe. "No, ne prejudicirajmo rezultat istrage", dodao je on.

Ministar smatra da će se u očekivanju razvoja istrage "skupine G8 i G20 organizirati i osigurati zamjenu na čelu MMF-a". Francuska organizira 26. i 27. svibnja summit G8 u Deauvilleu te summit G20 u studenom u Cannesu.

Osim što će ovaj skandal naštetiti ugledu Francuske, optužbe protiv šefa MMF-a mogle bi imati utjecaj i na financijsko tržište. Naime, u razgovoru za Dow Jones Newswires, valutni strateg u UBS-u Gareth Berry rekao je kako će kroz idućih nekoliko dana tržišta vjerojatno biti sumnjičava glede paralize vodstva u MMF-u, aludirajući na oštar pad eura slijedom najnovijeg skandala. "Euro bi najviše mogao izgubiti u svemu tome, s obzirom na to da je MMF trenutačno aktivan ili će to tek postati, u ukupno tri zemlje članice eurozone", rekao je Berry.

MMF trenutačno daje po jedan euro na svaka dva koje ulože vlade članica Europske unije u aktualnim trima paketima za spas članica eurozone koja su dogovorena u proteklih godinu dana. Riječ je o 110 milijardi eura vrijednom paketu za Grčku, 67,5 milijardi eura za Irsku, te paketu teškom 78 milijardi eura za Portugal, koji bi trebao biti potvrđen na dvodnevnom sastanku ministara financija.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 16.05.11. 13:43

bez obzira kako ce se ovo zavrsit, ali je dobar pokazatelj kako stvari funkcioniraju u jednom uredenom drustvu. A u ovom nasem sistemu, stvorenom da sluzi vladajucem HDZ-u, ne sudi se za puno teze zlocine.


registracija
8/7/10

Maroje, 16.05.11. 13:57

.Uostalom baš je čileši od 62 god do seksa.Možda je cura htjela izvući lovu ali bezuspješno....


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 16.05.11. 14:42

HA HA HA HA HA koja glupost, 21 stoljece, neki stari looser se napali na neku tupavu sobaricu i Euro, simbol citave europske ekonomije ide dolje. HA HA HA HA u kakvom mi t svijetu zivimo, kada se ovakve gluposti i ovakvi glupani ozbiljno shvacaju! Sada samo treba poceti s ultimativnim pricama: CIA je podmetnula sobaricu starkelji da se napali i sada je srusen euro :-)!


registracija
17/12/10

zmaj, 16.05.11. 14:50

http://www.business.hr/hr/Kompanije/Karijere/Zbog-uprave-Nacional-napustilo-30-ak-novinara-koji-ce-pokrenuti-novi-tjednik?homesrclink=carousel


registracija
24/3/10

bagsy, 16.05.11. 15:08

pa možda je čovjek prestao slušati naređenja pa su povukli osigurač


registracija
1/1/70

, 16.05.11. 15:14

GRUPA OD tridesetak novinara i drugih zaposlenika 'Nacionala' i NCL Media Grupe napustila je tvrtku nezadovoljna načinom kojim je vode navodni novi većinski vlasnik Harald Freiherr von Seefried auf Buttenheim i njegov sin Moritz, imenovan za predsjednika uprave", stoji u otvorenom pismu kojeg su pustili u javnost sada već bivši novinari Nacionala, najavljujući da prelaze u Business Media Group, gdje će pokrenuti novi tjednik.


registracija
1/1/70

, 16.05.11. 15:14

O čemu se radi ?


registracija
23/8/09

xaron, 16.05.11. 21:53

Ovi nasi kilavi politicari izgledaju kao andjeli u poredjenju sa ovim idiotom Khanom iz MMF-a.
To samo pokazuje,koliko je truo sam vrh ove svjetske politicke "ELITE".


registracija
2/1/11

prohujalo, 17.05.11. 09:21

Mi jadni umorni od nasih lopova zeljno ocekujemo podrsku ovih demokrata, a gle oni nista bolji.
Bas me interesuje koja to sobarica koja radi skoro pa na normu-satnica joj $8-10, taman da ju je i silovao, bi se usudila da ga prijavi, a jos vise da americka javnost prihvati njezinu prijavu i unisti karijeru skoro buduceg predsjednika Francuske.
Interesantno je sto je ista ta Amerika vec probila plafon svog duga, pa onda prolazi obzirom na vojnu moc i ovakva informacija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika