16.05.2011. / 16:28

Autor: Hina , Nacional.hr

'Sobarica gurnula u kaos Europu i Ameriku'

Njemački ekonomski listovi Handelsblatt i Financial Times Deutschland drže da je afera pala u vrlo nezgodnom trenutku za grčku krizu jer je Strauss-Kahn bio spreman pomoći Grčkoj

Dominique Strauss KahnDominique Strauss KahnPišući o privođenju direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna zbog seksualnog nasrtaja, europski tisak u ponedjeljak razmatra gospodarske posljedice te afere, a napose saniranje grčkoga duga i ocjenjuje da je ugled Francuske narušen, a politička karijera Strauss-Kahna okončana.

Odsutnost dosadašnjeg prvog čovjeka MMF-a otežat će napore grčke vlade u dobivanju potpore partnera za rješavanje financijskih poteškoća te naštetiti europskom utjecaju u MMF-u, ocjenjuje grčki tisak.

Prvi čovjek MMF-a predvodio je sve razgovore o novom mogućem zajmu Europske unije i MMF-a Grčkoj i "Francuzovo uhićenje, čini se, kompromitira te pregovore", piše liberalni list Kathimerini.

"Sobarica gurnula u kaos Europu-Ameriku", piše Ethnos (socijalisti) i skandal iščitava kao "udarac naporima" Grčke za izlazak iz krize, dok list Eleftherotypia (ljevica), inače vrlo kritičan u ocjeni MMF-ove politike prema Grčkoj, predviđa da zemlju očekuje mnogo tvrđi stav te međunarodne ustanove.

Njemački ekonomski listovi Handelsblatt i Financial Times Deutschland drže da je afera pala u vrlo nezgodnom trenutku za grčku krizu jer je Strauss-Kahn bio spreman pomoći Grčkoj.

I talijanski Corriere della Sera (centar) drži da je "skandal uzdrmao plan spašavanja Grčke" i pita se o posljedicama za rješavanje europskog duga, dok La Repubblica (ljevica) piše da je nastupila "golema praznina na čelu MMF-a u trenutku ključnom za spas Grčke i stabilnost eurozone".

Portugalski dnevnik Publico drži da je Strauss-Kahn bio "važan saveznik Europe... i branitelj gospodarske pomoći za krhke članice" kakve su Portugal i Grčka, a rješavanjem gospodarske krize u Grčkoj zabrinut je i britanski Guardian.

Tisak u Rumunjskoj, članici Europske unije koja upravo završava dvogodišnji program pomoći pod okriljem MMF-a i EU-a, piše da je skandal označio "kraj političke karijere" Strauss-Kahna.

Potvrde li se optužbe bit će to kraj Strauss-Kahnove karijere, kao prvog čovjeka MMF-a i kandidata francuskih socijalista na predsjedničkim izborima, piše njemački Berliner Zeitung.

Španjolski El Pais drži da od optužaba ni MMF ni francuski socijalisti neće spasiti Strauss-Kahna, a i nizozemski kršćanski list Trouw bilježi da će bez obzira na ishod optužbe Strauss-Kahn morati odustati od ambicije da postane predsjednik Francuske.

Slične ocjene iznosi i britanski list The Independent te ruski list Rosijskaja Gazeta.

Britanski Times (desni centar) skandal vidi kao noćnu moru za socijaliste, jer će biti eliminirani u prvome krugu predsjedničkih izbora, a u drugome će se sučeliti nepopularni Sarkozy i čelnica krajnje desnice.

Francuski tisak podijeljen je između zapanjenosti i nevjerice pa konzervativni Le Figaro piše kako je sada jasno da Strauss-Kahn neće biti idući predsjednik, a regionalni Presse Ocean zaključuje da se "glavni dobitnik moguće eliminacije Strauss-Kahna zove Nicolas Sarkozy".

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 16.05.11. 17:04

ma dajte koga boli kita s kim se on drapa


registracija
23/8/09

xaron, 16.05.11. 21:30

Sobarica gurnula u kaos Europu-Ameriku. To nije tocno, nego je za to kriv ovaj idiot Khan, predstavnik EU elite kojoj se mi tako uvlacimo.


registracija
9/11/09

superhik, 17.05.11. 03:23

Da, i to se sve slucajno dogodilo jedan dan prije sastanka s njemackom kancelarkom oko novog reprogramiranja duga Grckoj i sudbine Eurozone, te dan prije nego je Amerika probila"plafon" zaduzivanja od 14,3 triliona dolara.
Pa ako ste mentalno retardirani onda u to mozete i vjerovati. Lica i dogadjaji su izmisljeni, svaka slicnost je slucajna. Ha, ha, ha, ha....


registracija
21/2/11

skyway, 17.05.11. 04:02

Na jednom zidu u predgradju mojeg grada osvanula je nevjestom rukom ispisana ova saljiva pjesma, koju sam pokusao prepisati...
------------

Stvar je vrlo zakomplicirala "ona"
Zbog "nje" se uzrujao cijeli svijet,
Francuska, Amerika i drugii vilajet
Zvone vec panicno na sva zvona.

Tako je vazda bilo i uvjek bit ce
Zbog "nje" ili "njega" netko strada
U zestokoj bitci "ona" uvjek klikce
A "on" bas po pravilu vazda pada.

Zbog MMF ne ocajavajte sada
Oduvjek je nevolja to zna se koja
Grcku zajebala ona sobarica mlada
A zbog "njega" onomad pade Troja.


registracija
12/12/10

Klarens, 17.05.11. 05:37

Aj , aj , aj !!!
Jade moj sitnozubi
Pa Freud bi plakao nad vama tupani moji
Mala glava misli za veliku
Sobarica "kriva"????
Shto nije dala
Jer sve zhene su kurve osim moje mame
I onda tko je ona da neda
TAKO UGLEDNOM !!!
Cijeli me zhivot uzrujava ta vrsta kretenizma
1974 drug pukovnik opali shamar vojniku kuharu
Ovaj ga prijavi...drugaru skinu zvijezdicu
A onda cijeli oficirski chopor
ZAJECA
Shta bre budalo upropasti choveku karijeru ???
Jebesh zhrtvu....
MI ZHALIMO ZLOCHINCE !!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika