Objavljeno u Nacionalu br. 809, 2011-05-17

Autor: Robert Bajruši

Ekskluzivno

Nova Uskokova meta - Kako je Božidar Kalmeta namještao poslove Fimi-mediji

Josip Sapunar, bivši član Uprave HAC-a, u dva iskaza koja je dao Uskoku prokazao je ministra Božidara Kalmetu kao ključnog koordinatora korupcijskih poslova između te državne kompanije i Fimi-Medije

Božidar Kalmeta,
prema svjedočenju, organizirao je sastanak sa Sapunarom, Crnjcem i Mikulićem i naložio da moraju angažirati Fimi-Mediju na način na koji je to naložio BarišićBožidar Kalmeta, prema svjedočenju, organizirao je sastanak sa Sapunarom, Crnjcem i Mikulićem i naložio da moraju angažirati Fimi-Mediju na način na koji je to naložio BarišićNacional posjeduje dokument koji dokazuje da je Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture, najvažnija osoba u aferi Fimi-Media. Poput svojevrsnog advocatus diabolija, Kalmeta je organizirao inicijalne sastanke pripadnika Uprave Hrvatskih autocesta sa Sanaderovim neformalnim opunomoćenicima Mladenom Barišićem i Mariom Zubovićem, brižno pazio da se državni novac slijeva u Fimi-Mediju, a odatle u HDZ i, u krajnjoj liniji, znao sve što se događalo u aferi zbog koje bi Ivo Sanader mogao završiti na višegodišnjoj robiji. To se može zaključiti kada se pročita desetak stranica svjedočenja Josipa Sapunara, nekadašnjeg člana Uprave HAC-a, koji je dva dana davao iskaze u Uskokovu sjedištu u Zagrebu. Sapunarovo svjedočanstvo teško optužuje Kalmetu, Barišića, Zubovića, Nevenku Jurak i neke druge, ali ono nalikuje na scenarij za kriminalistički film o hobotnici koja se proširila do vrha vlasti.

To je svjedočanstvo koje, koliko god ružno zvuči, pokazuje kako je sve donedavno Hrvatskom vladala politička mafija, koja je bila izabrana na slobodnim i višestranačkim izborima. Josip Sapunar je u listopadu 2001. postao član Uprave HAC-a zadužen za financije i na samom početku iskaza u Uskoku, danom prošle jeseni, priznao je kako je imao kontakte s Fimi-Medijom. Već na početku izjave, Sapunar je eksplicitno prokazao ministra Kalmetu:


“Također moram kazati da Uprava HAC-a nije imala puno prostora za odlučivanje u angažiranju Fimi-Medije. Fimi-Media se morala angažirati, to su nam nametnuli, i to ministar Božidar Kalmeta i Mladen Barišić. Naime negdje krajem 2005. ministar Kalmeta osobno mi je rekao da primim k sebi u prostorije HAC-a Nevenku Jurak.

Prvi kapetan-Sapunarov iskaz upućuje da je Mario Zubović unutar Sanaderove hobotnice bio nadređen Kalmeti i BarišićuPrvi kapetan-Sapunarov iskaz upućuje da je Mario Zubović unutar Sanaderove hobotnice bio nadređen Kalmeti i Barišiću Ja tada nisam znao tko je Nevenka Jurak, ali sam znao da to moram učiniti, s obzirom na način na koji mi je to rečeno.” Potom je opisao sastanak s Nevenkom Jurak, koja je rekla da će Fimi-Media ubuduće tiskati HAC-ova godišnja izvješća, ali i nabavljati novogodišnje darove i torte. Sapunar je i tu optužio Kalmetu: “Ministar Kalmeta mi je u našem osobnom kontaktu koji je uslijedio nakon tog sastanka s Nevenkom Jurak rekao da moramo angažirati Fimi-Mediju za bilo kakav posao, pa smo putem narudžbenice naručili 50 komada torti pod nazivom Croatera. Znam da je tu narudžbenicu potpisao Mario Crnjak (tadašnji predsjednik Uprave HAC-a, op.a.).” Božidar Kalmeta je početkom 2006. Sapunara i člana Uprave Milivoja Mikulića pozvao na ručak u restoran Baltazar. U tom popularnom restoranu uslijedio je susret koji odlično opisuje kako je izgledala korupcijska hobotnica. Kada su Sapunar i Mikulić ušli u Baltazar, primijetili su da ih čekaju Kalmeta i Mladen Barišić. U iskazu za Uskok, Sapunar tvrdi da je Barišić bio jako ljut, i Kalmeta ga je pokušavao smiriti.

“Barišić je rekao da HAC mora raditi s Fimi-Medijom, da trebamo tražiti od HAC-ovih izvođača da i oni rade s Fimi-Medijom, te da HAC-ovi izvođači trebaju dati donacije za HDZ putem Fimi-Medije. Taj zadnji zahtjev obrazložio je činjenicom da se tako neće vidjeti tko je i koliko novca dao HDZ-u, jer se pripremao novi zakon o financiranju političkih stranaka, koji je točno određivao koliko se novca može dati. Cijelo to vrijeme vidjelo se da je ministar Kalmeta podređen Mladenu Barišiću”, svjedočio je Josip Sapunar. Nedugo zatim, Kalmeta je u svojem uredu organizirao sastanak sa Sapunarom, Crnjcem i Mikulićem i “na tom sastanku nam je naložio da moramo angažirati Fimi-Mediju na način na koji je to Barišić od nas tražio”, piše u iskazu koji posjeduje Uskok. Sapunarov iskaz u još jednom dijelu optužuje Kalmetu, zbog navodnog pokušaja pogodovanja Croatia osiguranju.

Mladena Barišića Sapunar je doživio kao Kalmetina nadređenogMladena Barišića Sapunar je doživio kao Kalmetina nadređenogTu je kao glavni lobist Croatije apostrofiran HDZ-ov zastupnik Mario Zubović, jedan od najbližih prijatelja Ive Sanadera. Kalmeta je pokušao zaštititi Zubovićeve poslovne interese, što je Sapunara navelo da izjavi za Uskok kako je “u kontaktima s ministrom Klametom zaključio da je on u podređenom položaju u odnosu na Marija Zubovića”. Sapunar se pune četiri godine, od 2005. do 2009., redovito sastajao s Barišićem, i to u njegovu uredu u Carinskoj upravi, a povremeno u Baltazaru. Barišić je u nekoliko situacija rekao da za sve što se radi preko Fimi-Medije, o tome zna glavni šef. “Ja sam znao da pod glavnim šefom misli na Ivu Sanadera”, glasi Sapunarovo priznanje istražiteljima.

Krajem 2006. u HAC-u je održan sastanak na kojem je dogovoreno da Fimi-Media obavlja poslove i za tvrtku Viadukt prilikom otvaranja dionice Županja - Lipovac, a kasnije je Nevenka Jurak dobila i poslove prilikom proglašenja tunela Brinje kao najsigurnijeg u Europi. Josip Sapunar se redovito sastajao i s Nevenkom Jurak, i dogovarao poslove za Fimi-Mediju, ali i osiguravao redoviti pritok novca u HDZ. Tako je osigurao i da varaždinska tvrtka Zagorje Tehnobeton preko Fimi-Medije transferira novac za Hrvatsku demokratsku zajednicu. Zanimljiv je i završni dio Sapunarova svjedočenja u kojem, kao da se radi o ispričnici, izjavljuje kako u ove četiri godine nije dobio ništa od Nevenke Jurak i Mladena Barišića, “osim jedne boce pića i male košarice slatkiša”. Ali kada je saznao da se priprema njegova smjena u HAC-u, Sapunar je odlučio zatražiti pomoć Marija Zubovića. Našli su se u zagrebačkoj podružnici HDZ-a u Gundulićevoj, i Zubović ga je poprilično žestoko izvrijeđao i otpustio. Onda je Sapunar otišao k Barišiću, koji ga je optužio da Radimiru Čačiću odaje informacije o poslovanju HAC-a. Sve u svemu, Sapunar je svoj iskaz za Uskok završio tvrdeći da je na sve bio prisiljen, nikada nije stekao nezakonitu imovinsku korist, a na kraju se našao i na svojevrsnoj crnoj listi. Iskaz Josipa Sapunara ključni je dokaz protiv barem trojice visokih dužnosnika HDZ-a: Božidara Kalmete, Mladena Barišića i Marija Zubovića. To je neizravno potvrdio i Uskok, koji je potkraj 2010. Sapunara pustio na slobodu, a potom je omogućeno da se vrati u HAC, kao savjetnik s plaćom od 15.000 kuna i nizom drugih privilegija. U predstojećem procesu Ivi Sanaderu, Josip Sapunar predstavlja prvi kotačić – onaj koji će posvjedočiti kako se novac slijevao Mladenu Barišiću i Nevenki Jurak, a oni će potvrditi da je iza svega stajao nekadašnji predsjednik hrvatske vlade.

Nevenku Jurak
Sapunar je morao primiti na sastanak nakon što mu je to osobno naložio  Božidar Kalmeta. Nevenku Jurak Sapunar je morao primiti na sastanak nakon što mu je to osobno naložio Božidar Kalmeta. Iz ovog rakursa jasno je zašto je Sapunar pušten na slobodu, ponovo živi lagodno i radi u HAC-u. Tužitelji su procijenili kako više vrijedi kao svjedok-pokajnik negoli kao još jedan na optuženičkoj listi. Sapunarovi iskazi, međutim, otvaraju novo političko pitanje, a to je sudbina ministra Božidara Kalmete. Uskokovi dokumenti nedvosmisleno atribuiraju Kalmetinu umiješanost u aferu Fimi-Media, i to od samog početka. Kalmeta je sudjelovao na nekoliko sastanaka s Barišićem, neke čak i organizirao, i nema nikakve sumnje da je bio važan dio korupcijske hobotnice. Sapunarov iskaz ga ne tereti za direktnu financijsku dobit (kao Barišića i Nevenku Jurak), no nevjerojatno je da se pravosuđe do sada nije koncentriralo na ministra prometa. U najmanju ruku, Kalmeta je morao biti ispitan, a možda i procesuiran. Ovako ispada da politika još uvijek utječe na rad pravosuđa, koje odbija otvoriti postupak protiv jednog od najvažnijih HDZ-ovih političara.

Istina je da Kalmeta ne spada među povjerljive suradnike premijerke Jadranke Kosor, ali i dalje ima velik utjecaj, posebno u Dalmaciji, i njegovu eliminaciju ne bi dobro primili birači vladajuće stranke. S druge strane, činjenica da nakon Sapunarova iskaza Božidar Kalmeta nije osumnjičen na žalost govori da se pravosuđe uglavnom koncentrira na nekadašnje Sanaderove ljude i šefove javnih tvrtki, koji nisu politički utjecajni. Izgleda da su u HDZ-u procijenili kako, nakon procesuiranja niza njihovih važnih ljudi od Ive Sanadera do Damira Polančeca, Berislava Rončevića i Mladena Barišića, stavljanje na listu i Božidara Kalmete bila bi odluka koja bi definitivno upropastila ionako slabe izglede da ostanu na vlasti. Pitanje je koliko dugo će politika spašavati Božidara Kalmetu. Promijeni li se na izborima vlast, Kalmeta bi mogao biti jedan od prvih na udaru.

Vezane vijesti

Sviranje HDZ-u

Sviranje HDZ-u

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ustvrdio je danas u nastavku suđenju u aferi Fimi medija da je HDZ-u u izbornoj kampanji 2007. bilo važno da… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 17.05.11. 03:03

Dragi moj Bajrusi, to da je Bozidar Kalmeta najveci (zivi) hrvatski lopopov znaju i morski galebovi, i uzalud vam je i dokument kojeg posjedujedte, jer svi dosadasnji iskazi i svjedocenja su ovu olos samo pomilovali po licu. Netko u vrhu vlasti stiti ovog kriminalca, ali se zaista pitam dokle!?
Meni se cini da Bajic reagira samo na pucu daljinskog iz Vlade, pa se tako samo postupno otkriva olos koja nam je dosla glave,


registracija
8/7/09

bankar, 17.05.11. 04:54

napokon je i to govno došlo na red


registracija
23/10/09

spinner, 17.05.11. 06:26

ništa od toga, dok karamarko ima važnijeg posla sa prebrojavanjem pobijenih ustaša, po zagrebu svaki dan netko negdje opljačka banku, poštu, mjenjačnicu... i još da se zajebaje sa kalmetom... ma dajte...
to je samo deklarativno podilaženje...
na kraju će se drznik bez srama kandidirati na izborima i nositi listu zadarske županije... a ovce će glasovati za ADEZE...
i tako... jbga


registracija
30/3/11

das, 17.05.11. 07:58

..ništa od te priče o kalmeti...bajića treba zatvoriti,šeksa eee onda možemo nešto -do tada samo ćemo slušati tko je a tko nije...ma svi mi znamo tko je lopov ali ..on je i dalje u vladi,vlda ista kao i kalmeta...i tako u krug..


registracija
17/12/10

zmaj, 17.05.11. 08:18

Pa Bajić bi morao sebe i Jadranku zatvorit! To zna dijete iz 8. razreda! Hoće li? Sumnjam! Jadranka je ljiga, ljigava, kakve nema nigdje na svijetu!


registracija
1/1/70

, 17.05.11. 09:15

Kaljmeti je SIGURNO jedan od najvećih kriminalaca u državi.To svi znademo...jedino USKOK pod firmom...kao nemamo dovoljno dokaza podupire zločince tipa Kaljmeti da što duže ostanu na slobodi i da čim više opljačka ovu naciju.Užas!!!


registracija
1/12/10

kibidabi, 17.05.11. 09:16

Bajić& Cvitan su pokrovitelji ovakvih mafijaša kakav je Kalmeta.Oni da su ljudi,pa tek onda suci,su MORALI davno ispitati poslovanje ovog kriminalca...i ispitati porijeklo njihove imovine.


registracija
1/1/70

, 17.05.11. 09:28

Imal' kraja aferama ADZe zločinaca?A što se tiče Kalmete najvećeg mafijaša inače JACINOG gromovnika,nije potrebno trošiti riječi.


registracija
1/12/10

tavan, 17.05.11. 09:47

Kaljmeta=Bajić= ADZe= SDPe = ZLO.


registracija
26/11/09

CH2710, 17.05.11. 11:44

Kaljmeta=Bajić= ADZe= SDPe = ZLO.

--------------------------------------------------------------------------------
Ako je to tako... ZAŠTO onda u Remetincu nema SDP-ovaca... nego SAMO KRADEZENJARE zvane HDZ...???????


registracija
7/1/11

djani, 17.05.11. 12:55

zašto se o Hrvatskoj lutriji ne piše,pa čak ni ovi forumaši-postovci????
uništili su Hrvatsku lutriju kroz fimi-mediu,isisali lovu,podijelili OTKAZE u moćnoj tvrtki kao sto je HL-ija a naredili medijima da ne pišu o otkazima ,sve to je bilo prije 8mjeseci.
ta tvrtka je država u držav(dr .riječima spas za državu Hrvatsku) i,a uništena je hdz-ovim i fimi mediom pljačkom, a da bi zamaskirali mrvu tih pljački 100 ljudi je platilo otkazom i dobar dio njih na ulicu bez drugog posla,drugi dio pljački ide kroz dobrotvorne akcije,a Lutrija je najveća u državi po humanitarnim akcijama,znate koje milijarde,a ne milijuni nestaju??

pa tolike da je jedan direktor svojoj seki koja je šljakala kao obična radnica preko noći u svojoj kući otvorila lutrijinu poslovnicu,a sekica postala direktor!!!!!!
treba li još???


registracija
7/1/11

djani, 17.05.11. 12:55

zašto se o Hrvatskoj lutriji ne piše,pa čak ni ovi forumaši-postovci????
uništili su Hrvatsku lutriju kroz fimi-mediu,isisali lovu,podijelili OTKAZE u moćnoj tvrtki kao sto je HL-ija a naredili medijima da ne pišu o otkazima ,sve to je bilo prije 8mjeseci.
ta tvrtka je država u držav(dr .riječima spas za državu Hrvatsku) i,a uništena je hdz-ovim i fimi mediom pljačkom, a da bi zamaskirali mrvu tih pljački 100 ljudi je platilo otkazom i dobar dio njih na ulicu bez drugog posla,drugi dio pljački ide kroz dobrotvorne akcije,a Lutrija je najveća u državi po humanitarnim akcijama,znate koje milijarde,a ne milijuni nestaju??

pa tolike da je jedan direktor svojoj seki koja je šljakala kao obična radnica preko noći u svojoj kući otvorila lutrijinu poslovnicu,a sekica postala direktor!!!!!!
treba li još???


registracija
7/1/11

djani, 17.05.11. 12:57

Kalmeta je velika faca i idućih 1 godinu gledat ćemo njegov pad,ali nadzorni odbori Hrvatske lutrije i dr firmi u drž.vlasništvu moraju na red doći,jer to su uništavači do daske,isisavači


registracija
20/12/10

Ponedeljak, 17.05.11. 13:15

OD HRVATSKE LUTRIJE JE KRENIJO SAV LOPOVLUK PA GA PRENJELI NA SVE DRZAVNE FIRME svaka cast hdzu SAMO NE KONTAJU DA NICIJA NIJE DO ZORE GORILA


registracija
9/4/10

imela, 17.05.11. 13:25

Bajic je ovdje samo da ogranici stetu.Zrtvovati ce sto se mora zrtvovati da bi se spasila glava.


registracija
22/3/11

vferari, 17.05.11. 14:18

Ako nacional posjeduje tu dokumantaciju onda ju pojeduje i Bajić pa što ne naredi kradezeovskom
ministru Karamarku da ga uhapsi kao što želi uhapsiti
Linića be saglasnosti Baića
Pa zar ti ljudi misle da smo mi kretenski narod pa neznamo o čemu se radi.


registracija
30/1/07

brodski, 17.05.11. 14:43

Što ste navalili na tu fimi mediju kad je to kap u moru.
Gdje su vam muda da malo pročačkate herceg bosnu ,bobanovo,šuškovo IGH i Juru.
Miljarde, a ne milijuni kuna su tu i oprane i pokradene.


registracija
11/1/10

fluid, 17.05.11. 14:53

Na sudu su mjerodavni fakti(dokazi).Kako ovo jesu lopovi ali ne i budale,oni svoje razgovore(usmene naredbe potčinjenima)nisu snimali.Kako ne postoje transkripti kao dokaz naredbama,lopovi će se izvući od odgovornosti jer NEMA DOKAZA za njihovu umješanost.Bogovi su u ovlastima i privilegijama,totalni nemoćnici kada krene slika njihovih moći u dokaznim postupcima.Tada postaju manji od miševa i nema ih,kao,nigdje.Sve je išlo mimo njih.A odgovornost?Kalmeta ima najbolji opis šta je to odgovornost.To po njemu znači,nikada nemože ministar biti odgovoran za nedjela svojih podređenih.Jer on nemora znati svaki detalj u svom resoru.I ide Hrvatska dalje.Bez pardona.Ima li Premijerka broš za takav oblik sprdačine o sebi i vladi koju predstavlja?Bilo bi ga lijepo vidjeti.Vjerujem da bi joj najbolje pristajao broš kameleona dok bi govorila o sebi i svojim ministrima-lopovima .


registracija
1/1/70

, 17.05.11. 16:33

Kalmeta je najveći mafijozo u novijoj Hrvatskoj povijesti.S mafijozom u zatvor...


registracija
1/1/70

, 17.05.11. 16:35

Tamo đe je Kalmeta,tu je kriminal.HAC,HZ,HEP.....ZADAR....U PREDKANU ZLOČINCA uz obvezatno oduzimanje imovine do stotog koljena.


registracija
17/5/11

zgrzan2, 17.05.11. 18:41

lepi prihodi u društvo


registracija
20/12/10

Ponedeljak, 18.05.11. 01:17

UJEO VUK MAGACA I STA?


registracija
12/1/11

siziff, 18.05.11. 20:40

Opet je zločesta Evropa uperila pstom..........

Konačno da i ovoga bakljavara srede!


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 18.05.11. 23:10

Mene ovaj Kalmeta podsjeca ( kako kaze Vedrana Rudan) na kurac. Pada i dize se kao prirodna pojava i nikom nije jasno kada ce konacno svrsiti.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 19.05.11. 12:55

To su svi znali,samo ne lopovski pokret.Koliko je taj krakova ostavijo,od vozaca do bojanja tunela,nevjerovatno i nitko nista i to samo zbog vlasti,jer toboze Kaljmeta donosi puno zastupnika u svojoj izbornoj jedinici.Koja glupost.


registracija
21/5/11

Ezel, 22.05.11. 09:25

Šteta što je ukinut GOLI OTOK a trebalo bi otvoriti još 10 isključivo za LUPEŽE


registracija
23/5/11

ivan25zg, 23.05.11. 08:51

LOOOL, pa komunistička partija hdz posjeduje i USKOK i DORH i POA i SOA ..., a drug kalmeta je član centralnog komiteta komunističke partije hdz. Tko mu šta može!?!


registracija
10/1/07

satruncica, 24.05.11. 12:25

Pa jako dugo se zna za Kalmetu, ali također zna se da je ova vlada Jace Amsterdam nemoćna srušiti bilo njega bilo koga drugog među svojim redovima. Srušit ćemo ih na izborima, a Kalmetu, nadam se, uskoro čeka Remetinec.
Inače taj čovjek po Zadru ucjenjuje i još je uvjek strah i trepet, nema ko da se zaposli na nekom boljem radnom mjestu bez njegovog amena, skinite ga što prije


registracija
10/1/07

satruncica, 24.05.11. 12:30

Dugoprugaš je u pravu. Dok ove ovce u ovoj izbornoj jedinici (u kojoj sam i sama) gladaju za KRADEZE, Kalmeta i dalje vedri i oblači. Ajmo birači, nemojte biti ovce (isprika ovcama) zaokružite bilo kog drugog na listi, srušite Kalmetu


registracija
30/10/06

vladivo, 25.05.11. 11:13

Sve ste rekli prije mene i sve je točno i sve Vam potpisujem ,tako da bi moj komentar zaista bio suvišan.Ogorčen sam na nepravde i lopovluke vladajućih ali i na jalov rad oporbe koji nam neće donijeti boljitak.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika