18.05.2011. / 16:32

Autor: Hina

Gotovac i Stanić ponovno odbacili krivnju za "mali maestro"

Bivši potpredsjednik Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić u svojim su današnjim obranama na zagrebačkom Županijskom sudu, kao i na prvom suđenju kada su oslobođeni, kazali da nisu krivi u slučaju "mali maestro" u kojem se presuda očekuje idućeg mjeseca.

Ivan GotovacIvan GotovacBivši potpredsjednik Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić u svojim su današnjim obranama na zagrebačkom Županijskom sudu, kao i na prvom suđenju kada su oslobođeni, kazali da nisu krivi u slučaju "mali maestro" u kojem se presuda očekuje idućeg mjeseca.

Na suđenju, ponovljenom zbog odluke Vrhovnoga suda kojom je ukinuta prijašnja oslobađajuća presuda, Gotovac se tereti da je od Stanića kao mito primio peku i plaćeno putovanje u Monte Carlo, a zauzvrat mu davao informacije i upute kako bi mimo tržišnih uvjeta povoljno stekao dionice Dalmacijavina i splitskoga hotela "Bellevue" u vlasništvu HFP-a.

Kao i na prvom suđenju, Gotovac i Stanić u svojim su obranama ustvrdili da nisu krivi za primanje mita i zloporabe položaja, to jest davanje mita i poticanje na zloporabe.

Prijašnja presuda ukinuta je jer je Vrhovni sud ustvrdio da je sudsko vijeće pogrešno zaključilo kako sadržaj telefonskih razgovora, u kojima Gotovac obavještava Stanića o postupku privatizacije Dalmacijavina, nije poslovna tajna te da Gotovac nije zloporabio položaj, nego je samo prekršio etički kodeks državnih službenika, što nije kazneno djelo. Suprotno zaključku prvostupanjskog suda, Vrhovni sud je utvrdio da se Gotovac jako trudio pomoći Staniću.

Sutkinja Gordana Mihela-Grahovac sljedeće ročište zakazala je za 16. lipnja kada bi svoje završne govore trebali iznijeti tužitelj te odvjetnici Gotovca i Stanića. Nedugo nakon završnih govora sudsko vijeće objavit će novu prvostupanjsku presudu.

Vezane vijesti

Gotovac i Stanić osuđeni u slučaju "mali maestro"

Gotovac i Stanić osuđeni u slučaju "mali maestro"

Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac danas je u ponovljenom suđenju u slučaju "mali maestro" nepravomoćno osuđen… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika