18.05.2011. / 23:19

Autor: Hina

Washington uveo sankcije sirijskom predsjedniku Al-Asadu

Asada je u posljednje tri godine Zapad djelomično 'rehabilitirao', no zapadne sile osuđuju ga zbog korištenja sile u gušenju prosvjeda organiziraniH zbog nezadovoljstva njegovim jedanaestogodišnjim upravljanjem državom

Washington je u srijedu uveo sankcije sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu zbog kršenja ljudskih prava, a taj je potez uslijedio nakon sve snažnijeg pritiska na Siriju da prekine brutalno nasilje prema prosvjednicima.

Asada je u posljednje tri godine Zapad djelomično 'rehabilitirao', no zapadne sile osuđuju ga zbog korištenja sile u gušenju prosvjeda organiziraniH zbog nezadovoljstva njegovim jedanaestogodišnjim upravljanjem državom.

Nametanje sankcija protiv Asada, što su i SAD i EU do sada izbjegavali, znakovit je udarac Damasku te istodobno povlači za sobom pitanje o tomu hoće li Washington i Zapad na kraju zatražiti i njegov odlazak s vlasti. Grupe za obranu ljudskih prava tvrde da je u sukobima između vladinih snaga i prosvjednika koji traže okončanje Asadove vladavine, u posljednja dva mjeseca ubijeno najmanje 700 civila.

Ovim potezom, što ga je najavilo ministarstvo financija, zamrzava se imovina sirijskih dužnosnika u SAD-u i ona koja je u američkoj nadležnosti te se ovom odlukom onemogućuje američkim tvrtkama ili pojedincima da s njima imaju posla.

Sankcije se, osim na Al-Asada, odnose i na potpredsjednika države Faruka al-Šaru, premijera Adela Safara, ministra unutarnjih poslova Ibrahima al-Šara, ministra obrane Alija Habiba te šefa sirijske vojne obavještajne službe Abdula Fataha Kudsiju te direktora Ureda za političku sigurnost Mohameda Diba Zajtuna.

Švicarci su u srijedu najavili zabranu putovanja, koja se odnosi na 13 najvažnijih sirijskih dužnosnika, među kojima nije Asad, kao i zamrzavanje njihove imovine u švicarskim bankama, što je u skladu s prošlotjednom odlukom EU-a. Sirijske vlasti za najteže nasilje okrivljuju oružane skupine koje podupiru islamisti ili vanjski elementi te tvrde da je u sukobima smrtno stradalo više od 120 vojnika i pripadnika policije.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika