19.05.2011. / 16:59

Autor: Hina

Brammertzovo izvješće: Srbija se ne trudi dovoljno uhititi Mladića i Hadžića

Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz u najnovijem izvješću o suradnji Srbije s tom institucijom zaključio je kako dosadašnji napori Srbije da uhite haaške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića nisu bili dovoljni, prenosi u četvrtak srbijanska medijska kuća B92 koja je, kako tvrdi, imala uvid u izvješće.

Serge BrammertzSerge BrammertzGlavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz u najnovijem izvješću o suradnji Srbije s tom institucijom zaključio je kako dosadašnji napori Srbije da uhite haaške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića nisu bili dovoljni, prenosi u četvrtak srbijanska medijska kuća B92 koja je, kako tvrdi, imala uvid u izvješće.

U izvješću, koje će biti razmatrano na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN 6. lipnja, haaški tužitelj tvrdi kako neuspjeh Srbije potkopava vjerodostojnost vlasti u Beogradu i snagu izjava o spremnosti da u potpunosti surađuje s Haaškim sudom, prenosi taj beogradski medij.

Brammertz također tvrdi da su kritike i preporuke iz njegova izvješća u prosincu 2010. samo djelomice uvažene te da je jedino zadovoljan suradnjom s Beogradom u razmjeni dokumentacije.

"Postojeća strategija Srbije za uhićenje bjegunaca u potpunosti je neuspješna. Srbija mora bitno razmotriti sve korake koji su do sada poduzeti, ponovno razmotriti svoju strategiju i metode koje primjenjuje u okviru te stragetije i odmah ispraviti sve nedostatke", navedeno je u izješću.

Dodaje se kako je u potrazi za bjeguncima hitno potreban novi, znatno rigorozniji pristup te da su nužne sveobuhvatnije istrage uz upotrebu svih raspoloživih sredstava.

Brammertz u izvješću traži od Srbije, kako prenosi B92, da ispita ulogu mreže pomagača te ističe kako bez značajnih poboljšanja glede toga oblika suradnje sa sudom bjegunci neće biti uhićeni, a da srpska vlada mora svoju spremnost, izraženu riječima, prevesti u konkretna djela i vidljive rezultate.

Predsjednik srbijanskog nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić za taj medij kazao je da Brammertzovo izvješće predstavlja faktičko stanje trenutačnih odnosa Srbije i Haaškog suda.

S haaškim tužiteljem, kako je rekao, ne bi trebalo ulaziti u polemiku, već treba pojačati napore u potragama za optuženicima.

Dodao je kako je usmjeravanje sve snage na uspješno okončanje te priče važnije od pitanja tko je sada kriv a tko nije za godine bezuspješnih potraga za bjeguncima.

Brammertz je proteklog tjedna u Beogradu, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, izjavio kako smatra da Srbija može i mora učiniti više u pronalaženju i uhićenju Mladića Hadžića te ponovio kako tužiteljstvo pretpostavlja da se bjegunci nalaze u Srbiji.

"Naša glavna radna hipoteza uvijek je bila da su bjegunci u Srbiji. Naravno, ne isključujemo druge prostore, ali nema razloga da tako nešto ne mislimo. Smatramo da je ključ za nalaženje bjegunaca zasigurno u Srbiji", kazao je Brammertz novinarima nakon sastanka, dodajući kako uhićenje bjegunaca nema alternativu.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika